Vox
Política 18/04/2024

Què és i què defensa Avanza en Libertad, l'associació dels tres díscols de Vox?

Ribas, Rodríguez i Buades han fet un pas al costat al grup parlamentari per dur endavant les tesis de la nova entitat

3 min
Agustín Buades, Idoia Ribas, i Sergio Rodríguez.

PalmaNo té res a veure amb La Libertad Avanza, la coalició del president argentí Javier Milei. Ho assegura un dels seus integrants, malgrat expressar simpatia pel líder d'extrema dreta, que diu professar "l'anarcocapitalisme". El nom de la nova associació constituïda pels tres diputats díscols de Vox a les Balears, Avanza en Libertad, va ser fruit d'una "pluja d'idees" durant una reunió. El naixement d'aquesta entitat ha duit Idoia Ribas, Sergio Rodríguez i Agustín Buades a deixar els seus càrrecs al grup parlamentari (encara que en conserven l'escó). Per què és tan important per a ells la nova associació? I què hi defensen?

Després de la guerra oberta que els tres parlamentaris han mantingut amb la direcció estatal de Vox, fonts coneixedores consideraven que la creació de l'associació pot servir als tres diputats indisciplinats com a advertiment davant Madrid. "Si els fessin fora, la podrien convertir en un partit polític", apunta una veu propera a Vox. No obstant això, els implicats en l'organització ho neguen, i asseguren que cerquen omplir un buit a la societat civil. "Actualment no és la nostra intenció crear un partit", expliquen fonts de la formació.

Ribas n'és la presidenta; Rodríguez, el vicepresident, i Buades, el secretari. Tots tres provenen de l'activisme: els dos primers, del Círculo Balear, una fundació espanyolista que va presidir l'actual diputat de Vox al Congrés, Jorge Campos. Per la seva banda, Buades va estar implicat en entitats antiavortistes, com el Foro de la Família. Segons informen fonts de l'entitat, malgrat néixer vinculada a Vox, els seus integrants estan en converses amb figures properes al PP, Ciutadans i independents per intentar que s'hi impliquin: "La idea és representar més sensibilitats; l'associació defensarà valors liberals i conservadors". Més que organitzar protestes, l'objectiu dels creadors de l'entitat és organitzar "conferències, debats, formació, jornades i recursos".

Família, memòria, immigració, drets

Què són exactament aquests valors "liberals i conservadors" que diuen defensar des d'Avanza en Libertad? Fonts de l'organització consideren que el principal objectiu del col·lectiu és fer la batalla del "llenguatge", és a dir, introduir el marc mental propi de la dreta radical en el debat públic. Les mateixes fonts defensen que "des de l'etapa de José Luis Rodríguez Zapatero" a la presidència del govern espanyol s'ha viscut un "constant retrocés en les llibertats individuals", que en l'actual legislatura es materialitza amb "la intervenció del mercat a l'habitatge i el dret a la propietat".

El rebuig de la limitació del mercat –fins i tot en casos d'emergència, com passa amb l'habitatge– diuen que serà un dels eixos de l'associació. Així mateix, apunta a mantenir una posició crítica amb la Llei de memòria democràtica estatal (Vox i el PP ja han acordat derogar la Llei de memòria democràtica de les Illes) i la LOMLOE: "Torna bojos els docents", opina la mateixa font de l'associació. En matèria d'educació, doncs, l'entitat cercarà anar més enllà de la lluita per imposar més castellà a les escoles (que ja mantenen entitats com PLIS). Com ja s'intueix per la presència de Buades a l'associació, es defensaran tesis antiavortament i de "defensa de la família": "És la cèl·lula fonamental de la nostra societat", diuen. Respecte de la immigració, l'organització mantindrà la mateixa posició contra l'arribada de persones en situació irregular i de rebuig de la cultura musulmana que té Vox.

De fet, els valors que defensa l'associació s'assemblen en tot als principis que la formació d'extrema dreta també manté al Parlament. Per què és necessària, doncs? "Aquests temes tenen presència a la política i no a la societat civil", asseguren des de l'organització. "Hi ha entitats memorialistes, de la llengua, però la nostra ideologia és òrfena a la societat civil", assenyalen les mateixes veus, que defensen que presentaran oficialment la plataforma en un acte aviat.

stats