POLÍTICA
Política 06/03/2014

Hisenda admet ara que la disparitat de balances en farà "impossible" la comparació

El secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, diu que les comunitats poden fer les balances que "els doni la gana fer", que no seran comparables perquè s'estan fent amb mètodes diferents

Ara
2 min

MadridDesprés de decidir que no publicaria les balances fiscals amb els dos mètodes acadèmicament homologats i de deixar el càlcul dels fluxos fiscals en mans de les comunitats autònomes, el ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha reconegut aquest dijous que la disparitat dels càlculs que ja comencen a posar damunt la taula les autonomies en fan "impossible" la comparativa. "S'estan fent unes propostes econòmiques que es denominen balances fiscals o anàlisis, o com es vulgui, que com que es fan amb metodologia dispar són d'impossible comparació", ha admès ara el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta.

Beteta ha considerat que càlculs com el que ahir va presentar el govern d'Extremadura −que presenten Catalunya, País Valencià i Balears com les grans privilegiades en matèria de finançament− "són anàlisis d'unes relacions economicofinanceres que es donen en el conjunt d'Espanya que són interessants i que demostren la pluralitat de visions".

Beteta s'ha pronunciat així abans de participar en un esmorzar informatiu del president d'Extremadura, José Antonio Monago, després que també la Comunitat de Madrid presentés els seus propis càlculs. Per Beteta, cada autonomia pot fer els càlculs "que li doni la gana" per posar sobre la taula en el debat sobre el finançament, però tenint en compte que, en no ser comparables per la disparitat de criteris i mètodes, difícilment podran servir de base per a la negociació del nou sistema de finançament.

Sense criteri vàlid

De fet, ha assegurat que "no hi ha cap norma" més o menys vàlida per calcular les balances. "Cadascú fa l'anàlisi que li doni la gana fer i ho posa sobre la taula, i es posarà en comú per a totes les comunitats autònomes i es farà una anàlisi, i al final hi haurà una proposta que farà el ministeri d'Hisenda al conjunt de les comunitats", ha argumentat.

Beteta ha recordat que abans de divendres les autonomies de règim comú −Euskadi i Navarra en queden al marge− han d'entregar davant el Consell de Política Fiscal i Financera "la seva anàlisi en relació amb el sistema de finançament vigent, en relació amb la mateixa comunitat i amb el conjunt d'Espanya".

El secretari d'Estat d'Administracions Públiques ha defensat que el futur finançament anirà encarat a garantir que "tots els espanyols tenen dret a la prestació per part dels poders públics dels serveis públics dels serveis amb idèntica qualitat" a tot el territori espanyol.

El concert basc i navarrès, intocable

Després que el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, proposés que Euskadi i Navarra entrin a formar part del règim comú de finançament, Beteta ha advertit que la Constitució blinda el "sistema específic" basc i navarrès −el model de concert−, que "seguiran existint".

stats