Política 04/01/2016

CDC no posarà sobre la taula cap nom alternatiu a Mas i es proposa reeditar Junts pel Sí per als nous comicis

El coordinador general del partit, Josep Rull, assegura que la CUP s'ha convertit en "aliada" dels poders fàctics de l'Estat. Planteja uns nous comicis com una "segona volta" per tenir una "majoria operativa" al Parlament

Oriol March
3 min
El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, en un moment de la reunió de la direcció de CDC / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl coordinador general de CDC, Josep Rull, ha estat l'encarregat d'oferir la primera reacció pública del partit a la negativa de la CUP a fer president Artur Mas. Rull ha acusat l'esquerra alternativa de "manca de maduresa" i d'impedir que la majoria independentista del 27-S sigui "operativa". "Han prioritzat la ideologia a la independència", ha apuntat, al mateix temps que acusava la CUP de ser "aliada" dels poders fàctics. Rull ha rebutjat "acceptar l'exigència" de buscar un altre candidat. "Acceptant l'exigència, qui lidera és la CUP. Es traslladaria el missatge inequívoc que aquella expressió més radicalitzada i menys majoritària agafa les regnes del procés. El tema no és Mas, sinó com es garanteix el procés", ha insistit.

"No modificarem la nostra voluntat d'investir Mas com a candidat a la presidència de la Generalitat. No proposarem cap altre nom. A partir d'aquí, com des del primer moment, la pilota, després d'haver negociat a fons, continua en mans de la CUP. Si no, la tindran els ciutadans i ciutadanes de Catalunya", ha apuntat. La direcció de Junts pel Sí es reuneix demà dimarts per abordar l'escenari electoral, i Rull ja ha insistit que CDC posarà sobre la taula reeditar la coalició si hi ha noves eleccions.

"Plantejaríem les eleccions com una segona volta. La majoria hi és: ara cal una distribució d'escons que la faci operativa", ha apuntat el coordinador general de Convergència, que ha evitat assenyalar si Mas seria candidat del partit en les possibles eleccions que se celebrarien d'aquí a dos mesos. El consell nacional de CDC es reunirà aquest diumenge per abordar el nou escenari, segons fonts del partit.

Crítiques als negociadors de la CUP

"Compareixem avui amb molta tranquil·litat davant els catalans. Ens hem arremangat. Ho vam fer amb la declaració d'inici del procés, la proposta de full de ruta i procés constituent, a banda del pla de xoc. La gran damnificada és aquella gent expectant d'un acord que permetés injectar recursos on més es necessitava", ha apuntat el coordinador general de CDC, que ha acusat la CUP de ser "passiva" en la negociació. "Hem vist, simplement, uns espectadors a l'altra banda. La independència no es pot construir sense assumpció de riscos, sense pactar amb gent que pensa diferent", ha indicat.

"No és acceptable ni seriós dir que no ens hem mogut. El que volem explicar és que tenim un molt bon acord, treballat a fons. Ens hem mogut molt per ser respectuosos amb el que ens vam proposar el 27-S", ha assenyalat, al mateix temps que criticava que la CUP hagi volgut que la "minoria" imposés el seu plantejament a la "majoria". "Hi ha una majoria exigua de la CUP que considera que la ideologia, la revolució i el socialisme estan per sobre de la independència. Un altre sector considera que la independència és més important que els ideals. El que pertoca és tenir els instruments per decidir", ha apuntat.

"Junts som imbatibles. Aquest [sobiranisme] serà un moviment d'èxit si incorpora gent de sensibilitats diferents. Primer aconseguim la independència, després el poble de Catalunya decidirà com ha de ser aquest país i quin ha de ser el seu color concret. Però qui decideix no és el poble, sinó que qui decideix és algú a 500 quilòmetres d'aquí", ha apuntat Rull, que ha posat com a exemple la Via Catalana. "Va ser un exercici de dignitat", ha defensat.

Mas, "tranquil·líssim"

Abans de començar la reunió de la cúpula, Mas ha fet unes breus declaracions als mitjans de comunicació que esperaven la seva arribada. El president en funcions ha assegurat que està "tranquil·líssim" i amb "ganes de plantar cara a alguns d'aquí que posen les coses excessivament difícils". Mas ha afegit que també té "ganes de lluitar, de tirar endavant i de plantar cara als poders de Madrid, que sempre han intentat que aquest país no tirés endavant". La roda de premsa s'ha retardat pràcticament una hora respecte de la convocatòria, que estava prevista per a la una del migdia.

Des del primer moment que va transcendir la decisió de la CUP de culminar el veto a Mas, Junts pel Sí va voler deixar clar que el líder de CDC era el seu candidat. Això obre l'escenari d'unes noves eleccions al març, possiblement el dia 6, amb moltes incògnites obertes. La principal és si es repetirà la coalició formada per CDC i ERC, tenint en compte que els republicans ja ha deixat clar que va ser un error estratègic.

stats