Política 30/01/2022

Cap dona entre els principals candidats de Castella i Lleó

La majoria dels partits mantenen el mateix lideratge

3 min
El president del PP de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, en un esmorzar informatiu a Madrid

MadridLa majoria d’aspirants a les eleccions del 13 de febrer repeteixen i el de la plataforma de l’Espanya buidada Sòria Ja! se suma a la competició. Es manté l’absència femenina

Luis Tudanca

Luis Tudanca (Burgos, 1978) espera que a la tercera vagi la vençuda, tot i que les enquestes li auguren pitjors resultats que el 2019. Llavors va guanyar les eleccions amb 35 procuradors i va trencar així una dinàmica de majories absolutes del PP, però no va aconseguir governar per la negativa de Cs. Tampoc va funcionar la moció de censura de l’any passat durant la crisi de Múrcia, que va desembocar en eleccions a la Comunitat de Madrid. Llicenciat en dret, va assolir la secretaria general del PSOE de Castella i Lleó el 2014, poc abans d’abandonar el Congrés -va ser diputat entre 2008 i 2015- i liderar la candidatura autonòmica. Després que li toqués la grossa de la loteria de Nadal, ara vol que les urnes també li somriguin.

Francisco Igea

Francisco Igea (Valladolid, 1964) va tornar al seu lloc de treball a l’Hospital Río Carrión quan Mañueco el va expulsar del govern. No va significar un adeu definitiu a la política: el fins fa poc vicepresident de la Junta de Castella i Lleó torna a encapçalar la llista de Cs. Si no ho fes ell, probablement el partit es quedaria sense opcions d’entrar a les Corts. La seva relació política i personal amb el president de la comunitat no va ser mai bona i l’ha acusat de “traïció” per l’avançament electoral. Crític dins de Cs, es va enfrontar a Inés Arrimadas a les primàries per presidir el partit, i no hauria rebutjat la coalició amb el PSOE. Es va imposar, però, la voluntat d’Albert Rivera.

Pablo Fernández

Unides Podem fia a un dels portaveus del partit lila, Pablo Fernández (Lleó, 1976), la seva supervivència a Castella i Lleó, un territori poc propici per a l’espai de l’esquerra alternativa. El 2019 es va presentar com a cap de llista a la circumscripció de Lleó i ha sigut un dels dos procuradors de Podem, que es va presentar separat d’Esquerra Unida. Aquesta vegada encapçala la candidatura a Valladolid, on el CIS de dimecres atorgava millors perspectives als liles amb l’11,5% dels sufragis i entre un i dos representants. Fernández va entrar a Podem en el seu naixement, el 2014, i va abandonar el quiosc que regentava a Lleó. El 2015 va ser un dels 10 diputats que van irrompre al Parlament.

Alfonso Fernández Mañueco

El president de la Junta de Castella i Lleó en funcions, Alfonso Fernández Mañueco (Salamanca, 1965), afronta les seves segones eleccions autonòmiques com a cap de llista amb l’objectiu d’aconseguir majoria absoluta. En la seva estrena, el 2019, va trencar amb la dinàmica del seu antecessor, Juan Vicente Herrera. Al desembre va arriscar-se a l’avançament electoral, trencant la coalició amb la formació taronja, i arriba a la campanya envoltat d’un embolic judicial. Un jutjat investiga si el PP de Salamanca es va finançar il·legalment arran de les primàries de 2017 que el van portar a la presidència autonòmica del partit. De moment, però, ell no està investigat.

Juan García-Gallardo

Apassionat dels toros, l’hípica i el pàdel, el jove Juan García-Gallardo (Burgos, 1991) és la principal novetat de les eleccions a Castella i Lleó. La seva entrada en escena no ha passat desapercebuda pels tuits homòfobs i masclistes que va decidir esborrar. El 2011 deia que calia “heterosexualitzar aquest esport de maricons”, en referència al futbol, i a l’activista LGTBI Sonia Vivas la va titllar de “podemita feminazi i lesbiana experta en penis”. Precisament les qüestions vinculades a la ideologia de gènere i al canvi climàtic l’han motivat a entrar a Vox. En una entrevista recent a Efe, va qualificar Mañueco de “progre” i el va instar a abandonar l’agenda 2030 si vol el seu suport.

Luis Mariano Santos, Pedro Pascual i Ángel Ceña

Luis Mariano Santos (Cistierna, 1968) repeteix per tercera vegada com a cap de llista d’Unió del Poble Lleonès abanderant la separació de Lleó, Zamora i Salamanca per constituir la 18a comunitat espanyola. Pedro Pascual (Àvila, 1964) vol defensar l’escó que va aconseguir el 2019 per a la formació regionalista Per Àvila. La gran sorpresa la pot donar Ángel Ceña (Sòria, 1967) amb Sòria Ja!, la candidatura de l’Espanya buidada amb més opcions de guanyar a la seva circumscripció.

stats