Política 20/02/2020

Espanya i Algèria negociaran la setmana que ve la delimitació de les fronteres marítimes

La ministra d'Afers d'Exteriors remarca que ja havien deixat clara l'oposició de l'ampliació per part del país del Magreb, que arriba a aigües de Cabrera

Ara Balears
2 min
La ministre d'Afers d'Exteriors, Arancha González Laya.

PalmaLa ministra d'Afers d'Exteriors, Arancha González Laya, va assegurar dimecres que Espanya i Algèria començaran la setmana que ve una negociació sobre la delimitació d'aigües territorials, segons ha informat l'agència Efe. Tal com va avançar en exclusiva l'ARA Balears ara fa dos mesos, Algèria va ampliar el 2018 i de manera unilateral la seva Zona Econòmica Exclusiva -l'àrea sobre la qual un estat té drets especials pel que fa a l’exploració i l’ús dels recursos marítims- fins a tan sols 12 milles nàutiques de les Balears, és a dir, a 20 quilòmetres del cap de ses Salines de Mallorca i envaint part de l'actual Parc Natural de Cabrera.

Segons ha explicat la ministra, fa dos anys que Algèria va expressar la seva voluntat de delimitar les fronteres marítimes, que inclouen les aigües de Cabrera i, a més, "ja va plantejar la seva visió de com s'hauria de fer". La zona econòmica exclusiva és un espai marítim de fins a dues-centes milles nàutiques (370 quilòmetres) des del límit de les aigües interiors d'un país riberenc, i qualsevol modificació que afecti un país veí ha de fer-se de manera negociada.

Espanya manté un contenciós similar amb el Marroc, que ha votat diverses lleis que determinen la seva frontera marítima fins a incloure-hi aigües de les Canàries. Segons la ministra, "a diferència del Marroc, on només hi ha, de moment, una expressió d'interès de delimitar les aigües marítimes" en aquell moment, l'Estat ja va indicar que no estava d'acord amb les pretensions d'Algèria i "ho vàrem fer públic", va assegurar.

Algèria estén les seves aigües a vint quilòmetres de les Balears

La ministra recorda que "a partir d'ara, el que diu la convenció de les Nacions Unides sobre el Dret de la Mar és que les dues parts han de negociar". Segons va informar el professor Víctor Gutiérrez a l'ARA Balears, l’interès que hi ha darrere aquesta àrea concreta es deu a la seva riquesa en bosses de gas i petroli. "Tot apunta que Algèria es prepara per augmentar l’exploració i l'explotació dels recursos vius i no vius a la Mediterrània occidental", va dir Gutiérrez.

Davant la notícia, les autoritats de les Balears han mostrat la seva preocupació per l'ampliació. Precisament aquest dimecres, el Govern va exigir "saber amb seguretat" si aquesta pretensió podria interferir en la sobirania de les aigües del Parc Nacional de Cabrera i si darrere l'ampliació hi podria haver una intenció de desenvolupar-hi futurs projectes petrolífers.

A més, els diputats i senadors de les Balears del PP han enregistrat en el Congrés i en el Senat diferents preguntes al govern espanyol sobre aquesta ampliació. En concret el PP vol saber quan va tenir coneixement d'aquesta ampliació el govern estatal i quines relacions han mantingut amb l'executiu algerià per preservar els interessos mediambientals de l'entorn marítim de Cabrera.

stats