Política 02/06/2020

El Pacte perd la votació i el Decret de reactivació econòmica serà tramitat com a projecte de llei

El Parlament ha suspès el ple dues hores per solucionar un conflicte amb dos diputats de Vox i una de Cs

Maria Llull
4 min
Un moment del ple del Parlament d'aquest dimarts, marcat per la polèmica en la votació del decret de reactivació econòmica

PalmaEl Pacte ha perdut la votació que ha permès que el Decret llei de reactivació econòmica es tramiti finalment com a projecte de llei. La iniciativa ha tirat endavant per un marge del tot ajustat: 30 vots a favor, 29 en contra i cap abstenció. PP, Cs, Vox, Més per Menorca i el diputat d'Esquerra Unida que forma part del grup parlamentari d'Unides Podem, Pablo Jiménez, han sumat forces perquè la tramitació de la norma pugui incorporar esmenes.

La votació s'ha fet dues hores més tard del que estava previst, després que el president de la Cambra, Vicenç Thomàs, hagi decidit suspendre-la per solucionar un conflicte amb Jorge Campos i Idoia Ribas, de Vox, i Patricia Guasp, de Ciutadans. Tots tres varen esgotar el termini per votar telemàticament –es pot fer des de dijous fins dilluns a les 13.00 hores– i han comparegut en el ple per fer-ho de manera presencial.

Malgrat l'oposició de Thomàs que poguessin votar, la Mesa ha acordat donar més valor a l'article 14 del reglament de la Cambra, que fa referència al dret de vot dels diputats, després de consultar-ho amb els serveis jurídics. Però el president del Parlament no ha amagat el seu disgust en acabar la votació. "S'ha romput un acord que s'havia pres amb unanimitat de la Mesa del Parlament i la Junta de Portaveus", ha indicat Thomás, a part d'explicar que, a causa de l'estat d'alarma, només hi podien assistir presencialment 13 diputats, a més dels representants de la Mesa. "La ciutadania no vol determinats espectacles", ha afegit.

El president ha indicat que s'han permès coses que no estan incloses en el reglament durant la pandèmia, com que els diputats de fora de Mallorca poguessin assistir als plens virtualment, el vot telemàtic i els plens de format reduït. Però ha criticat que hi hagi diputats que "recorrin a l'acord amb la Mesa o al reglament segons els vagi bé".

Cal recordar que el Decret de reactivació econòmica sí que ha estat validat pel Parlament, però, una vegada que es tramiti com a projecte de llei, podrà patir variacions en funció del que es voti a la Cambra i del que acordin els grups parlamentaris.

Un dels triomfadors de la frenètica jornada, Josep Castells (Més per Menorca), ha abandonat la Cambra amb un to ben diferent. "S'ha sotmès el Govern a una cura d'humilitat, perquè el decret no tenia suport suficient per tirar endavant. Ara, si l'Executiu vol una norma sòlida, haurà de pactar a dreta o esquerra per aconseguir una majoria", ha comentat.

La pèrdua de nervis del vicepresident

Qui sí que ha perdut els nervis després de perdre la votació ha estat el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes. "Tu no tens ni idea de política", ha retret de manera contundent a Josep Castells. "Estic en política abans que et traguessis la plaça de jutge", ha replicat el diputat menorquí. Minuts abans, el diputat del PP Toni Costa ja havia retret a Yllanes el seu to durant el debat: "Gràcies per manar-nos callar i dictar-nos sentència del que hem de fer", li ha dit després que Yllanes hagués fet callar el diputat d'El Pi Josep Melià.

El vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, increpant el diputat de Més per Menorca, Josep Castell

Castells ha explicat que hi ha temes del decret irrenunciables per Més per Menorca, com que no es vulnerin les competències dels consells en matèries d'urbanisme i ordenació del territori. "Això inclou l'ampliació del 15% dels hotels", ha afirmat. També ha assenyalat que el Decret de protecció del territori, el qual s'ha de validar encara, també es podria "acabar tramitant com a projecte de llei". "No veiem amb simpatia que Eivissa quedi fora de la normativa", ha afegit.

El debat entorn del vot telemàtic

Cal recordar que el vot telemàtic només està regulat per casos com malalties o baixes maternals i que s'ha hagut d'adaptar a les circumstàncies provocades pel coronavirus, amb menys diputats en els plens de manera presencial. La votació telemàtica es pot exercir en el cas dels decrets llei i dels projectes de llei des de dijous fins dilluns a les 13.00 hores.

A més, en cas que un diputat hagi votat telemàticament, si després decideix fer-ho presencialment, el vot presencial anul·la el que s'ha fet a distància. Campos, Ribas i Guasp s'han aferrat precisament a aquest argument per reclamar el seu dret al vot, a més d'invocar l'article 14 del reglament. En cas de no arribar a temps de manera presencial, el reglament de la Cambra determina que no es pot entrar a la votació, però no hi ha res estipulat a la normativa respecte del vot a distància.

Crítiques al decret

La votació ha culminat el cúmul de crítiques que l'oposició ha fet al Decret de reactivació econòmica del Govern, tant pel contingut com pel fet que l'Executiu no l'hagués volgut tramitar com a projecte de llei. "Tenim la sensació que si no fos perquè els obliga l'article 49, vostès obviarien cada vegada més aquesta cambra", ha retret Costa. "Varen tramitar quatre decrets abans del covid-19, i durant la crisi, sis més. Cap ni un s'ha tramitat com a projecte de llei. S'omplen la boca parlant de consensos i pactes, però ni consensuen ni pacten res", ha afegit el diputat popular, qui ha recordat que aquest "macrodecret" té 151 pàgines, mentre que el projecte de llei de pressupostos de la Comunitat Autònoma només en tenia 109. Costa també ha carregat contra que el Govern "utilitzi la figura del decret per acumular modificacions normatives que no tenen res a veure amb el covid-19".

Durant el debat, Josep Castells ha recordat que Més per Menorca no té cap compromís amb el Govern per "donar suport a cap norma". "Conté mesures de gran importància i molta significació política contràries al nostre ideari, com carregar-se el caràcter finalista de l'impost de turisme sostenible", ha comentat. Un altre dels retrets de Castells ha estat que el Govern oferís pactar el decret a Més per Menorca amb només 24 hores d'antelació. "Som un grup petit i modest, però no ens deixarem trepitjar. No pensam negociar en 24 hores un decret d'aquesta llargària", ha dit el diputat menorquí.

stats