POLÍTICA
Política 12/06/2020

Les esquerres tanquen files amb el decret de reactivació econòmica

PSIB, Unides Podem i MÉS per Mallorca acorden negociar-ne la tramitació com a projecte de llei amb Més per Menorca

Maria Llull
3 min
Les esquerres tanquen files amb  El decret de reactivació econòmica

PalmaDesprés del revés que va rebre el Govern en la votació del Parlament per tramitar el decret llei de reactivació econòmica com a projecte de llei -30 vots a favor i 29 en contra-, els partits d’esquerres han tancat files per negociar-lo i incorporar-hi esmenes consensuades amb Més per Menorca. Els ecosobiranistes menorquins i el diputat d’Esquerra Unida que forma part del grup d’Unides Podem, Pablo Jiménez, varen votar en contra d’aquesta norma, la qual permet ampliar els hotels un 15% sense llicència. Els vots d’El Pi varen fer possible que fos validada per la Cambra, però l’acord amb els regionalistes no va anar més enllà. “Des del minut zero vàrem dir que estàvem a favor de la tramitació com a projecte de llei”, apunta el diputat d’El Pi, Josep Melià.

Ara, amb la votació del decret de protecció de territori a les portes i amb Més per Menorca manifestant noves reticències per l’exclusió d’Eivissa, el PSIB, Unides Podem i MÉS per Mallorca han optat per apuntalar els vots de tota l’esquerra. “Vàrem passar una setmana i mitja avisant el PSIB sobre el vot en contra del diputat d’Esquerra Unida i no varen ser capaços de negociar-lo. Ara no es poden queixar”, asseguren fonts de Podem, a més d’explicar que els socialistes varen passar el text del decret de reactivació econòmica als socis de govern amb molt poc temps de marge. Sobre la llibertat de vot i de desmarcar-se de Pablo Jiménez, des de Podem es deixa clar que no afecta els Acords de Bellver. El problema en aquest cas ha estat que l’acord amb Esquerra Unida estableix que no pot votar amb Vox, directriu que es va incomplir amb el decret de reactivació econòmica.

Més per Menorca ha demanat amb insistència una negociació d’aquest decret i ha vinculat el seu vot dimarts al de protecció del territori al fet que el Govern estigui disposat a parlar-ne. “Hi ha relació entre una cosa i l’altra”, apunta el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, qui ja ha mantingut trobades amb MÉS per Mallorca per desencallar la situació. “La majoria dels 32 diputats d’esquerres és la que pot donar tranquil·litat al Govern”, afegeix, a banda de recordar que no ha tingut “cap notícia del PSIB”.

Els socialistes, molestos

“Els molesta que el decret de protecció del territori pugui tirar endavant com a tal, mentre que el de reactivació econòmica s’haurà de negociar”, diuen fonts de Podem sobre la posició dels socialistes. El partit morat considera imprescindible “una escenificació de la cohesió de l’esquerra”. Aquesta escenificació va arribar divendres en forma de comunicat conjunt dels partits de govern, que varen fer públic el seu compromís de negociar amb Més per Menorca el decret de reactivació econòmica. “Ho valoram com una manifestació de bona voluntat, com un començament i una intenció de facilitar les coses. Si haguessin començat per aquí, ens hauríem estalviat la resta. Ara veurem quins aspectes volen negociar”, comenta Castells.

Una de les exigències dels ecosobiranistes menorquins és que les mesures urbanístiques, com l’ampliació dels hotels, quedin en mans dels consells. “Cada illa ha de poder fer el seu camí. Ens sembla bé que hi hagi una política d’ordenació i que els consells la puguin implementar. El que no pot ser és que s’imposi ”, comenta Castells. “Si respectassin això, se solucionarien gran part dels nostres problemes de fons”, afegeix el diputat menorquí.

MÉS per Mallorca també ha reclamat “un esforç” als socialistes perquè l’esquerra torni a actuar en bloc. Els ecosobiranistes mallorquins són conscients que el volum d’esmenes que es presentaran al decret de reactivació econòmica “serà enorme”. “La tramitació comença d’aquí a 15 dies i hem d’aconseguir arribar a punts de consens, perquè poden arribar esmenes lògiques i acceptables de diferents col·lectius”, expliquen fonts del partit. Per part seva, els socialistes assenyalen que Més per Menorca “és un soci preferent” del Pacte i diuen que esperen que el decret de protecció del territori no s’hagi de tramitar finalment com a projecte de llei. “Va costar molt arrencar aquesta normativa al PSIB”, puntualitzen fonts de Podem. El partit morat està convençut que els vots no fallaran en aquest cas. “Seria un desgavell”, sentencien.

stats