Política 09/05/2019

Sus a la campanya de la segona volta electoral en què la dreta intenta remuntar

L'esquerra demana que els ciutadans es mobilitzin per evitar un pacte entre PP, Cs i Vox

Ara Balears
8 min
La dreta dona el sus a la segona volta electoral amb l'esperança de remuntar

PalmaArrenca la campanya electoral per a les eleccions del 26-M amb la vista posada en els resultats de les eleccions generals del mes passat, que varen implicar la derrota del PP. La dreta espera remuntar a les eleccions municipals, autonòmiques i europees després dels resultats del 28-A. Coincidint amb l'inici de la campanya, el Centre d'Investigacions Sociològiques ha presentat aquest dijous el baròmetre electoral de les Illes i ha situat el PSIB com a clar vencedor dels comicis balears. Segons les dades publicades pel CIS, el partit socialista aconseguiria un 25,2% dels vots, mentre que el PP, que sortiria derrotat per primer cop als comicis autonòmics, n'obtindria el 20,7%. Aquestes dades exposen un escenari postelectoral en què la suma de socialistes, ecosobiranistes i Podem podria superar la majoria absoluta.

El PP assegura que està recuperant vots

El candidat del Partit Popular a la presidència del Govern, Biel Company, ha donat per inaugurada la campanya electoral destacant que les seves enquestes internes els adjudiquen entre 16 i 18 escons consolidats, però ha fet broma sobre la possibilitat d'arribar a 32.

Sobre l'enquesta del CIS que situa el PP com a segona força en aquestes eleccions, després del PSIB-PSOE, ha indicat que es tracta d'un sondeig fet abans de les eleccions del 28 d'abril i que té constància que el partit està recuperant vots "en una quantitat important" des de la nit electoral.

Segons Company, el PP serà la força més votada, tot i que els resultats de les eleccions generals varen ser pitjors de l'esperat. Per tal de revertir la situació, la campanya se centrarà a parlar dels problemes que el pacte d'esquerres "no ha arreglat o ha agreujat", com l'habitatge, el tractament d'aigües, la sanitat i la mobilitat.

Segons el líder del PP, el seu partit és el que té els millors equips i el millor programa per governar. A l'acte de penjada simbòlica de cartells hi han estat presents els candidats al Consell de Mallorca, Llorenç Galmés; a l'Ajuntament de Palma, Mateu Isern, i al Parlament Europeu, Rosa Estaràs.

Els dirigents del PP a les Illes consideren que encara hi ha temps per remuntar el mal resultat que varen registrar a les eleccions generals del 28 d'abril. El partit també tractarà de convèncer l'electorat de dretes que votar determinats partits, referint-se a Vox sense anomenar-lo, és donar el vot a la continuïtat del Govern d'Armengol, que ha qualificat d'extremista i sectari.

Armengol: “Són les eleccions més importants de la història democràtica de la Comunitat”

El PSIB ha començat la campanya davant la seu del carrer del Miracle i amb el lema 'Sempre endavant'. La candidata a la reelecció com a presidenta del Govern, Francina Armengol, ha estat acompanyada pels candidats a la presidència del Consell de Mallorca i a la batlia de Palma, Catalina Cladera i José Hila. "Són les eleccions més importants de la història democràtica de la Comunitat", ha dit Armengol, que ha mostrat satisfacció perquè "el 28 d'abril es va aconseguir aturar el pacte de la dreta".

Armengol ha assenyalat que els ciutadans es juguen "la sanitat, més escoles i professors, els serveis socials, l'aposta per garantir que l'habitatge sigui el cinquè pilar de l'Estat, la lluita per un planeta millor, les polítiques feministes” envers un model que proposa “tornar 40 anys enrere". Sobre l'enquesta del CIS, que dona la victòria als socialistes, la secretària general del PSIB ha assegurat que "tot està per lluitar" i ha demanat la mobilització "massiva" dels ciutadans. "L'única enquesta que importa són els vots", ha afirmat.

Per part seva, la candidata socialista a presidir el Consell de Mallorca ha demanat que "la gent voti amb seny, com va fer el 28 d'abril". "Ens jugam molt davant la involució que ens vol fer tornar 40 anys enrere", ha comentat.

José Hila, candidat a la batlia de Palma, ha manifestat que no vol "tornar al blanc i negre" amb un govern "de dreta i d'extrema dreta a Palma". "Volem que Palma continuï avançant", ha sentenciat.

Foto de família de l'inici de campanya electoral del PSIB.

Podem vol governar perquè la gent "sigui tan feliç com sigui possible"

L'aferrada de cartells de Podem ha tornat a ser una destapada de llençol, tal com varen fer a la campanya estatal. A l'acte celebrat a la plaça Barcelona, segons la formació perquè és un barri obrer, han assistit els candidats de les llistes al Parlament, al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Palma.

El candidat a la presidència del Govern, Juan Pedro Yllanes, assegura que volen governar perquè "la gent que hagi l'única garantia perquè els pròxims quatre anys hi hagi un govern de progrés en aquesta comunitat autònoma. Ho hem demostrat aquests anys. El nostre suport ha estat definitiu perquè a la fi s'hagin fet polítiques de progrés a les Illes Balears". Yllanes també ha assegurat que l'objectiu és continuar amb aquestes polítiques amb la seva formació dins del govern.

El candidat número 1 al Parlament de la formació morada ha demanat a Ciutadans que expulsi de la candidatura europea José Ramón Bauzá "perquè de nou un expresident de les Balears es veu relacionat amb assumptes de corrupció política". El podemita al·ludeix a la sentència de Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que ha anul·lat el contracte de la concessió a l'empresa de subministrament d'aigua que va fer l'Ajuntament de Marratxí quan Bauzá n'era batle. El motiu de la nul·litat són irregularitats en les valoracions fetes pel tribunal de contractació. L'empresa, segons va informar 'El Mundo', estava vinculada a la trama Gürtel.

El candidat de Podem a la batlia de Palma, Albert Jarabo, diu que comencen la campanya "amb optimisme però amb un missatge: res no està guanyat. O ens mobilitzam o tenim un problema amb la ultradreta que ens amenaça". Jarabo assegura que a Palma "dia 26 només hi ha dues posibilitats: un govern de dretes encapçalat per Fulgencio 'Trump' o un govern progressista", ha finalitzat.

Per part seva, Aurora Ribot, candidata a la presidència del Consell insular de Mallorca, ha apuntat que "d'aquestes eleccions han de sorgir uns governs que no deixin ningú enrere" i ha afegit que "cal un canvi de model productiu i sobirania energètica".

Imatge de Juan Pedro Yllanes, Aurora Ribot i Alberto Jarabo durant la penjada de cartells

Ciutadans vol “donar el sorpasso al PP i al PSIB”

Ciutadans, la tercera força a les Balears segons l’enquesta del CIS, ha donat el tret de sortida a la campanya amb cartells del mateix format que en les generals, però amb els “ànims ben alts per la confiança que ens han donat 90.000 ciutadans”, ha dit el candidat a la presidència del partit taronja, Marc Pérez-Ribas. “Donarem el sorpasso al PP, donarem el sorpasso al PSIB”, ha replicat el candidat, llevant ferro al triomf dels socialistes reflectit al CIS, i ha mostrat la seva cara més optimista: “L’enquesta reflecteix la tendència al creixement del nostre partit”, ha declarat traient pit davant els mitjans.

“Duim les mans netes i no carregam motxilles ni corrupció”, han dit seguint un guió ben similar la candidata del partit taronja al Consell de Mallorca, Beatriz Camiña, i la candidata a Cort, Eva Pomar. Pomar també ha subratllat la necessitat d’assegurar un habitatge per a tothom, la construcció d’habitatge social i d’incentivar els lloguers de llarga duració. La candidata a l’Ajuntament de Palma també ha parlat de tecnologia i de la seva voluntat de convertir la capital balear en una ciutat puntera.

Imatge de la presentació de la campanya electoral de Ciutadans

Jaume Font: "Començam amb unes ganes de mil dimonis"

El líder d'El Pi i candidat al Parlament per la formació regionalista s'ha mostrat molt il·lusionat i convençut a presidir "infinitat" d'ajuntaments i governar a les institucions balears. Font ha assegurat que el seu partit no cerca prohibicions i aposta pels consensos, amb referència al lloguer turístic. A més, ha fet l'ullet al món rural i ha afirmat que no s'ha de xerrar de la pagesia amb nostàlgia perquè encara "la podem salvar".

Durant la seva presentació davant la seu del partit a Palma, en companyia del candidat a la batlia de la ciutat, Josep Melià, i la candidata al Consell de Mallorca, Xisca Mora, el president d'El Pi ha dit que "hem de ser capaços de crear feina per molts anys i que no sigui precària". Amb relació a l'enquesta publicada pel CIS, Font l'ha interpretada afirmant que "traurem grans resultats", atès que "és la primera vegada que sortim".

Josep Melià, Xisca Mora i Jaume Font a la presentació de la campanya

Ensenyat: "Un pacte sense MÉS seria qualsevol cosa menys progressista"

MÉS per Mallorca ha celebrat l'inici de campanya de les eleccions autonòmiques i generals al passeig del Born del Molinar. Allà, el candidat a la presidència del Govern, Miquel Ensenyat, ha fet un discurs a la militància en què ha destacat la feina feta durant aquesta legislatura i ha assegurat que "hem demostrat que som l'única força que garanteix el canvi".

Ensenyat ha destacat que aquesta campanya marca un moment "en què podem fer història", ja que "per primera vegada tenim l'oportunitat de reeditar un pacte d'esquerres". En aquest sentit, Ensenyat ha afirmat que "MÉS ha de tenir un paper fonamental", ja que "un pacte sense nosaltres seria qualsevol cosa menys progressista".

El candidat al Govern ha subratllat que "hem passat de ser coneguts arreu del món per la corrupció i confrontació a ser referents en polítiques molt innovadores, tant en protecció del territori com dins del sector energètic i en tema de residus". El també president del Consell ha remarcat la necessitat d'aturar l'extrema dreta "que amenaça els drets aconseguits durant dècades".

Sus a la campanya de la segona volta electoral en què la dreta intenta remuntar

Miquel Ensenyat ha estat acompanyat també de la candidata al Consell, Bel Busquets, i el número 1 de MÉS per Palma, Antoni Noguera. En el discurs, Busquets ha posat l'accent en "l'experiència que avala MÉS per Mallorca per continuar gestionant". "Tenim un projecte que ha madurat, ha crescut. Tot i així, no oblidam la nostra prioritat, que és fer política d'esquerres, al servei de la ciutadania".

Per la seva banda, Noguera ha destacat algunes de les seves polítiques, com "la regulació del lloguer turístic" i projectes com el del passeig marítim". Com a objectius amb vista a la pròxima legislatura, ha destacat l'habitatge, la mobilitat sostenible i la regulació del turisme. Quant a la mobilitat sostenible, ha destacat el trambús com el "gran projecte"; pel que fa l'habitatge, "més construcció i limitació a segons quins barris del preu del lloguer"; i, per acabar, quant al turisme, "un màxim de 10.000 persones i tres creuers cada dia a la nostra ciutat".

Campos: "Benvinguts a la Reconquesta [espanyolista]!"

Amb 40 minuts de retard, Vox ha donat el sus electoral amb música èpica i des d'una escenografia carregada de simbolisme: la creu de Santa Ponça, on desembarcà Jaume I, "que era el rei d'Aragó... d'Aragó!", ha cridat el candidat a la presidència, Jorge Campos. "Al pobre home l'han fet català", ha afegit davant una cinquantena d'assistents que aplaudien entusiasmats la broma espanyolista. "Farem arribar aquesta veritat a les aules", ha dit, contraposant-se a allò que expliquen els llibres d'història. Segons el candidat, va ser en aquesta creu on s'inicià "la reconquesta dels soldats i els cristians per salvar-los del jou musulmà".

D'aquesta manera, les referències racistes s'han sumat a les espanyolistes amb més intensitat que en discursos anteriors. També ho ha fet la candidata a la de Calvià, Idoia Ribas, quan ha començat el seu parlament afirmant que "si no fos per la reconquesta dels cristians, podria estar sepultada sota un burka". I la candidata, com Campos, també ha parlat de "reconquesta contra el pancatalanisme imperant de la batlia socialista de Calvià", marcada pels "tentacles del pancatalanisme que ens vol aniquilar com a poble". Ribas ha conclòs demanant el "vot útil" al partit d'ultradreta "per defensar allò que altres, durant 40 anys, no han sabut fer".

Sus a la campanya de la segona volta electoral en què la dreta intenta remuntar.
stats