Política 07/03/2014

El cap dels experts dels "comptes territorialitzats" desacredita les balances anteriors i relativitza el malestar a Catalunya

De la Fuente afirma que les balances del 2008 barrejaven "peres i pomes" i el nou mètode ofereix informació "útil"

Acn
3 min
EXPECTACIÓ A GIRONA
 De la Fuente va presentar les seves balances a la Universitat de Girona ahir.

MadridEl cap dels experts contractats pel ministeri d'Hisenda per calcular els "comptes públics territorialitzats", l'economista Ángel de la Fuente, ha assegurat aquest divendres que les balances fiscals que es van fer públiques l'any 2008 barrejaven "pomes i peres" i no permeten una discussió "informada" i "detallada" sobre "l'equitat" dels recursos del sector públic, mentre que el nou mètode de càlcul ofereix informació "útil" i "millora" la qualitat dels resultats. També ha relativitzat el fet que part de la societat catalana consideri que l'Estat "maltracta" fiscalment Catalunya en recordar que els ciutadans d'altres punts de la geografia espanyola tenen el mateix sentiment.

De la Fuente ha fet aquestes manifestacions al seminari 'Presentació del sistema de comptes públics territorialitzats', que ha reunit experts en la matèria i representants dels governs autonòmics. Formalment, l'objectiu de la cimera era recollir l'opinió de la comunitat acadèmica sobre la metodologia de càlcul de les balances fiscals regionals. El ministre d'Hisenda va admetre que el nou mètode de càlcul té com a objectiu evitar que les dades de les balances fiscals sumessin arguments al sobiranisme.

El seminari es basa en el document que fa un mes el ministeri d'Hisenda va penjar a la web de l'institut d'Estudis Fiscals amb la proposta metodològica i les dades que utilitzarà per al càlcul. Segons aquest càlcul, l'Administració General de l'Estat es va gastar el 2011 11.500 milions d'euros a Madrid, 8.114 a Catalunya i 7.500 a Andalusia. Hi consta una gran partida de 116.800 milions de despesa no regionalitzable.

El cap dels experts que redactaran els resultats dels comptes ha recordat que el seu equip es basa en el càlcul pel concepte de càrrega-benefici, que reparteix per igual els costos dels ministeris, Defensa, Exteriors i Investigació, entre altres, entre tots els ciutadans de l'Estat, i no la del flux monetari, que comptabilitza on es fa aquesta despesa.

De la Fuente també ha admès que bona part de la societat catalana considera que l'Estat "maltracta" fiscalment Catalunya, però ha relativitzat aquest sentiment i ha recordat que a altres punts de l'Estat els ciutadans tenen exactament la mateixa percepció. Segons el professos del CSIC, les balances fiscals són una qüestió "molt carregada sentimentalment", però que parteix d'informacions "sense base científica".

A més, ha desacreditat les balances fiscals que s'han publicat fins ara i que utilitzaven els dos mètodes diferents. Segons aquest economista, la informació que contenien era "parcial i dolenta" perquè donaven com a resultat "una sèrie de números de saldo, ingrés i despesa" que eren molt poc "eficaços". El que feien les anteriors balances, segons De la Fuente, era barrejar "peres i pomes".

Segons el professor, les balances que s'han fet fins ara "ens porten a una direcció perversa de valorar el conjunt de l'actuació del sector públic segons la incidència territorial", quan la majoria de les actuacions del sector públic té una "lògica diferent" que se centra més en les persones i les despeses.

En canvi, segons de la Fuente, els "comptes públics territorialitzats" permeten una discussió "informada" i "detallada" sobre "l'equitat" dels recursos del sector públic, d'aquesta manera "s'organitza" la informació "de forma útil". "No es tracta de suprimir les balances fiscals, sinó de millorar-les i que siguin un instrument més útil sobre el que volem fer", ha dit.

Segons De la Fuente, el fet que els territoris rics paguin més impostos que els pobres li sembla "poc preocupant", i en canvi sí que cal posar l'accent en les diferències entre regions pel que fa al finançament dels serveis públics. Per aquest motiu ha demanat "tan aviat com sigui possible una reforma del finançament autonòmic".

Hisenda té previst fer públics els resultats finals dels "comptes públics territorialitzats" a finals de març. Serà una de les bases de la negociació del nou sistema de finançament que el ministeri i les comunitats autònomes han de discutir al Consell de Política Fiscal i Financera.

stats