Eleccions generals 2023

Díaz apuntala el bloc d’esquerres tot i no complir les expectatives

Sumar, quarta força a l’Estat amb 31 escons i el 12,27% dels vots

3 min
La líder de Sumar, Yolanda Díaz, saluda als simpatitzants després de conèixer els resultats electorals.

MADRIDLes eleccions generals eren una prova de foc per a la unitat de l’espai a l’esquerra del PSOE, agrupat sota Sumar. Amb els resultats a la mà, es pot dir que han salvat els mobles, si bé per la mínima. El moviment liderat per la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha obtingut un 12,31% dels vots, cosa que es tradueix en 31 escons al Congrés de Diputats i situa la coalició d’esquerres com a quarta força a l’Estat, de manera molt ajustada amb l’extrema dreta de VOX (uns 20.000 vots de diferència). Del total d'escons, l'espai ha mantingut els set que tenien els comuns a Catalunya.

Yolanda Díaz: "Avui la democràcia surt reforçada"

No era l’escenari ideal per a la candidatura d’esquerres, que hauria volgut arribar o fins i tot superar els 40 escons, però l’objectiu principal era tenir opcions per negociar la reedició de la coalició que el 2019 va començar a governar l’Estat. Ara fa quatre anys, Unides Podem, Més Madrid i Compromís, ara aglutinats sota Sumar, van obtenir 38 escons junts (3.625.996 vots), i Unides Podem en solitari 35. Han perdut 600.000 vots, però no el de Pablo Iglesias, que a última hora va explicar que votaria Yolanda Díaz.

Si bé Yolanda Díaz ha demanat no comparar els resultats d’aquest diumenge amb eleccions passades, com les del 2019 o les del 2015, perquè ara la formació és totalment nova, el cert és que han apel·lat a la unitat a l’esquerra del PSOE per reivindicar que així podien aglutinar més vots. Vistos els resultats, però, queda clar que a l’espai li queda força recorregut per fer, si bé podria continuar tenint la clau de la governabilitat a l’Estat.

"Crec que la gent dormirà més tranquil·la", ha dit Díaz un cop l'escrutini ja estava gairebé al 100% i davant un bon grapat de votants de Sumar que han seguit els resultats electorals des de la seu de Madrid. "Som el present i el futur", ha defensat i ha anticipat que a partir d'aquest dilluns es posarà a "dialogar amb totes les forces progressistes i democràtiques per garantir un govern a Espanya".

Negociació ‘in extremis’

El bloc va arribar a la campanya després de setmanes de friccions internes i una negociació in extremis que va acabar amb el registre d’una coalició de fins a 15 partits diferents, però amb el nom de la ministra d'Igualtat Irene Montero fora de les llistes. Malgrat que Podem ho va considerar un “error”, el cert és que l’espai lila no ha fet sang durant la campanya i fins i tot la secretària general de la formació lila, Ione Belarra, i Díaz aparcaven la guerra mostrant sintonia en un acte conjunt a Pamplona. "Agraeixo la generositat de totes les forces polítiques que formen Sumar", ha expressat Díaz.

Signada la pau, Díaz ha fet una campanya de menys a més i propositiva. La primera setmana va estar marcada pel cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo i Sumar es va quedar en un segon pla. A l’equador tot va entomar un gir quan Díaz va fer reaparèixer el nom del narcotraficant Marcial Dorado i la seva vinculació amb Feijóo. Díaz ho va utilitzar com a element per mobilitzar l’esquerra.

Amb tot, on la líder de Sumar va entomar el protagonisme va ser en el debat a tres a TVE, amb el líder de Vox, Santiago Abascal, i el del PSOE, Pedro Sánchez, però sense la presència de Feijóo, que va decidir no anar-hi. El debat va aixecar l’ànim del bloc d'esquerres en la recta final de campanya, sobretot perquè Díaz va protagonitza els enfrontaments més tensos amb el líder de Vox tot assenyalant les seves “mentides”.

Més informació del 23-J

stats