Finançament
Política 28/07/2022

Les Balears rebran 3.350 milions d'euros del finançament autonòmic, la major xifra històrica

"A les Illes els va bé un govern progressista a la Moncloa", ha destacat el ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños

2 min
Armengol i Bolaños en la roda de premsa posterior a la reunió

PalmaLes Balears rebran 3.350 milions d'euros del sistema de finançament autonòmic, un 25,3% més que l'any passat. Aquest és l'anunci que ha fet el ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica juntament amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, després de la reunió que han mantingut en el Consolat de Mar. Com ha remarcat Armengol, és la major xifra que hauran rebut les Illes des de l'Estat.

Bolaños ha traslladat a la cap del Govern "el compromís" que l'executiu estatal manté amb l'illenc. "Sabem de les dificultats de viure a les Illes, d'aquí el compromís indiscutible amb aquesta comunitat", ha explicat.

Així i tot, amb relació a la part fiscal del Règim Especial de les Balears (REB), que continua tramitant-se en el Congrés dels Diputats, no ha aclarit quan es posarà en marxa. "És un dels temes recurrents en les conversacions amb Armengol, som conscients de la importància d'aquest tema i treballam en una fórmula de consens, volem que es tingui un règim fiscal just", ha declarat en la roda de premsa posterior a l'audiència.

Bolaños i Armengol han exhibit bona sintonia entre els governs balear i estatal, i, de fet, el ministre ha afirmat que "a les Illes els va bé un govern progressista a la Moncloa", recordant els 183 milions d'euros inclosos en els Pressupostos Generals de l'Estat pel factor d'insularitat. "En els cinc anys de Pedro Sánchez com a president del govern els recursos han crescut un 54% en comparació amb els cinc anys anteriors de Mariano Rajoy", ha subratllat.

Per la seva banda, Armengol ha posat en relleu que Bolaños "sempre ha tengut clara la realitat insular, amb les seves potencialitats i dificultats". "Treballam en un full de ruta compartit, amb la cogovernança amb les comunitats que va fer possible taçar el major escut social", ha assenyalat.

Dades laborals

Armengol i Bolaños han destacat també les dades conegudes aquest dijous de l'Enquesta de Població Activa (EPA), on les Balears han liderat la caiguda de l'atur en el segon trimestre del 2022, i manté l'estadística del 80% de contractes amb caràcter fix. "Quan cumplim amb un full de ruta compartit, es beneficien els ciutadans", ha afirmat Armengol. "20,5 milions d'ocupats i hem baixat l'atur en un 3%. Hi ha gent amb dificultats, però les nostres polítiques econòmiques funcionen", ha afegit el ministre.

En els darrers quatre mesos han estat quatre els ministres que han visitat les Illes, destacant tots la col·laboració entre els dos executius. Concretament, a banda de Bolaños, s'han reunit presencialment amb Armengol al Consolat de Mar la vicepresidenta primera d'Afers Econòmics i Transició Digital, Nadia Calviño, la ministra de Política Territorial i portaveu del govern, Isabel Rodríguez, i la ministra de Transports i Agenda Urbana, Raquel Sánchez.

stats