Política 12/03/2023

Des d’un ‘Idealista del Govern’ fins al tren a Campos: els partits acceleren la precampanya

Experts i activistes assenyalen que ara és el moment d’augmentar la visibilitat dels polítics, però alerten del preu de propostes poc realistes

4 min
ElPSIB va anunciar des d’Artà que el tren arribarà a Alcúdia i Campos. També han proposat dur el tramvia a Calvià

PalmaUna immobiliària pública –descrit per la diputada de Podem, Gloria Santiago, com un ‘Idealista del Govern’–, el tramvia fins a Calvià, comprar el primer habitatge sense pagar impostos, el tren fins a Campos, eliminar el dèficit fiscal, fer un museu a l’edifici de Gesa... La pluja de propostes dels partits polítics les darreres setmanes s’ha intensificat al mateix ritme que s’acosten les eleccions autonòmiques i locals del 28 de maig.

El PSIB i el PP són els eixos d’aquesta pugna, però la resta de formacions no han quedat enrere quant a iniciatives, llevat de Vox. L’extrema dreta continua amb el discurs habitual, amb els immigrants, la unitat d’Espanya i els atacs al feminisme com a temes centrals, i no està plantejant cap ventall d’accions per a la propera legislatura –a la pàgina web del partit, només hi ha una iniciativa: un institut politècnic d’oficis artesans a Marratxí.

“Hi ha una cursa per la visibilitat d’aquí a les eleccions. En un context preelectoral, és important començar a parlar de propostes, perquè si tothom les fa i tu no, dones una imatge de partit aturat. Se n’han de fer, encara que no siguin del tot realistes”, explica la politòloga i membre de Passes Perdudes Aina Roca, que també destaca la necessitat que tenen les formacions de “generar un impacte a les xarxes socials”. Duim un ritme que requereix que tots els partits treguin notícies. Si un tira una bomba, el del costat l’ha de tirar més grossa”, afegeix.

Els socialistes han apostat per la mobilitat en les seves propostes, encara que també varen aprofitar la Diada de les Illes Balears per posar sobre la taula una futura reforma de l’Estatut d’Autonomia, la qual també defensen Podem i MÉS per Mallorca, partit que reclama “posar fi al dèficit fiscal” i “aconseguir el control de l’aeroport” amb la renovació. D’altra banda, el PSIB s’ha compromès a dur el tramvia de Palma fins a Calvià la legislatura vinent, però la iniciativa que ha tingut més impacte i que els ha generat més crítiques ha estat la de fer arribar el tren a Alcúdia i Campos, i s'ha recordat que en dues legislatures de govern d’Armengol no s’ha fet un sol metre nou de via –sí que s’ha culminat l’electrificació del tren.

Precisament això és el que lamenta la portaveu del GOB, Margalida Ramis. “El compromís amb el tren és d’abans d’aquests vuit anys i ara arriba aquest anunci. La manca de credibilitat és absoluta, perquè saben que no tindran temps d’executar-ho. Hi ha coses que exigim des de fa vint anys i que ara ens venen com la panacea. Per això hi ha incredulitat”, comenta.

L’habitatge, una assignatura pendent

Segons xifres del Govern, en acabar la legislatura s’hauran incorporat 1.286 habitatges al parc públic. Però, amb més de 7.000 persones en llista d’espera a l’Ibavi, l’habitatge és cabdal en la cursa electoral. Podem ha anunciat una immobiliària pública que, segons Gloria Santiago, servirà per crear una borsa de lloguers assequibles. El partit morat i MÉS també volen incrementar els impostos de les cases buides i, des de la dreta, El Pi ja ha anunciat que eliminarà els impostos per comprar el primer habitatge. D’altra banda, una de les propostes del PP és cedir solars públics per a l’edificació privada de pisos i augmentar l’oferta de lloguer mitjançant un pla d’intermediació entre propietaris i llogaters. Els populars no arriben tan lluny com El Pi, encara que han anunciat que eliminaran l’impost per comprar el primer habitatge, només ho farien en el cas de compradors menors de 30 anys –els menors de 35 tindrien una reducció del 50%.

De tota manera, una de les propostes del PP que ha generat més repercussió ha estat dins l’àmbit municipal: el candidat a la batlia de Palma, Jaime Martínez, ha assegurat que el seu partit convertirà l’edifici de Gesa ni més ni menys que en “un museu d’art modern i contemporani de referència a escala internacional”. Perquè Martínez també apunta que Palma es convertirà en “capital de la cultura i de l’art a la Mediterrània”, mentre que la seva cap de files, Marga Prohens, s’ha compromès a fer una llei d’indústries culturals, una llei de música, fer més espais expositius, internacionalitzar la producció cultural de les Illes i fer una fira internacional d’art contemporani.

Que els xibius i restaurants puguin continuar ocupant espais del litoral; dur a terme “les mesures que facin falta” per tenir més agents de policia; equiparar els autònoms a les famílies nombroses i convertir la UIB en un referent d’estudis turístics són altres propostes de la candidata popular.

“Malgrat que aquests anuncis són una cosa normal dins el context de la precampanya, també són un símptoma de degradació del sistema polític en termes estructurals”, assenyala el professor de Sociologia de la UIB, David Abril. “Hi ha una substitució de l’acció política per la comunicació política, i les conseqüències afecten la credibilitat”, continua.A més, Abril lamenta que no hi hagi “mecanismes de control” per tal de “fiscalitzar les propostes dels partits” i avaluar-ne el grau de compliment. Sobre això, i per acabar, n’hi ha prou amb un exemple: després de quatre anys gestionant l’àrea de Política Lingüística del Govern, MÉS ha proposat “recuperar l’ús social del català” i impulsar una llei estatal de llengües.

stats