Política 06/12/2015

PP, PSOE i Ciutadans coincideixen a criticar el procés el Dia de la Constitució

Iglesias descarta un pacte amb C's i Sánchez pica l'ullet a tothom

Dani Sánchez Ugart / Ferran Casas
3 min
Jesús Posada saluda Pedro Sánchez / EFE

MadridLa unitat d'Espanya i els pactes postelectorals han centrat els discursos dels candidats a la presidència del govern espanyol en l'acte institucional de celebració de la Constitució que ha tingut lloc aquest diumenge al Congrés espanyol. El candidat del PP i president de l'executiu, Mariano Rajoy, ha reivindicat l'actual marc constitucional, que "va afirmar la sobirania nacional i la unitat de la nació", i ha reiterat la seva crida a la unitat dels grans partits espanyols per protegir aquesta unitat.

Pactes

Mentrestant, els aspirants a desallotjar Rajoy de la Moncloa s'han centrat a discutir les possibles aliances després de les eleccions del 20 de desembre. Després que aquest diumenge el líder de Ciutadans, Albert Rivera, hagi dit en una entrevista a 'La Razón' que seria president amb el suport de Podem i PSOE, el candidats de les dues formacions d'esquerra han marcat distància, amb més o menys contundència del partit taronja.

Pablo Iglesias, candidat de Podem, ha estat el més expeditiu, i ha afirmat que veu "inviable" una aliança amb un partit que considera de dretes. En la seva primera participació en l'acte institucional del Dia de la Constitució, Iglesias no ha amagat que l'escenari desitjat és una aliança amb el PSOE, però ha dit que hauran de quedar per sobre del partit que lidera Pedro Sánchez per fer viable el pacte: "S'ha demostrat en les eleccions municipals i autonòmiques que l'única forma que ens puguem entendre amb el PSOE és que nosaltres siguem més forts que ells", ha dit.

Picades d'ullet

Sánchez, per la seva banda, ha evitat dibuixar un possible escenari de pactes, i s'ha limitat a dir que la seva formació ha de "guanyar les eleccions " perquè és "l'únic partit que pot garantir" el canvi que, segons ell, necessita Espanya i que passa per una reforma constitucional que faci front a la desigualtat, la crisi de confiança institucional i el "desafiament de la convivència que pateix Espanya pel pols independentista". És a dir, picades d'ullet per a tothom: a Rivera, per la part de la regeneració, a Iglesias per la de desigualtat, i a Rajoy –i també– Rivera per la defensa aferrissada de la unitat d'Espanya.

L'home de moda en la carrera a la Moncloa, Albert Rivera, que ha estat l'últim líder a parlar, abans que el president espanyol, ha fet un discurs de celebració de la Constitució i ha demanat fer-ne partícips "tots els espanyols, particularment a Catalunya". Ha recordat que la seva formació celebra avui un acte al Principat –"la meva terra", ha dit–, i ha demanat també una reforma constitucional, però "no per acontentar els que volen trencar Espanya", els quals ha convidat a "tornar al consens constitucional", sinó "la majoria d'espanyols".

Rivera ha acusat els independentistes catalans d'estar fent un "escac i mat" a la democràcia i ha dit que fora de la Contitució no hi ha "ni democràcia ni diàleg possibles". Sobre l'escenari de pactes, Rivera ha fet una crida a trencar el bipartidisme perquè "amb Sánchez i Rajoy no arribaran els canvis, sinó una mà de pintura vermella i blava".

Després de l'acte, en conversa informal amb periodistes, Rivera ha deixat la porta oberta a una repetició de les eleccions, en cas que no hi hagi acords amb cap dels dos grans partits, perquè, ha dit, estan fent campanya defensant que Ciutadans no és capaç de governar, però després els necessitaran. El candidat de C's també ha allunyat la possibilitat d'investir la vicepresidenta del govern espanyol i número dos del PP per Madrid, Soraya Sáenz de Santamaría, després que Iglesias l'hagués emplaçat a aclarir-ho.

Rajoy i Iglesias, per la seva banda, s'han saludat i el president espanyol li ha dit al candidat de Podem que van "molt bé". A més, el líder popular ha admès que l'entrevista d'ahir a La Sexta, on van ser els ciutadans els que li van fer preguntes, li va semblar "difícil" en algun moment.

El president espanyol, per la seva banda, també ha participat de les converses informals i ha dit que "està tot obert" sobre qui serà el segon partit després de les eleccions, i que encara aspira a aconseguir més d'un 30% dels vots, tot i l'alça de les noves formacions que l'hi posaran difícil. Rajoy no ha volgut detallar quina serà la seva preferència a l'hora de negociar un pacte de govern si guanya les eleccions, però sí que ha descartat intentar governar si no les guanya.

stats