Eleccions generals
Política 05/06/2023

Podem avisa que els "vetos" dificulten l'acord amb Sumar

Díaz fitxa per al seu equip l'exdirigent de Podem Pablo Bustinduy

2 min
Isa Serra i Pablo Fernández aquest dilluns a la seu de Podem

MadridQuan falten tres dies perquè s'acabi el termini per presentar la coalició, les negociacions entre Sumar i la resta de partits continuen encara sense resultats. Les converses es mantenen amb discreció i tots els implicats s’han conjurat per no airejar-ne cap detall. Només aquest dilluns Podem ha llançat un advertiment davant el debat mediàtic que s’havia obert en els últims dies sobre si la ministra d’Igualtat, Irene Montero, havia de fer un pas enrere seguint l’exemple del titular de Consum, Alberto Garzón. "Qualsevol veto o exclusió en un moment en què la ciutadania demana unitat fa que s’incompleixin les expectatives", ha advertit la coportaveu lila Isa Serra quan se li ha preguntat sobre si Irene Montero havia de ser a les llistes.

La dirigent de Podem no ha volgut aclarir si el seu partit ha posat sobre la taula el nom de la ministra d’Igualtat per ser a la candidatura de la coalició, però sí que és cert que hi ha veus de la formació que voldrien que hi fos. Serra, això sí, ha defensat Montero com un actiu del moviment feminista i ha subratllat que la prova és que la dreta i l’extrema dreta han situat a la diana la ministra d’Igualtat. 

El missatge d’Isa Serra és un avís dirigit als negociadors de Sumar –que encapçala el cap de gabinet de Yolanda Díaz, Josep Vendrell–, però també a la resta de formacions que han de formar part de la coalició, com ara Compromís o Més Madrid. Una formació, aquesta última, que va néixer com una escissió de Podem i amb qui els recels amb el partit lila es mantenen. A Podem va generar malestar que Compromís i també en les últimes hores la Chunta Aragonesista exigissin encapçalar les candidatures als seus respectius territoris. Tant al País Valencià com a l'Aragó, les dues formacions han quedat per davant de Podem i consideren que això els legitima. Els resultats del 28-M, de fet, són un dels elements que a Sumar tindran en compte per repartir la força que ha de tenir cada partit en la coalició.

A Podem veuen les negociacions encara endarrerides, i aquest dilluns també han apressat Díaz a accelerar-les. "Cada minut que no arribem a un acord és temps molt valuós que perdem per convèncer per posar paperetes a les urnes", ha subratllat Serra. De fet, els liles han demanat que l’acord arribi abans de divendres perquè necessiten temps per sotmetre’l a la votació de les bases, tal com marquen els seus estatuts.

Pablo Bustinduy s'incorpora a Sumar

Mentre les converses continuen a contrarellotge, Sumar ha volgut exhibir que en paral·lel continua fent passos per completar el seu equip i ha anunciat el fitxatge de l’expert en política internacional i exdirigent de Podem Pablo Bustinduy. "És una de les ments més brillants del nostre país", ha afirmat la mateixa Yolanda Díaz en el fòrum sobre fons europeus d’eldiario.es. Bustinduy va ser assessor de Pablo Iglesias quan va ser eurodiputat i també va donar suport a Íñigo Errejón en la pugna amb l’exlíder de Podem. Ara bé, es va quedar a la direcció d’Iglesias fins al març del 2019, quan va renunciar a ser el cap de llista del partit a les eleccions europees.

stats