La governabilitat a l'Estat

El Consell de la República convocarà una cimera al gener "per refer la unitat de l'independentisme"

L'òrgan presidit per Carles Puigdemont crida a aprofitar "el trencament de les dues Espanyes"

4 min
Antoni Castellà, durant l'ofrena floral a Francesc Macià

BarcelonaEl Consell de la República (CdR) convocarà una cimera aquest gener "per refer la unitat de l'independentisme" que es va esquerdar arran dels fets del 2017. Durant la tradicional ofrena a la tomba de Francesc Macià, el portaveu del Consell, Toni Castellà, ha explicat que precisament és ara quan poden "obrir-se escletxes d'oportunitat" perquè "les dues Espanyes s'han trencat" per primer cop d'ençà de la República.

Castellà ha avançat que "davant el trencament de l'unionisme és el moment que l'independentisme es torni a unir". Per això, Castellà ha avançat que aquest gener, quan comenci el curs polític, convocaran una cimera "entre tots els agents polítics, partits, societat civil organitzada i institucions per refer la unitat amb l'únic objectiu d'assolir la independència de Catalunya".

"S'ha demostrat que l'estratègia d'internacionalització i confrontació, conjuntament amb la negociació, pot obrir una escletxa", ha dit Castellà. "I ara que l'esquerra i la dreta espanyoles estan fracturades, és moment que aprofitem la situació i que l'independentisme refaci la unitat que va fer possible l'1-O; aquesta és la convocatòria que farem quan comenci el nou curs polític", ha conclòs el portaveu del CdR.

Castellà també ha subratllat que "qualsevol procés de negociació no és possible sense la confrontació" i ha insistit que, ara per ara, "l'únic referèndum vàlid és el de l'1 d'Octubre" i que només pot ser substituït per un altre "si té conseqüències legals". "Mentre això no passi, el nostre objectiu és l'estratègia de la via unilateral", ha afirmat en un context en què ERC, però també Junts, aposten pel diàleg amb l'Estat. "Els partits poden intentar processos de negociació, però aquests són impossibles si al mateix temps no existeix la defensa de la confrontació; per això, des del Consell de la República volem reiterar que la nostra missió està intacta i continua vigent", ha reblat.

Crítiques al discurs del rei

Castellà en cap moment ha fet referència al discurs de Felip VI la vigília de Nadal, però la resta de partits independentistes sí que l'han criticat en l'acte d'homenatge al president Macià, de la mort del qual avui es compleix el 90è aniversari. El cap de l'executiu, Pere Aragonès, ha dit que el discurs del rei ha estat la continuació del que va fer el 3 d'octubre del 2017. "Encara hi ressonen les paraules del 3 d'octubre, en què els pocs lligams que tenia la monarquia amb Catalunya es van trencar", ha assegurat.

Aragonès i Elena durant l'homenatge a Macià.

Aragonès l'ha qualificat de "nacionalista espanyol" i ha lamentat que qui l'hagi aplaudit sigui la dreta i l'extrema dreta, a qui les paraules del monarca fan sentir "còmodes" però que no representa la ciutadania de Catalunya.

Per la seva banda, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha considerat "irrellevant, com la Corona mateixa" el discurs de Felip VI i l'ha acusat d'haver estat ell qui va fomentar la "llavor de la discòrdia" quan el 3 d'octubre del 2017 va denunciar públicament el Procés sobiranista i el referèndum d'autodeterminació. El número 2 de Junts ha acusat el monarca espanyol de manca de "legitimitat moral" per demanar que no es fomenti aquesta llavor quan, a parer seu, va ser ell qui la va fomentar amb el parlament que va fer fa sis anys, un parlament pel qual encara "no ha demanat perdó".

També Òmnium ha criticat el discurs "allunyat" del rei amb "apel·lacions constants" a una Constitució "que sistemàticament nega els drets als catalans". La vicepresidenta de l'entitat, Marta Garsaball, ha dit que "un any més" les paraules del monarca es desmarquen "dels consensos majoritaris de la societat catalana" i van en la línia de defensar "la sacrosanta unitat d'Espanya". La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha dit que el discurs del rei demostra que el "somni" de Macià de fer conviure "una unió de pobles lliures" dins l'estat espanyol no és possible.

PP i Vox, amb el rei

Sumar creu que el discurs de Felip VI és "del passat" i està "allunyat del país real". La diputada Marta Lois ha criticat en un fil a la xarxa social X que el monarca fes una crida a evitar la "polarització" a la societat. "Després de mesos de mobilitzacions ultres contra el govern, no es pot parlar de polarització com una disputa entre dos iguals. El problema són els intents de desestabilització d'una dreta que no reconeix un govern legítim", ha dit la dirigent de Sumar. 

PP i Vox, en canvi, han fet pinya amb el monarca. En una publicació a la xarxa social X, els populars han subratllat que en el missatge Felip VI va defensar la vigència de la Constitució "com a únic garant de la convivència i d'un futur amb certesa per a tothom". Al mateix text, el partit d'Alberto Núñez Feijóo ha dit que "fora del respecte a la Constitució i les institucions no hi ha llei sinó arbitrarietat". Vox ha citat una part del parlament del monarca i l'ha acompanyat amb tres emoticones de mans aplaudint. El fragment que ha destacat el grup d'extrema dreta és el que Felip VI utilitzava per defensar la "veritat com a nació" del poble espanyol.

stats