Política 07/03/2022

El Consell de Govern dona llum verda la Llei de la Ciència

A l'espera de la tramitació parlamentària, la comunitat científica creu que és una primera passa per potenciar la investigació i donar estabilitat al sector

2 min
Dues investigadores en un centre de recerca a Mallorca.

El Consell de Govern ha donat llum verda aquest dilluns a la Llei de la Ciència, una iniciativa que cerca modificar el model econòmic i social de les Balears per lligar-lo més a la investigació i els coneixements. "Només els pobles cultes tenen futur, i aquest poble ho vol ser", ha manifestat durant una roda de premsa la presidenta Francina Armengol.

La futura aprovació d'aquesta llei suposarà la creació d'un institut d'investigació a l’Arxipèlag i l’increment del pressupost destinat a la recerca, dos fets que la presidenta considera "fonamentals" per poder atreure científics i acadèmics. "A causa del coronavirus, tots hem pres consciència de la importància de la ciència", ha remarcat Armengol, que creu que aquesta normativa fomentarà la retenció del talent que surt d'aquesta comunitat autònoma.

A l'espera de la seva tramitació parlamentària, el Consell de Govern s'ha reunit amb representants de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i portaveus de les diferents entitats de recerca que hi ha a les Illes per valorar aquest avantprojecte.

Reforçarà estructures existents

Per la seva banda, el president del Sistema d'Observació i Predicció Costera de les Illes Balears (ICTS SOCIB), Joaquim Tintoré, ha assenyalat que aquesta llei "representa un avanç i un reconeixement", que permetrà reforçar les estructures existents i crear-ne de noves. Per altra banda, el rector de la UIB, Jaume Carot, ha subratllat que "no hi ha absolutament cap territori que tingui una política científica ben definida i que sigui pobre". "El primer pas per tenir una política ben definida és tenir una llei", ha afegit.

La presidenta ha reconegut que és necessari ser conscients que els investigadors "cobren poc" i, si bé ha apuntat que el Govern continua fent feina en aquest factor, ha admès que continua sent un dels reptes "més importants" del sector. "Hem d'aconseguir moltíssima més estabilitat als seus llocs de feina", ha dit.

Finalment, Armengol ha recordat algunes de les iniciatives ja posades en marxa pel Govern per tal de fomentar la investigació a les Balears, com la creació d'una facultat de medicina, el Pla de la ciència 2018-2022, que ara està pendent d'una actualització, i l'aprovació de pressupostos destinats a temes de recerca i desenvolupament.

stats