Política 04/12/2023

El Consell de Menorca augmenta un 14% el pressupost i gestionarà 162,5 milions el 2024

El departament amb més pes és el de Medi Ambient, Reserva de la Biosfera i Cooperació, amb 40,6 milions d'euros

Iván Martín
2 min
Adolfo Vilafranca a la roda de premsa de presentació de pressupostos.

MAÓEl Consell de Menorca ha presentat aquest dilluns un pressupost rècord de 162,5 milions d'euros per al 2024, xifra que representa un 14% més que el d'aquest exercici. El president de la institució, Adolfo Vilafranca, ha destacat el compromís de l'equip de govern per la sostenibilitat. "Els pressupostos volen ajudar-nos a combinar la preservació del territori amb el desenvolupament econòmic, social, cultural i mediambiental de l'illa, un equilibri que volem potenciar per avançar en el benestar social que requereixen els menorquins", remarca.

El departament amb més pes sobre el pressupost és el de Medi Ambient, Reserva de la Biosfera i Cooperació, amb un 24,98% del total, mentre que el departament de Benestar Social en gestionarà un 20,70% i el de Mobilitat, un 21,53% del total. Medi Ambient gestionarà 40, 6 milions d'euros. Coordinarà i planificarà amb el Govern balear les millores necessàries en l'eficiència de les xarxes d'abastiment d'aigua i de sanejament d'aigües residuals. L'objectiu és millorar la inspecció i el control quantitatiu i qualitatiu del cicle integral de l'aigua. S'aposta per l'aprofitament d'aigües pluvials i tractades, qüestió d'especial interès i indispensable per aconseguir una millora dels recursos d'aigua disponibles.

A la vegada, es duran a terme accions reals encaminades a cercar la reducció de generació de residus i fomentar la reutilització amb els objectius del mínim abocament: el departament transferirà tres milions d'euros als ajuntaments per fomentar la recollida selectiva de residus i per evitar que hagin d'augmentar les taxes als ciutadans.

D'altra banda, el Departament de Mobilitat gestionarà 35 milions d'euros. És el que més incrementa el pressupost, un 81,62%. Es destinaran 10,1 milions d'euros a reformar els dos trams de la carretera general entre Maó i Alaior. També es reserven 256.000 euros per a projectes de reforma dels trams entre Ferreries i es Mercadal i es Mercadal i Alaior.

Benestar Social tindrà 33, 6 milions d'euros. Es faran reformes a la Casa de la Infància. Es crearà un equip d'intervenció domiciliària (un psicòleg, un treballador social i tres integradores socials), per fer intervencions a famílies amb menors en situació de risc. També s'augmenta la formació i la plantilla d'educadors i es potenciarà el sistema d'acolliment familiar a través de campanyes d'informació.

Pel que fa al Centre Assessor de la Dona, es crearà un centre de crisis per atendre víctimes de delictes sexuals, i es farà una sala amable a la Guàrdia Civil per tal que les víctimes puguin ser ateses amb més intimitat. A banda, s'ampliarà el servei del Punt Lila a altres esdeveniments. Així mateix, es reforça el sistema d'atenció domiciliària d'alta intensitat amb un augment pressupostari, passant dels 100.000 euros previstos per a l'any 2023 als 300.000 euros pressupostats en aquesta anualitat.

Finalment, Educació i Esports gestionarà 19,6 milions d'euros. Es destinen 1,5 milions d'euros a assegurar la gratuïtat de l'educació infantil de 0 a 3 anys. També es concediran ajudes a la investigació, per salvaguardar i difondre el patrimoni històric de Menorca. En Esports, s'han reservat 350.000 euros per a la redacció del projecte de la pista d'atletisme de Ciutadella, que serà la segona millor pista de les Balears.

stats