PALMA
Política 09/01/2019

Un centenar de persones assisteix a la rendició de comptes de l'Ajuntament de Palma

El batle de Palma i els regidors han participat en l'audiència pública que ha tingut lloc al teatre Mar i Terra

Aina Riera Serra
3 min
Imatge de l'acte

PalmaEl teatre Mar i Terra de Santa Catalina ha acollit aquest dimecres la rendició de comptes de l'Ajuntament de Palma per donar a conèixer a la ciutadania la feina feta per l'equip de govern durant aquesta legislatura. Un centenar de persones ha assistit aquest capvespre per participar d'aquesta rendició de comptes i fer sentir les seves peticions, suggerències o queixes.

El batle de Palma, Antoni Noguera, ha volgut fer valdre actes com aquest, "oberts a la ciutadania i que suposen una nova manera de fer política més oberta i més pròxima".

El foment de la cultura, la mobilitat sostenible, la diversificació econòmica, la lluita contra el canvi climàtic i la justícia social han estat els cinc grans eixos sobre els quals s'han sustentat les polítiques de l'Ajuntament de Palma, segons ha informat el batle.

Noguera també ha volgut destacar la protecció de la façana marítima, del Molinar Port Petit i del bosc de Can Tàpera, entre altres iniciatives proteccionistes.

"No desitj a ningú trobar-se amb la situació en la qual ens vàrem trobar a principi de legislatura", ha explicat Noguera, fent referència al cas de la Policia Local i a la llei de despesa limitada absolutament per la llei Montoro, que, segons ha dit, ha bloquejat alguns dels projectes o iniciatives que es volien dur a terme.

Finalment, Noguera ha rebutjat les polítiques xenòfobes, contràries als drets de la dona i als drets de les comunitats LGTBI. "No podem tornar 40 anys enrere, i això només ho podem aconseguir implantant polítiques proteccionistes", ha declarat.

Imatge de l'acte

La regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, Neus Truyol, ha remarcat les polítiques impulsades des de Cort per fer de Palma una ciutat més neta. En aquest sentit, ha assegurat que s'ha millorat en la gestió de residus, s'ha impulsat el reciclatge de matèria orgànica i s'ha implantat el sistema de recollida mòbil, que ha assegurat "que està sent tot un èxit".

També ha parlat la regidora de sanitat i consum, Antònia Martín, que ha recordat que de MercaPalma s'han ingressat 2.600.000 euros en dividends per dur a terme diferents projectes. Martín també ha anunciat que aquesta setmana començaran les obres d'adequació de l'espai públic de Camp Redó.

Des de l'àrea de Seguretat Ciutadana, Angélica Pastor ha explicat les tasques fetes des de la regidora d'Economia i Hisenda, que "han reduït el deute de les arques municipals de 325 milions d'euros als 200 milions", segons ha assegurat Pastor. La regidora també ha reivindicat la feina feta des de les àrees de turisme, treball i comerç. Pel que fa a la seva àrea específica de Seguretat Ciutadana, Pastor ha defensat l'ordenança antibotellot i l'esforç per millorar la situació de la policia local, que com ha reconegut, "no ha estat gens fàcil".

Torn de paraula

Una de les persones que ha intervingut en el torn de paraules, Joan Moyà, ha aportat unes dades amb referència a la Participació Ciutadana. Segons Moyà, només un 1% dels pressupostos municipals es destinen al departament de Participació i en el projecte de Pressupostos Participatius Moyà ha recordat que només hi han participat entre un 0,6% i un 1% de la ciutadania de Ciutat.

La regidora de Participació Ciutadana, Eva Frade, ha donat la rèplica i ha assegurat que les dades de participació són baixes encara perquè els pressupostos participatius són una iniciativa nova a la Ciutat i que requereixen temps per implantar-se amb èxit.

D'altra banda Manel Domènech, veí de Canamunt, ha recriminat que el monument de la Feixina encara hi sigui i que la partida per a la seva demolició hagi desaparegut del pressupostos municipals aprovats la setmana passada. Domènech també ha posat en dubte que l'actual equip de govern pugui considerar-se d'esquerres. El batle de Palma ha manifestat sentir-se dolgut per aquestes crítiques i ha assegurat que el manteniment del monument de Sa Feixina depèn ara únicament del jutge i que el seu consistori ha tengut especial atenció a totes les qüestions de defensa de la Memòria Històrica.

La saturació de cotxes, la contaminació, l'excés d'excrements dels coloms i problemes amb les freqüències dels autobusos de l'EMT han estat altres de les queixes manifestades per alguns dels assistents.

Des de la Federació de Pares i Mares d'Alumnes de Mallorca (FAPA) han mostrat la seva preocupació pel consum d'alcohol entre els més joves i han demanat que tornin els Policies Tutors als barris. En aquest sentit la regidora Angélica Pastor ha assegurat que durant aquesta setmana s'ha de publicar l'oferta per tenir onze policies tutors. "M'ha costat molt", ha explicat Pastor.

L'Assemblea 0-3 anys també ha intervingut en el torn de paraules i ha denunciat que Palma sigui un dels municipis amb més manca de places d'Escoleta Infantil. "Només hi ha places per a un 30% dels infants de 0-3 anys i hi ha sols una plaça pública per a 3 d'escoletes privades", ha assegurat una de les portaveus de l'Assemblea.

stats