Corrupció
Política 02/03/2023

PSOE i PP enfanguen la precampanya amb retrets creuats sobre corrupció

Génova amplifica el cas Mediador mentre ignora els casos que afecten el seu partit

3 min
L'exdiputat del PSOE Juan Bernardo Fuentes, en una imatge d'arxiu al Congrés

MadridNo és estrany que, mentre els diaris de la dreta amplifiquen el cas Mediador i demanen a Pedro Sánchez que demostri la seva innocència, als mitjans més propers al PSOE es multipliquin els nous whatsapps de la Kitchen. La precampanya de les eleccions municipals i autonòmiques del 28-M s'ha convertit els últims dies a l'Estat en un terreny empantanegat d'acusacions creuades de corrupció. La doble vara de mesurar en les valoracions dels partits segons a qui afecta un escàndol, intentar desviar el focus cap a una altra qüestió i la tàctica de l'i tu més es fan fortes en un context d'alta polarització política.

"És complicat el paper que té el PSOE, eh?", afirmava aquest dijous en roda de premsa el coordinador general del PP, Elías Bendodo, denunciant que el govern espanyol pretén vincular càrrecs del PP amb el cas Mediador. No és que ho estigui fent el PSOE, sinó que Marco Antonio Navarro, la persona que feia d'intermediari en el cas Mediador, ha advertit que també té informació que deixaria en mal lloc càrrecs del PP a les Canàries. A Génova se li treu ferro i es procura explicar molt bé el context de la trobada que el president del partit a l'arxipèlag, Manuel Domínguez, va mantenir amb l'empresari; en canvi, estira com un xiclet el que Navarro esbomba sobre parlamentaris socialistes que haurien acudit a algun sopar amb Juan Bernardo Fuentes, el Tito Berni, el ja exdiputat del PSOE al Congrés implicat en el cas.

Sense preguntar-se si altres diputats del PSOE eren conscients dels negocis que Fuentes mantenia amb els empresaris de la trama o que després festejava amb prostitutes, el PP estén la sospita. En les últimes hores, alimentat pels mitjans de la dreta, Navarro ha donat alguns noms com el de la secretària d'igualtat socialista, Andrea Fernández, que a través de Twitter ha assegurat que portarà el cas als tribunals. Ferraz ja ha informat que oferirà assistència legal a tots aquells diputats que s'estiguin veient assenyalats per fets que "en absolut s'han produït". La direcció del PSOE confia que el cas Mediador està circumscrit a Fuentes i presumeix d'haver tramitat la seva baixa com a diputat des del moment que va saber que hi estava implicat, si bé la preocupació està en combatre el soroll mediàtic perquè pot tenir conseqüències electorals.

La Kitchen i Eivissa

Per això, si no hi ha cap sorpresa, els socialistes es negaran a obrir una comissió d'investigació al Congrés sobre el cas Mediador. "Si no tenen res a ocultar, l'haurien d'acceptar", els ha reptat Bendodo. El que ha fet el PSOE és passar al contraatac criticant les "diferències" amb què uns i altres aborden els casos de corrupció. "El PSOE expulsa una poma podrida del cistell; en canvi, el PP la manté i conviu amb normalitat amb la corrupció", ha denunciat aquest mateix dijous el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha recordat que el líder conservador, Alberto Núñez Feijóo, va compartir taula en un acte del PP d'Eivissa amb Vicent Marí, president del consell insular, investigat en un cas de corrupció.

L'últim episodi és la publicació a la Cadena SER de missatges de l'ex secretari d'estat de Seguretat Francisco Martínez i el president de l'Audiència Nacional, José Ramón Navarro, durant la instrucció del cas Kitchen. L'ex número 2 de Jorge Fernández Díaz li demanava informació sobre les intencions del jutjat amb el cas i el magistrat, malgrat no donar-li detalls, no va tallar la relació d'arrel, segons es desprèn dels whatsapps que s'intercanviaven. Aquestes revelacions han estat la carn de canó del PSOE per a aquest dijous i Bolaños ha tornat a retreure que Fernández Díaz "continuï militant" al PP, si bé fa un any i mig que està suspès de militància pel seu processament en l'operació Kitchen. Els dos partits que es juguen el poder territorial el 28-M batallen sobre el fang de la precampanya entre acusacions interessades de corrupció.

stats