23-J

ERC condiciona el seu suport a una presidència socialista a la mesa del Congrés

Marta Rovira adverteix que no admetran una mesa com la que "ha vetat el català" i "encallat la llei d'amnistia"

3 min
La secretària general d’ERC, Marta Rovira, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl PSOE farà un primer assaig de la seva capacitat d’arribar a acords dijous que ve en el ple de constitució del Congrés, on aspira a aconseguir la presidència de la cambra. En els pròxims dies s’intensificaran els contactes, però la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ja ha advertit aquest diumenge en una piulada que els socialistes no poden donar per fet el seu suport. Encara que els republicans han expressat que assumeixen que la presidència de la mesa serà per al PSOE –entre les seves demandes hi ha comptar amb grup parlamentari propi i la presidència d’algunes comissions–, ara afegeixen condicions de tipus polític per donar-li suport. Com Rovira ha apuntat en el seu tuit, la mesa no pot continuar en la línia de l’anterior presidència de la institució, la de Meritxell Batet. “El PSOE no pot donar per descomptats els vots d’ERC a res –ha remarcat la republicana–. Ni a una mesa del Congrés que ha vetat el català, que no ha deixat investigar l’espionatge de Pegasus o que ha encallat la tramitació de la llei d’amnistia”. 

Fonts de la formació consultades per l’ARA insisteixen en la mateixa línia, que ERC no pot validar una mesa que no llanci un missatge “polític” que la diferenciï de l’etapa anterior. El pas al costat de Meritxell Batet ha estat vist, doncs, amb bons ulls per ERC, que valora millor altres opcions dins del PSOE per presidir la cambra, com ara la de l’expresidenta de les Illes Balears, Francina Armengol. Fonts del PSC assenyalen que encara no està clar qui podria presidir la institució a proposta dels socialistes, però apunten que, si es confirmés l’aposta per Armengol, es tractaria d’una presidència “amb sensibilitat amb la llengua i l’Espanya plural”. 

Pes a la cambra

El posicionament públic de la secretària general d’ERC va més enllà de les declaracions que en els últims dies havia fet la diputada al Congrés Teresa Jordà, que s'havia limitat a assenyalar que per continuar la via del diàleg i la negociació era millor “una mesa suposadament progressista”. Tot i que va advertir que “seria una temeritat pensar que els vots d’ERC són gratis”, no va especificar quines eren les línies vermelles del partit, que també reclama tenir grup parlamentari propi a la cambra baixa. Els socialistes ja els haurien garantit aquesta possibilitat –també ho haurien ofert a Junts–. Els republicans, a més, voldrien la presidència de dues o tres comissions i que almenys una fos de pes, com va informar Efe. En la passada legislatura ERC ja va presidir una comissió destacada: la d’Indústria. La piulada de Rovira, però, adverteix els socialistes que cal que se’ls asseguri una presidència de la mesa més propera a les seves posicions polítiques, especialment pel que fa a la llengua. L’exdiputat republicà Joan Tardà ha fet èmfasi en les paraules de Rovira en una altra piulada en què ha dit que “caldria no desaprofitar l’ocasió d’or de les negociacions per a la conformació de la mesa del Congrés per garantir l’ús de la llengua catalana per part dels diputats i el dret a fer-ne ús a la ciutadania quan s’hi adreci”. 

“Entesa amb Junts”

Junts, mentrestant, es manté hermètic. Els seus diputats no van voler pronunciar-se sobre les negociacions per la mesa del Congrés ni tampoc sobre la possible investidura de Pedro Sánchez, per a la qual són un actor clau, el dia que van anar a recollir les seves credencials a la cambra baixa. Rovira també els ha llançat un missatge quan ha dit que ERC prioritza “l’entesa estratègica amb Junts”. “No volem renunciar a la força conjunta i necessària dels catorze diputats independentistes”, ha defensat, insistint que “catorze coordinats estratègicament pesen més que set per cada banda”. Si s’ha de produir una entesa entre les dues formacions ha de ser de la mà de Rovira i el secretari general de Junts, Jordi Turull, que ja havien col·laborat en el passat. Des d'ERC s'insisteix, com des del 28-M, en aquesta aposta, però també admeten que ho veuen una possibilitat llunyana, sobretot des que Carles Puigdemont ha agafat tot el protagonisme dins de Junts per monitoritzar les converses amb el PSOE sobre la mesa i la investidura. Perquè no fos necessari el vot afirmatiu de Junts, tant a la mesa com a la investidura, caldria que el PSOE lligués el suport de Coalició Canària, que de moment no s'ha tancat cap porta i que no descarta sumar els seus vots als del PP.

Precisament, el secretari general de Coalició Canària (CC), Fernando Clavijo, ha proposat en una entrevista a La Vanguardia que la presidència vagi a parar a mans del PNB. “Les urnes han parlat i han mostrat un país molt plural”, ha dit. No obstant això, la líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha descartat aviat aquesta possibilitat en un acte a Ourense en què ha remarcat que treballen per fer “una mesa progressista”: “Les meses han de ser la resposta del que van votar els espanyols”, ha insistit.

stats