Guerra bruta
Política 17/03/2021

Bárcenas admet haver gravat Rajoy i especula que l'expresident espanyol va encarregar l'operació Kitchen

L'extresorer del PP obté un permís penitenciari de 12 dies el dia que compareix des de la presó davant el Congrés

4 min
L'extresorer del PP Luis Bárcenas, declarant a la comissió d'investigació del cas Kitchen al Congrés

MadridCom José Manuel Villarejo, Luis Bárcenas també gravava converses. L'extresorer del PP ha assegurat aquest dimecres en la seva compareixença a la comissió Kitchen del Congrés que ell va enregistrar la trobada al despatx de l'expresident Mariano Rajoy en què, segons va declarar en seu judicial i ha reiterat a la cambra baixa, li va entregar documentació sobre la caixa B que l'exlíder del PP immediatament va destruir. "Aplicant el sentit comú, no es gravaria ell mateix", ha respost quan el diputat del PSOE Felipe Sicilia ha intentat esbrinar qui va gravar la trobada entre ell i Rajoy. "La va gravar vostè?", ha repreguntat Sicilia. "Això és així", ha conclòs Bárcenas. En la línia d'intentar esquitxar exdirigents del PP i especialment Rajoy, l'extresorer ha especulat que va poder ser l'expresident espanyol qui va ordenar l'operació per robar-li documentació comprometedora per al partit.

Bárcenas ha comparegut davant la comissió d'investigació del cas Kitchen des de Soto del Real pocs minuts després de saber que l'Audiència Nacional li ha concedit dos permisos penitenciaris per sortir en total 12 dies de la presó. L'extresorer del PP ha afirmat que s'acollia al seu dret a no declarar perquè el jutge que instrueix el cas, Manuel García Castellón, ha ordenat el secret de les actuacions. Tanmateix, ha matisat que un cop s'obri el judici oral sí que estarà a disposició de la comissió parlamentària: "Soc el primer interessat que s'investigui fins al final si el govern de Mariano Rajoy va organitzar una trama per robar-me documentació i segrestar la meva família", ha remarcat.

Tot i dir que no declararia i malgrat alguns problemes de so que han obligat a aturar uns minuts la comissió, Bárcenas sí que ha contestat la majoria de preguntes que se li han formulat. L'extresorer ha recordat que en la seva declaració al judici sobre la caixa B del PP va afirmar que assumia el finançament irregular de la formació conservadora i l'incompliment de la llei de partits, un fet que vol que els ja exdirigents del PP també admetin. Més enllà de la gravació de Rajoy, també ha afirmat que va gravar una conversa amb l'exsecretari general del PP Javier Arenas en què parlaven d'una acta notarial.

Bárcenas no conserva aquests enregistraments perquè assegura que li van robar amb el cas Kitchen, una operació que ha donat per fet que va liderar l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz amb coneixement de Rajoy. Aquí hi ha volgut incidir el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián: "Fernández Díaz o Rajoy?, ha preguntat Rufián. "Puc tenir una opinió, puc pensar el que sigui però no afirmar si l'un o l'altre. El secretari d'estat de Seguretat Francisco Martínez no tenia cap interès que s'entrés a casa meva, que segrestessin la meva família", ha respost. El portaveu republicà ha proposat un acord al compareixent per bastir un interrogatori que fos carn de titulars, però Bárcenas no l'ha acceptat. "Vostè està a la presó per Rajoy, María Dolores de Cospedal, Fernández Díaz o per tots tres?", ha preguntat Rufián. "No, no, jo soc a la presó per delictes fiscals", ha replicat l'extresorer.

Sicilia, el portaveu socialista, també s'ha mostrat insistent per saber a qui podia comprometre la documentació que van sostreure de l'estudi de restauració de la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias, però el testimoni no ha donat noms més enllà de parlar de la cúpula del PP. Sobre la seva dona, ha manifestat que la formació conservadora no es va comprometre a deixar la seva dona al marge de conseqüències judicials, tot i que en la seva confessió de 2 de febrer a la Fiscalia va esmentar que el PP li havia promès un tracte a canvi de no destapar corrupteles. Bárcenas ha explicat que un advocat vinculat al partit, Javier Iglesias, li va traslladar aquest xantatge el 2013, però que ell i la seva defensa van entendre que la seva dona no corria cap risc. "Malgrat que figuri a l'escrit de la Fiscalia per un error del meu advocat, jo no he negociat", ha dit Bárcenas.

Tensió amb Vox

En línies generals, Bárcenas s'ha mostrat col·laboratiu davant les preguntes del portaveu del PSOE, però en canvi el diàleg ha estat tens amb la portaveu de Vox, Macarena Olona, que ha fet una primera intervenció en què l'ha acusat de mentir sobre les suposades negociacions amb enviats del PP. Més tard, ha aclarit que les converses amb representants del partit es van limitar a intercanvis d'impressions sobre la Gürtel per no agredir-se mútuament. "No cal que torni a fer la pregunta perquè no l'hi contestaré", ha etzibat l'extresorer a Olona quan la diputada de Vox li ha retret el seus canvis en el grau de col·laboració amb la justícia, així com amb la comissió parlamentària. Prèviament, Bárcenas ha criticat a la diputada de Vox que s'atribueixi a si mateixa un suposat paper representatiu de la justícia.

Qui ha evitat el xoc dialèctic amb el compareixent ha estat el PP. El seu portaveu a la comissió, Luis Santamaría, ha aprofitat el seu torn d'intervenció per recordar casos de corrupció i investigacions judicials vinculades al PSOE i a Podem, i ha criticat que pretenguin "donar lliçons a la bona gent del PP". "Com que no volem interferir en l'estratègia de defensa ni qüestionar la presumpció d'innocència, ni tampoc entrar al joc polític, no li farem cap pregunta. Però volia fer una reflexió: els partits que han promogut la comissió s'han passat nou mesos per decidir quan els donaria més rendiment i l'han convertit en una causa general contra el PP", s'ha queixat Santamaria abans d'afirmar que no demanarà "perdó per ser del PP". 

Més d'un quart de la pena

L'Audiència Nacional va dictaminar fa un mes que el límit de compliment de la pena de Bárcenas era de 12 anys, xifra que resultava de multiplicar per tres la pena del delicte més greu a què va ser condemnat, el de blanqueig de capitals, més un delicte contra la hisenda pública. La condemna ferma havia estat de 29 anys. Així, l'Audiència Nacional ha confirmat el que ja va autoritzar Institucions Penitenciàries fa uns dies. La interlocutòria que confirma la concessió dels permisos subratlla que l'octubre del 2019 el reu va complir una quarta part de la pena tenint en compte el nou temps d'execució de la condemna, de manera que ja pot sortir ocasionalment de la presó. En canvi, el tribunal li ha denegat l'aplicació de l'article 100.2 i el tercer grau perquè la junta de tractament de Soto del Real no l'ha avalat.

Unides Podem demana que s'investigui per mentir un excomissari principal de la Policia Nacional

El plat fort de la jornada era Bárcenas, però la més polèmica va ser la compareixença de l'excomissari principal de la Policia Nacional Miguel Ángel Bayo. El seu nom apareix als rebuts dels pagaments a Sergio Ríos -va ser xofer de l'extresorer i presumptament captat com a confident en la trama Kitchen-, localitzats al domicili de José Manuel Villarejo. "Matèria classificada" han estat les dues paraules que més ha repetit per negar-se a respondre les preguntes dels diputats, que han volgut indagar en el funcionament dels fons reservats de l'Estat. També s'ha protegit de contestar sobre persones que es troben investigades, per bé que la llei no priva que algú que no ho està parli de qui sí que ho està. Bayo ha mantingut to "vehement", segons ha reconegut ell mateix, i els diputats han acabat interpretant que era per tot el que ha amagat. "Espero que no hi hagi mai més servidors públics com vostè", li ha etzibat Rufián al final de la seva intervenció, després d'una llarga discussió sobre el cas Elisa Pinto.

L'excomissari Villarejo està investigat per haver apunyalat presumptament aquesta metgessa i Bayo hauria sigut l'artífex d'impedir fins a dues ocasions que passés una roda de reconeixement per si Pinto l'identificava. Inicialment, ha assegurat que no recordava haver signat els papers conforme rebutjava la compareixença de Villarejo en seu policial, però ha dit que si ho havia fet es tractava d'una "vicissitud funcionarial". Més tard, ha recordat perfectament haver-ho fet. El diputat de Bildu Jon Iñarritu, l'últim a interrogar-lo, ha constatat que després de dues hores no ha aconseguit esclarir quina era la seva tasca concreta, més enllà de treballar a l'ombra de l'exdirector adjunt operatiu Eugenio Pino i d'haver servit a nou ministres de l'Interior diferents.

stats