Turisme
Política 11/05/2023

El Consell elimina 17.000 places turístiques de la seva borsa amb una modificació del PTM

La mesura, aprovada pel Pacte amb una esmena al darrer ple, impossibilita créixer amb nous hotels i lloguer vacacional, seguint la recomanació de la Comissió Balear de Medi Ambient

2 min
Amb l'eliminació de les places de la borsa, no serà possible crear nous hotels ni créixer en llohuer vacacional.

PalmaEl Consell de Mallorca ha eliminat totes les places turístiques, en concret 17.000, que tenia a la seva borsa, cosa que fa que no sigui possible la creació de nous hotels o de places de lloguer vacacional arreu de l'illa. Aquesta eliminació s'ha aprovat amb la introducció d'una esmena a l'aprovació de la darrera modificació del Pla Territorial Insular de Mallorca, al ple d'aquest dijous. La mesura ha provocat les crítiques de l'opisició perquè consideren que és una mesura electoralista i aprovada a correcuita.

"Aquesta modificació del PTM és bona per Mallorca, perquè eliminam totes les places turístiques que hi ha a la borsa", ha manifestat el conseller de Mobilitat, Iván Sevillana, qui ha afegit que "ha arribat l'hora de posar límits al turisme massificat que perjudica la qualitat de vida dels mallorquins". L'eliminació de places hoteleres i de lloguer vacacional s'aprova arran de la recomanació que la Comissió Balear de Medi Ambient, fa ver el mes de març passat. Aleshores, la presidenta del Consell, Catalina Cladera, ja va manifestar que s'inclourien a la modificació del Pla Territorial Insular de Mallorca.

Així mateix, la modificació 3 del PTI redueix la superfície del sol de desenvolupament urbà un 9 per cent, i reclassifica 653 hectàrees que passen a ser sol rústic. Segons la consellera de Territori, Maria Antònia Garcias, "s'ha actualitzat el model de creixement en sol urbà i urbanitzable, i s'han incorporat criteris que tenen en compte el el paisatge i la lluita contra el canvi climpàtic".

Supressió de 26 noves variants de carreteres

La modificació del PTI també suprimeix o es deixen sense efecte , fins que s'aprovi el Pla Sectorial Director de Carreteres, 26 noves variants de carreteres o desdoblaments, algunes de les quals serien projectes, en paraules del conseller Sevillano, "de característiques similars a la via entre Campos i Llucmajor".

Habtur lamenta que s'eliminin places "d'aquesta manera"

La patronal de lloguer turístic ha qualificat "d'indecent" la mesura presa per part del Consell Insular de Mallorca. "No ens sembla de rebut que es faci una esmena in voce durant el debat de la modificació del Pla Territorial quan es tracta d'un tema tan sensible" apunten. En aquest sentit, des d'Habtur lamenten "profundament que, com sempre, es prenguin decisions que afectaran a molts mallorquins sense comptar amb el sector i ni tan sols ser informats al respecte".

stats