Política 28/05/2014

Un segon informe confirma que les injeccions de gas del Castor van provocar els terratrèmols a l'Ebre

L'Institut Geologic i Miner d'Espanya (IGME), que va avalar la construcció del magatzem, va recomanar el 14 de febrer al govern espanyol que fes nous estudis geològics i geofísics amb més detall

Europa Press
2 min

MadridUn segon informe constata que els terratrèmols del setembre del 2013 a l'Ebre van ser provocats per les injeccions de gas del magatzem Castor. Es tracta de l'informe definitiu de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME), que el govern espanyol ha tingut tancat al calaix des del 17 de febrer d'aquest any. L'agència Europa Press ha tingut accés al document, que assenyala que els terratrèmols a la zona de Benicarló i Vinaròs van ser, en part, d'origen natural, tot i que es pot considerar, "raonablement i tenint en compte les dades disponibles, que van estar relacionats amb les operacions d'injecció de gas". Aquestes injeccions van activar altres falles desconegudes fins aleshores, puntualitza l'IGME, que va ser l'institut que justament va avalar la construcció del Castor.

L'IGME, però, no es mulla sobre el tancament del magatzem i recomana fer estudis geològics i geofísics amb més detall per observar els terratrèmols màxims possibles a l'entorn.

El document conclou que la segona part de la sismicitat que va registrar la zona el setembre del 2013 era "diferent" i amb terratrèmols de magnitud superior, de tipus "disparat". Considera que durant les primeres injeccions de gas més moderades va haver-hi "clarament" una sismicitat induïda, que es va "disparar" quan la injecció de gas va ser més potent. Això indicaria "l'existència a l'entorn de falles que es poden activar i originar sismes de més magnitud que els esperables en relació exclusivament amb la sismicitat induïda".

Terratrèmols de fins a 4,8 graus

Pel que fa a les falles que han produït els terratrèmols més importants i que es troben dins del magatzem, l'IGME conclou que són de dimensions "relativament petites", que es localitzen a l'interior del magatzem i que no afloren a la superfície. En concret, estimen que podrien arribar a generar un terratrèmol de 4,8 graus a l'escala de Richter.

Més estudis, més temps

Les recomanacions de l'IGME no són gens concloents, sinó que l'organisme s'espolsa responsabilitats i demana al govern espanyol que intenti reduir al màxim les llacunes d'informació existents per poder prendre en el futur les "decisions oportunes" i, en conseqüència, aconsella també avançar en la confecció de "possibles procediments d'actuació, vigilància i control per a aquest tipus d'activitats".

A l'espera d'un tercer informe

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha dit que no prendran una decisió sobre si tancar o bé reobrir el Castor fins que no els arribi un tercer informe independent, elaborat per científics de la Universitat de Stanford i del MIT, que es va encarregar al gener.

stats