Política 18/05/2023

La CUP, PACMA i El Pi, els partits que aspiren a tenir representació a Cort

Els caps de llista de les formacions –Jero Bonnín, Guillem Amengual i Carles Cabrera– expliquen les seves propostes per Palma i què els diferencia de la resta de partits

3 min
Jero Bonnín (CUP-Crida per Palma), Guillem Amengual (Progreso en Verde-PACMA) i Carles Cabrera (El Pi).

PalmaEs van quedar a les portes de tenir representació a Cort en les eleccions municipals del 2019 i ara aspiren a superar aquesta barrera del 5% dels vots per obtenir un regidor. Són la CUP - Crida per Palma (amb 1.439 vots, un 0,99% del total), Progreso en Verde - PACMA (amb 2.023 vots, un 1,39%) i El Pi (amb 5.422 vots, un 3,72%). Els seus candidats, Jero Bonnín, Guillem Amengual i Carles Cabrera, atenen l'ARA Balears per explicar les seves propostes i defensar quines posicions els diferencien de la resta de formacions.

CUP - Crida per Palma

L'opció descapitalista i independentista

"Volem obrir un nou cicle polític: de la resistència a l'ofensiva. Per a nosaltres els municipis juguen un paper clau: són els espais més propers per organitzar la resposta, són els baluards", argumenta la candidata de la CUP - Crida per Palma, Jero Bonnín. Sobre el fet de presentar-se únicament a Ciutat indica que han triat "un municipi difícil", però no descarta que en un futur es puguin presentar a altres institucions.

El tret diferencial respecte de la resta de partits de l'esquerra, segons Bonnín, és que no són "una opció política sotmesa a les elits econòmiques ni al mercat" i que les seves propostes són "de confrontació al model, perquè el contrari és la submissió, que és el que estan fent la resta de formacions, fins i tot les d'esquerres", assegura la candidata. Si bé les seves posicions són properes a altres partits, com ara MÉS-Estimam Palma, la membre de la CUP diu que la principal distinció és que són "l'única proposta política amb un projecte descapitalista i independentista".

Bonnín confia que enguany els resultats seran millors que els del 2019 perquè "el context és diferent: en els darrers cinc anys els preus del lloguer s'han incrementat un 55%, Palma ha esdevingut el lloc més car per omplir la cistella de la compra i la ciutat està col·lapsada". Pel que fa a possibles aliances, la candidata diu que no han valorat aquest escenari, i que no volen ser "la crossa del PSOE", però ja avança que no facilitarien "un govern on hi hagi la dreta o l'extrema dreta".

Progreso en Verde - PACMA

Una crida als animalistes

En canvi, el programa de Progreso en Verde - PACMA posa l'accent a "donar veu als animals a Cort", subratlla el seu candidat a Palma, Guillem Amengual. Aquesta és la primera vegada que PACMA va en coalició amb un altre partit, segons Amengual, i amb aquesta fita històrica fa una crida a "tota la gent animalista". En aquest sentit, també adverteix que aquestes eleccions són molt importants perquè "no sabem si hi haurà una altra legislatura progressista o si el PP i Vox assumiran el govern municipal, la qual cosa seria un drama".

Encara que és molt crític amb l'actual pacte perquè "en aquests vuit anys de govern d'esquerres no s'ha fet res en termes de protecció animal", no descarta arribar a acords amb els partits que el conformen. "Si hi hagués apropaments, haurien d'acceptar una sèrie de qüestions que són línies vermelles, com ara la castració de colònies felines o les galeres elèctriques". A banda d'això, també duen al seu programa electoral fer una reforma integral de Son Reus i ampliar els horaris per als voluntaris o qüestions que van més enllà de l'animalista, com ara potenciar les zones verdes i controlar la tala d'arbres que es fa a Palma.

El Pi

Una aposta per remallorquinitzar Palma

Per la seva banda, el número u a les llistes d'El Pi per Palma, Carles Cabrera, deixa clar que "el gran tema aquestes eleccions és l'habitatge" i que per això centraran en aquest sentit les seves propostes. "Volem potenciar l'habitatge de protecció oficial amb iniciativa privada, canvis d'usos d'hotels obsolets i poder convertir els baixos dels edificis en habitatges. A més, som l'únic partit que defensa la declaració responsable", indica Cabrera.

Si bé donar una empenta a la neteja i la mobilitat de Palma també són dos dels principals eixos del seu programa, el més característic és el quart que esmenta el seu candidat a la batlia de Palma: "remallorquinitzar Palma". Segons Cabrera, Palma està "despersonalitzada, ha perdut la seva identitat" i per "tota aquesta vinculació amb la Part Forana i el món rural, volem que sigui una ciutat més nostrada i per això apostam per la tradició i la cultura popular".

stats