Política 09/04/2018

Rajoy agafa les regnes del cas Cifuentes

El PP estatal l’obliga a acceptar la comissió d’investigació de Cs per evitar la pressió perquè dimiteixi

Dani Sánchez Ugart
3 min
Mariano Rajoy saludant Cristina Cifuentes, el cap de setmana, a la convenció del PP.

MadridCiutadans va llançar un salvavides a Cristina Cifuentes quan aquest cap de setmana li va donar l’ultimàtum de crear una comissió d’investigació abans de demanar-ne la dimissió per la polèmica del màster fals. Però la presidenta madrilenya no el va agafar. L’enrocament del PP madrileny que ella presideix, entestat a convertir aquesta comissió en un òrgan de fiscalització dels filtradors de la informació, i no de la veracitat de la titulació, va trencar ahir la corda. Sense acord per crear la comissió, el partit taronja va demanar la dimissió de la presidenta madrilenya, tot i que sense aclarir si, en cas que no arribi, donarien suport a la moció de censura que ja ha plantejat el PSOE. I això va provocar la intervenció directa de la direcció estatal dels populars, que va desautoritzar el PP madrileny, presidit per la mateixa Cifuentes, i va anunciar cessions per constituir una comissió d’investigació que satisfaci Ciutadans.

Les relacions a la comunitat entre les sucursals del PP i Ciutadans són molt tenses. “Estan trencades”, deien ahir fonts populars. Per això les negociacions per a la comissió d’investigació es van allargar fins a excedir el límit que havia donat Cs al PP, que es tancava ahir a les 12 del migdia. Una hora després, el portaveu del partit taronja a l’Assemblea de Madrid, Ignacio Aguado, anunciava la falta d’acord i demanava formalment la dimissió de la presidenta madrilenya. La reacció del PP va arribar des de la seu de Génova. El número tres del partit a nivell estatal, Fernando Martínez-Maillo, va anunciar que prenia a Cifuentes la gestió de la crisi, i negociaria directament amb la direcció de Ciutadans. L’objectiu: arribar a un acord per crear la comissió d’investigació i evitar una crisi que no només no convé a la presidenta madrilenya, sinó que té en alerta el mateix Mariano Rajoy. La perspectiva que Ciutadans acabés votant la moció de censura del PSOE, que provocaria la pèrdua de la comunitat autònoma més important de l’Estat governada pel PP, espanta i molt el president espanyol, que va veure aquest cap de setmana a la convenció de Sevilla com el desànim s’ha instal·lat al seu partit, i amenaça les perspectives electorals per a les eleccions locals i autonòmiques de la primavera de l’any que ve.

Tot i així, la paciència del partit conservador amb la presidenta madrilenya té un límit. Mariano Rajoy va escenificar aquest cap de setmana el suport del PP a Cifuentes, però els quadres populars adverteixen que li queda poc crèdit, i que si s’afegeixen ingredients irrefutables a l’escàndol caldrà prendre una decisió que Maillo deia ahir que no preveien “encara”. El PP no vol complicar més el cas i està disposat a fer la comissió a mida de Ciutadans. I Cs té tots els números per acabar acceptant un moviment que li evitaria donar suport a una moció de censura amb Podem, amb qui ja s’han declarat incompatibles, a un any de les municipals. La salvació momentània per a Cifuentes podria arribar amb la desautorització de Rajoy.

Casado, sota sospita

Al PP, però, se li obren nous fronts potencials que podrien fer escalar la polèmica, perquè el principal candidat a rellevar Cifuentes com a candidat del PP a Madrid, Pablo Casado, assegura que té el mateix màster, però que no recorda si va anar a classe, segons va publicar ahir El País. Al seu currículum oficial diu que el va cursar entre el 2008 i el 2009, però un professor ha dit que no figura a la seva llista d’assistència. Tampoc no recorda si va fer els exàmens.

stats