ANÀLISI

Per què els comuns i el PSC són els més interessats en atreure Junts?

Jaume Asens i Salvador Illa es van reunir abans del 23-J i van coincidir en la necessitat de resoldre la situació de Puigdemont

2 min
Asens, Puigdemon, Díaz i Comín abans de començar la reunió al Parlament Europeu

BarcelonaJaume Asens i Salvador Illa es van reunir poc abans del 23-J per analitzar un dels escenaris que preveien les enquestes i que finalment va ser el que es va donar: que la governabilitat de Sánchez depengués de Junts. I tots dos van estar d’acord que, si això passava, seria convenient fer tots els esforços per reintroduir Junts a la dinàmica institucional i per buscar una solució per a Carles Puigdemont. El que resulta curiós d’aquesta trobada és que, per motius diferents però coincidents, tant els comuns com el PSC estan especialment interessats perquè Junts ressusciti l’esperit de l’antiga CiU.

En el cas dels comuns, i per extensió de Sumar (on els ex d’ICV tenen un paper preponderant en l’entorn de Yolanda Díaz), l’objectiu és doble. Per una banda, saben que si Junts se suma a la investidura de Pedro Sánchez juntament amb el PNB s’estarà construint un bloc històric que farà molt difícil que la dreta torni al poder a Espanya. Però hi ha un segon factor que encara els interessa més, tal com vam veure a les passades eleccions municipals de Barcelona, i és que si Junts recupera el seu perfil moderat a l’estil Trias, i exerceix d’interlocutor del món econòmic català amb Madrid, els comuns confien que l’eix esquerra-dreta tornarà a estar sobre la taula i els permetrà confrontar amb ells com ho feien amb l’antiga CiU. En realitat, els comuns sempre s’han sentit perjudicats per la preponderància de l’eix nacional sobre el social en les eleccions catalanes, i ara creuen que podrien superar l’excepcionalitat del Procés.

Paradigma sociovergent

En el cas del PSC, és evident que també hi ha un interès cert per enterrar el Procés i tornar al vell paradigma sociovergent, en què els dos partits es repartien el poder institucional però coincidien en aspectes bàsics de la governança. No és cap sorpresa que als de Salvador Illa els agradaria poder pactar a més llocs amb Junts (Barcelona?), amb els quals configuren una mena de front d’ordre contra l’eix ERC-comuns-CUP.

Una de les conseqüències polítiques del Procés ha estat el realineament ideològic del PSC per ocupar l’espai de l’antiga CiU, i davant l’absència d’un centredreta catalanista que es reivindiqués com a tal, han virat el seu discurs per atreure aquests sectors (i també alhora els de Ciutadans). D’aquí l’accent en qüestions com la seguretat, les ocupacions o la gestió de la immigració. Els socialistes catalans consideren que si Junts torna al carril del pragmatisme i la moderació, i en un context d'onada conservadora global, serà més fàcil fer pinya contra un competidor comú com és ERC: auguren que ja li ha arribat l’hora de tornar als seus límits naturals, és a dir, al paper de frontissa circumstancial. El temps dirà si l’operació Asens-Illa triomfa.

stats