Política 17/04/2023

Jorge Campos: “El català està en retrocés? No ho veig així, el que ho està és el mallorquí”

Candidat de Vox al Parlament

4 min
Jorge Campos, candidat de Vox al Parlament

PalmaVox arriba a les eleccions autonòmiques amb un sol objectiu: que l’esquerra surti del Consolat de Mar. El seu candidat, Jorge Campos, reconeix que el PP és l’únic partit amb el qual pot acordar un pacte de govern, i no amaga que volen entrar a les autonomies per desmantellar-les, i retornar competències a l’Estat. 

Una pregunta del candidat d’El Pi, Josep Melià, a qui vam entrevistar la setmana passada: per què a determinada gent a Espanya li costa tant entendre la diversitat i la pluralitat?

— Hi ha gent d’aquesta? Si n’hi ha que no entén la diversitat d’Espanya, serà problema seu. Nosaltres som dels partits que a les Balears ho defensam més, per això apostam per la promoció del mallorquí, el menorquí, l’eivissenc i el formenterenc, de la identitat cultural balear, enfront del catalanisme que ho vol uniformar tot al voltant de la idea dels Països Catalans.

Vox promet posar fi a la immigració il·legal i posa els Menors Estrangers No Acompanyats (MENA) en el punt de mira, vinculant-los amb la criminalitat. La realitat, però, és que per exemple 8 de cada 10 menors delinqüents a les Illes són espanyols, segons l’INE.

— Les dades confirmen el nostre discurs. Segons l’INE, els estrangers cometen el 46% de les agressions sexuals. El tipus d’immigració il·legal que ve comet, proporcionalment, molts més delictes que els espanyols.

Des que Giorgia Meloni governa Itàlia, la immigració ha augmentat, tot i que pregonava que l’eliminaria.

— Itàlia ha declarat l’estat d’emergència perquè s’aturi. No és fàcil aturar una deriva de tants d’anys en què s’ha deixat la porta oberta. Hi ha un problema i a Itàlia s’hi posen solucions. 

Negau la violència masclista. Què faríeu amb les dones víctimes de violència masclista que es troben en centres d’acollida, o amb els programes per a la seva reinserció laboral?

— S’han d’intensificar, però el que s’ha de fer és prevenir-la. Volem tancar l’IBDona perquè no ajuda les dones, els pressupostos dedicats a ajudes són mínims, comparats amb el pagament dels salaris d’aquests ‘xibius’. 

També voleu tancar IB3. Mantindríeu subvencions a mitjans en català?

— No, mitjans com el seu no haurien de rebre centenars de milers d’euros, és una barbaritat i ho deixaria en zero euros. És discriminatori amb altres mitjans que no escriuen en català, i que tampoc haurien de rebre subvencions públiques. Si voleu fer un mitjà en català, perfecte, però, si no hi ha públic per mantenir-lo, ho hem de fer amb els nostres impostos? 

Per què Vox es presenta a unes eleccions autonòmiques, si creu que les autonomies s’han d’eliminar? No és incidir en l’augment de despesa que suposa i que criticau?

— Si el que volem és retornar competències a l’Estat, hem de tenir representació als Parlaments autonòmics. Som aquí perquè la superadministració es redueixi. No ajuda al dia a dia dels ciutadans. No fan falta ni tants diputats ni conselleries ni empreses públiques, però per fer això has d’estar a les institucions. 

Vós vàreu sol·licitar la indemnització de ‘transició’ de 10.355 euros del Parlament, tot i que aquesta té l’objectiu de facilitar la reinserció laboral dels diputats quan deixen de ser-ho i vós us presentau per Vox. Per què?

— Perquè em correspon. Són els mesos del sou d’abril, maig i juny, en què, com que el Parlament està tancat, no percep el salari. Som candidat a la presidència del Govern, encara que volgués tornar al sector privat no podria. Viure de l’aire no ho he aconseguit. 

A algunes lleis i també en els pressupostos, Vox no ha presentat cap esmena més que una a la totalitat. És a dir, no ha intentat millorar una cosa que considera nefasta.

— Perquè és nefast. Quan veus que no hi ha per on agafar-ho, hi ha el mecanisme de l’esmena a la totalitat. A més, aquest Govern de superesquerra a qui ha afavorit més és a les grans multinacionals. Per exemple, els grans hotelers van de la mà de qui més els afavoreix, i aquí és el Govern d’Armengol.

Us veis pactant amb la candidata del PP, Marga Prohens?

— No hi ha ningú més per arribar a acords, però per parlar d’això s’ha d’esperar als resultats electorals i veure la correlació de forces entre el PP i Vox. 

Les Balears poden assumir més turistes que els 16 milions que van venir el 2022?

— Perfectament, es tracta de gestionar-ho correctament. Quan alguns donen per fet que vivim una massificació turística, és fals. 

No hi ha massificació?

— No. És una falta de gestió correcta del flux de visitants. 

És positiva, la riquesa lingüística?

— Per descomptat. Un dels motius per sentir-se orgullós a Espanya és la diversitat i riquesa lingüística. 

Està comprovat que el català està en retrocés.

— Si després de 30 anys d’imposició del català a l’educació està en retrocés, què feim? Obligam la gent a parlar-lo al carrer? Si una llengua retrocedeix, és perquè el ciutadà així ho ha decidit. El català està en retrocés? No ho veig, el que ho està és el mallorquí. Vivim en un lloc purament turístic on el principal és parlar anglès o alemany, és absurd pensar que un turista ha de tenir un C1 de català per visitar-nos.

La setmana que ve entrevistam el candidat de MÉS, Lluís Apesteguia. Quina pregunta li voleu fer?

— Aquest senyor és el de MÉS per Mallorca, no? 

Sí, de MÉS per Mallorca.

— Així com van dir aquesta legislatura, MÉS es continua considerant la marca a les Balears de Bildu, que és ETA?u

stats