Política 22/03/2021

Díaz assegura que la derogació parcial de la reforma laboral es farà abans que s'acabi l'any

La ministra de Treball reitera el compromís d'augmentar l'SMI un 60% del salari mitjà aquesta legislatura

2 min
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, aquest dilluns al Congrés.

MadridEl govern espanyol aprovarà aquest any la profunda remodelació de la reforma laboral. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, no ha volgut entrar en detalls aquest dilluns sobre el calendari, però ha assegurat que no s’allargarà en el temps perquè les reformes en l’àmbit laboral formen part del pla que l’executiu de Pedro Sánchez ha enviat a Brussel·les a canvi de rebre els diners comunitaris per impulsar la recuperació econòmica. "No donaré un termini, però Espanya està compromesa amb aquestes reformes i s’han de fer aquest any", ha declarat la titular de Treball en una compareixença al Congrés de Diputats.

L’executiu espanyol va reprendre la setmana passada la negociació de la reforma amb els agents socials –havia quedat suspesa per la pandèmia– i la pròxima reunió està prevista per al 30 de març. La voluntat de Díaz és pactar els canvis amb els sindicats i els empresaris, però impulsarà les modificacions encara que no s’arribi a un acord en el marc del diàleg social. El compromís amb la Comissió Europea no deixa marge al govern espanyol. Les reformes són de compliment obligat i Díaz sempre ha deixat clar que amb acord o sense, la responsabilitat de l’executiu és legislar. Espanya s’hi juga la pluja de milions del pla de recuperació.

Tot i que al principi de la legislatura Unides Podem parlava de derogació de la reforma laboral, el que es planteja és la derogació d’alguns punts de la reforma que va impulsar el PP el 2012: es vol recuperar la ultraactivitat dels convenis (que encara que hagin caducat es puguin prorrogar fins que es negociï un nou conveni), limitar la subcontractació i que els convenis sectorials prevalguin per sobre dels de l’empresa.

L’executiu també té previst canvis en les fórmules de contractació perquè siguin "clares i simples" i es fomentin els contractes indefinits, segons ha destacat Díaz. Un dels compromisos amb Brussel·les és reduir l’elevada taxa de temporalitat, tant en el sector públic com en el privat. Segons Díaz, alguns aspectes de la negociació estan "bastant avançats" amb sindicats i empresaris.

Augment del salari mínim

La titular de Treball ha defensat que cal mantenir l’acord per augmentar el salari mínim interprofessional (SMI) un 60% del sou mitjà abans que s'acabi la legislatura. La pandèmia ha comportat que el full de ruta per augmentar l’SMI hagi quedat congelat, però Díaz ha dit que l’objectiu "segur que s’aconseguirà". La ministra i futura vicepresidenta tercera de l’executiu espanyol ha subratllat que modernitzar la política laboral també vol dir que les persones treballadores "es beneficiïn de la prosperitat del país" i que, per tant, les millores en termes de creixement econòmic "s’han de traslladar als salaris".

stats