Governabilitat de l'Estat
Política 03/05/2023

La Moncloa equipara Ayuso amb Trump i Bolsonaro pels "atacs a un govern legítim"

Ayuso: "Bolaños venia a provocar, rebentar l'acte i crear mal ambient"

3 min
El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, durant la desfilada militar del 2 de maig a Madrid

Madrid / BarcelonaEl nivell de confrontació entre la Moncloa i el PP va pujant de decibels a mesura que s'estreny el calendari electoral. Encara cueja el xoc d'aquest dimarts durant el Dia de la Comunitat de Madrid, en el qual Isabel Díaz Ayuso va negar al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, l'accés a la tribuna d'autoritats durant la desfilada militar del 2 de Maig. El govern espanyol ha qualificat aquest comportament d'"inèdit", en paraules d'Isabel Rodríguez, i l'ha equiparat a les maneres de fer de Donald Trump o Jair Bolsonaro, que van incitar assalts a les institucions dels Estats Units i el Brasil després de perdre a les urnes.

"La campanya d'atacar governs legítims succeeix en altres parts del món i ho fan partits extremistes o antisistema. I el que és lamentable d'Espanya és que la protagonitzi el PP. Va començar amb [Pablo] Casado, continua amb [Alberto Núñez] Feijóo i Ayuso sempre pel mig. Quan s'ataca un govern legítim, s'ataca la democràcia", ha denunciat la portaveu de la Moncloa en la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimecres. 

Vint-i-quatre hores després de la polèmica, Ayuso s'ha refermat en el boicot al ministre Bolaños. En una entrevista a la Cadena SER, la presidenta madrilenya ha reiterat que no estava convidat a l'acte i l'ha acusat d'acudir-hi amb la intenció de presidir-lo i, en definitiva, "en qualitat de provocació". "Si sap que no està convidat i, tot i així, adverteix que s'hi pensa presentar i que ve a presidir, ve a provocar. Això és el que estava buscant [...] Es va buscar de totes les maneres rebentar aquest esdeveniment i crear mal ambient".

Ayuso ha afirmat que en els actes institucionals de les comunitats autònomes "normalment" no hi ha membres del govern espanyol i que el dia de la comunitat que presideix "no era un dia per a ministres", tot i que a continuació ha defensat que ella sempre n'ha volgut convidar "a títol personal". Així ho va fer aquest any, ha exemplificat, amb la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, que finalment no hi va assistir i va cedir el seu lloc a Bolaños, o amb la ministra de Defensa, Margarita Robles, "que va voler venir i també va ser convidada".

En canvi, la Moncloa ha traslladat que sí que acostuma a haver-hi representants del govern espanyol en aquests actes -la ministra d'Educació, Pilar Alegría, va acudir al dia de l'Aragó per Sant Jordi- i que és l'executiu de l'Estat qui decideix qui el representa. El govern espanyol ja va denunciar aquest dimarts que la Comunitat de Madrid ha vulnerat el reial decret del 1983 que regula les precedències a l'Estat i que estableix la prioritat dels ministres en els actes institucionals a la capital espanyola per davant, per exemple, el cap de l'oposició a l'Estat o l'alcalde de la ciutat, tots dos -Alberto Núñez Feijóo i José Luis Martínez-Almeida- presents aquest dimarts a la tribuna d'autoritats.

El rerefons electoral

Ayuso, amb tot, s'ha presentat com a víctima d'una polèmica generada per l'executiu de Pedro Sánchez. "Hem tractat el 2 de Maig com si fos una festa nacional [...] A ningú li importa si va anar o no un ministre al dia de Múrcia o al dia de Castella-la Manxa. A nosaltres se'ns exigeix que ens rendim i ni tan sols ser escoltats", s'ha queixat Ayuso, que ha rebutjat que el veto tingués un rerefons electoral per la proximitat amb les municipals i autonòmiques del 28 de maig: "A mi em cal? Estic en una posició com perquè em calgui això? Jo crec que no", s'ha vantat.

La direcció del PP ha tancat files amb la presidenta madrilenya i el coordinador general del partit, Elías Bendodo, ha acusat Bolaños de voler "treure protagonisme" a Madrid un 2 de maig. "Em nego a acceptar que el protagonisme d'ahir sigui per Bolaños i no per Madrid", ha afirmat en roda de premsa.

stats