Judicialització
Política 01/06/2023

Dani Gallardo, el primer condemnat en ferm per les protestes postsentència

El Suprem imposa quatre anys de presó a un manifestant de Madrid que ja va complir 13 mesos de privació de llibertat

2 min
Imatge del judici contra  el jove Dani Gallardo celebrat fa un mes a Madrid.

MadridDani Gallardo, un jove de 25 anys que va participar en una manifestació de protesta a Madrid contra la sentència del judici del Procés, és el primer condemnat en ferm vinculat a aquestes mobilitzacions, especialment focalitzades a Catalunya. El Tribunal Suprem ha dictat aquest dijous una pena de quatre anys de presó pels delictes de desordres públics, resistència a l'autoritat i lesions que el portarà de nou a la privació de llibertat. L'Audiència de Madrid l'havia condemnat inicialment a quatre anys i mig per pegar amb un bastó un policia. Arran de la seva detenció el 16 d'octubre de 2019, va passar un any i un mes empresonat, fins que va quedar en llibertat provisional un cop celebrat el judici, el novembre del 2020.

De la quantitat de persones detingudes i empresonades arran de les mobilitzacions contra la sentència del Procés, Gallardo va ser el que més temps va passar en presó preventiva i el primer que ara haurà rebut la condemna ferma. El tribunal d'execucions haurà de dictaminar quan ha de reingressar a la presó. L'estiu del 2021 va decidir marxar a viure a Catalunya, després d'haver-se quedat sense suport polític a Madrid, segons explicava en una entrevista a Nació Digital. Així, complirà la condemna a Catalunya, indiquen fonts jurídiques, que no han concretat si faran algun intent per evitar-ho amb recursos al mateix Suprem i posteriorment al Tribunal Constitucional.

Gallardo va marxar de Madrid després de perdre el suport del Movimiento Antirepresivo de Madrid, un col·lectiu que el va assistir jurídicament des del moment de la detenció, però es va trencar just després del judici. La seva estratègia de defensa en la declaració davant el jutge va ser la de desvincular-se per complet de la concentració de protesta. Quan li van preguntar al respecte, ell va respondre que no, que era en una cèntrica plaça de Madrid fumant i bevent cervesa amb la seva amiga Elsa, també detinguda i condemnada, i que va ser casualitat que la manifestació discorregués a prop d'on es trobaven. "No demanem que s’autoincrimini de cap acte, però sí mantenir, com a mínim, la mateixa actitud de lluita que els ha dut a ser detinguts”, esgrimia llavors el col·lectiu.

Degoteig de judicis a Catalunya

Mentrestant, a Catalunya es van produint judicis per les diverses mobilitzacions que es van produir l’octubre del 2019 en diversos punts del país. Sense anar més lluny, dilluns està previst el de quatre persones als jutjats de Tarragona, tal com va informar dimecres Alerta Solidària. Una d’elles és Arnau Martí, número 2 de les llistes de la CUP a Reus i que va resultar elegit en els comicis de diumenge passat. La Fiscalia demana un any de presó contra ell i la Generalitat també exerceix l’acusació. Aquest dilluns i dimarts passats, a l’Audiència de Barcelona es va celebrar el judici contra quatre persones, per a qui la Fiscalia demana entre quatre i set anys de presó per desordres públics. 

stats