Política 26/03/2020

El Congrés autoritza la pròrroga de l'estat d'alarma tot i l'allau de crítiques i el reclam de mesures més severes

Sánchez promet incorporar propostes de l'oposició

Ot Serra
3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en compareixença al Congrés

MadridPedro Sánchez va demanar "lleialtat i unitat" als grups del Congrés el dia que necessitava el seu aval per a la pròrroga de l'estat d'alarma, preveient que el d'ahir no seria un ple plàcid. Si la setmana passada va retre compte de l'aplicació d'aquesta situació d'excepcional sense excessiva oposició, el president espanyol es va comprometre a incorporar les propostes "factibles" que han presentat altres partits durant el període de confinament que queda fins l'11 d'abril, com a mínim. La intervenció de Sánchez al Congrés, que es va celebrar fins passada la una de la matinada, va coincidir amb les noves dades de contagis i morts a Catalunya. "Hem de ser solidaris amb la Comunitat de Madrid, com ho serem demà amb Catalunya i totes les comunitats que ho necessitin", va afirmar el cap de l'executiu espanyol, que també va prometre transparència en la gestió del Covid-19 i va anunciar que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, compareixerà cada setmana en comissió per retre comptes.

El president espanyol necessitava la majoria del Congrés, i la tenia assegurada, perquè el PP i Vox van votar a favor, com ja havien anunciat prèviament, per "responsabilitat institucional", malgrat les dures intervencions de Pablo Casado i Santiago Abascal. “Em deixa preocupat”, va engegar el líder conservador, que va retreure a Sánchez “l’eficàcia mínima” del seu govern i les víctimes mortals que es produiran “abans que arribi el material” que reclamen les comunitats autònomes. En el torn de rèplica, el president va rebatre les crítiques pel "retard" en la reacció a la pandèmia i va recordar que cap partit va presentar cap iniciativa parlamentària sobre el Covid-19 ni les comunitats autònomes van demanar material fins que la Moncloa va decretar l'estat d'alarma. Tanmateix, no va ser la resposta a la crisi sanitària el que més va indignar la dreta, sinó que en un dels tres decrets que la Moncloa ha aprovat s’hi inclogués una disposició perquè Pablo Iglesias formi part de la comissió reguladora del Centre Nacional d’Intel·ligència. Amb la baixa de Carmen Calvo, que es troba hospitalitzada i contagiada de coronavirus, el líder de Podem va ser el ministre més proper a Sánchez a l’hemicicle.

Alguns socis d'investidura volen més confinament

Sánchez es va trobar amb les abstencions d'alguns grups com JxCat, la CUP i d'altres que van ser necessaris per a la investidura, com ERC, EH Bildu i el BNG. La principal discrepància d'aquestes formacions és que reclamen el confinament total i la suspensió de l'activitat laboral no essencial."O aturem el país o ens quedem sense país", va subratllar el portaveu republicà, Gabriel Rufián. Els perjudicis per a l'economia han pesat en l'executiu a l'hora de no prendre mesures més restrictives, tal com van acabar admetent el mateix Sánchez i la ministra del rang, Nadia Calviño, que va subratllar que l'activitat econòmica ja s'està veient prou amenaçada amb les mesures aplicades.

A banda de la pròrroga del reial decret sobre l'estat d'alarma, el Congrés també va debatre tres normes més aplicades per l'executiu amb relació a mesures econòmiques i socials per fer front al coronavirus. Una d'aquestes és la "mobilització de 200.000 milions d'euros" en ajudes a empreses, autònoms i treballadors aprovada la setmana passada. Algunes d'elles posen èmfasi en la necessitat que la Moncloa garanteixi l'arribada de material sanitari a les comunitats autònomes, algunes demanen més ajudes a autònoms i petites empreses i d'altres reclamen a l'executiu que reti comptes amb més regularitat de la gestió del Covid-19.

La d'ahir va tornar a ser una sessió marcada pels escons buits, amb 307 diputats que van votar telemàticament i van seguir el ple a distància. Per part d'ERC només Rufián va assistir físicament a la cambra baixa, mentre que els diputats de JxCat, Cs, PNB, entre d'altres, es van tornar a quedar a casa i van emetre les seves intervencions a través de les xarxes socials. Aquesta vegada EH Bildu i la CUP van optar per enviar-hi un representant.

El debat al Congrés va arribar enmig de declaracions creuades i contradictòries respecte a la duració del confinament. El president de la Generalitat, Quim Torra, va afegir pressió a l'executiu espanyol advertint en un ple parlamentari inèdit per videoconferència que les restriccions podrien allargar-se fins al juny, i va situar el pic de contagis a finals d'abril. En canvi, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va apuntar que després de Setmana Santa podrien aixecar-se algunes mesures de l'estat d'alarma, i el director del centre de coordinació d'alertes i emergències sanitàries, Fernando Simón, va augurar que el pic d'infeccions no trigarà a arribar.

stats