La governabilitat de l'Estat
Política 17/11/2022

El Cercle d'Economia toca el crostó al PP

Retreu als populars el bloqueig del CGPJ i reclama aprovar pressupostos a Catalunya

2 min
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, en les jornades del Cercle d'Economia.

BarcelonaToc d'atenció del Cercle d'Economia al PP. En una nota d'opinió feta pública aquest dijous, l'organització empresarial considera "lamentable des de qualsevol angle" que el partit d'Alberto Núñez Feijóo trenqués les negociacions per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) quan l'acord ja estava pràcticament tancat. "Un partit que apel·la contínuament als valors constitucionals no pot incomplir, amb aquest bloqueig sistemàtic, els deures que la Constitució mateixa li imposa", argumenta el Cercle, que sosté que per molt que es pugui estar en contra de la reforma del Codi Penal que suprimeix el delicte de sedició, i entenent que el canvi pugui ser "difícil d'entendre per a una part de la societat", això "no s'ha de barrejar amb el mandat constitucional de renovar el CGPJ". De fet, en el text el Cercle defensa que els canvis al Codi Penal poden servir per "ajudar a canalitzar el conflicte territorial i a retornar-lo a l'àmbit de la negociació política", tot i que apunta també que preferiria que s'abordés "un procés legislatiu més reflexiu, en el marc del qual es tipifiquin adequadament els delictes i es ponderin les penes que hi cal aplicar".

Malgrat que el retret principal és per al PP per haver trencat l'acord per renovar l'òrgan de govern dels jutges, el Cercle també té crítiques per al govern de Pedro Sánchez, ja que opina que la reforma legal amb què van prohibir als magistrats fer nomenaments mentre tinguin el mandat caducat ha "agreujat la situació d'interinitat" del CGPJ. L'organització que presideix Jaume Guardiola carrega contra l'"oportunisme polític" per perjudicar el prestigi de les institucions, i fa una crida a PSOE i PP a reprendre les negociacions per renovar d'una vegada per totes el Consell General del Poder Judicial.

Pressió pels pressupostos

Més enllà de la situació política de l'Estat, el Cercle també fa èmfasi, en la seva nota d'opinió, a l'escenari català, on l'aprovació dels pressupostos apareix com la principal reclamació de l'organització empresarial. En l'escrit, el Cercle reclama superar "les agendes partidistes i fins i tot personals" i posar per damunt l'interès comú per tirar endavant els comptes, i no amaga que la seva preferència seria un acord que anés més enllà dels partits independentistes i inclogués el PSC. "L'única manera de tirar endavant els pressupostos és amb un acord entre les forces polítiques principals. En el fons, això implica una oportunitat per sortir de la dinàmica de blocs en què la política catalana fa anys que està instal·lada", apunten.

En la seva nota, el Cercle posa "preu a la irresponsabilitat" de prorrogar els comptes en lloc d'aprovar-ne uns de nous: els 3.098 milions d'euros que augmentaria la despesa de la Generalitat. "Sense pressupostos nous, el govern de la Generalitat no podria aprovar inversions noves", lamenta, i considera que això agreujaria la situació ja de per si preocupant per "l'inacceptable" ritme de les inversions per part de l'Estat.

stats