Política 04/05/2023

Augmentar l'ecotaxa, eliminar les places de la borsa i abandonar la promoció: què vol MÉS per decréixer

Els ecosobiranistes també reclamen que els menors de 12 a 15 anys computin com una plaça turística, a més d'una major regulació del tot inclòs

2 min
Alzamora i Apesteguia aquest dijous

PalmaMÉS per Mallorca ha presentat aquest dijous una bateria de set mesures –"un pla urgent"– per al decreixement turístic a les Balears, algunes d'elles ja reivindicades al llarg de les darreres setmanes. D'una banda, exigeixen abandonar "totalment" la promoció turística per part del Govern, i la del Consell de Mallorca substituir-la per campanyes de conscienciació.

Amb l'Impost de Turisme Sostenible (ITS), més conegut com a ecotaxa, proposen un augment de fins al 60%, que suposaria uns 80 milions d'euros més, perquè el mateix Govern "sigui agent actiu" en el decreixement, a través de la compra d'hotels obsolets per eliminar-ne les places i reconvertir-los en habitatges. El passat 31 de març l'Executiu va anunciar una primera partida de 16 milions dels fons europeus per dur-ho a terme a les zones i declarades de turisme d'excessos, però els ecosobiranistes proposen que es faci a través de l'ecotaxa.

D'altra banda, MÉS assegura que exigirà l'eliminació de totes les places existents a la borsa, tant d'allotjaments com de lloguer vacacional, ja que, expliquen, hi ha unes 40.000 places que, acabada la moratòria, es podrien atorgar. Aquesta iniciativa xoca amb la visió de tota l'oposició, que vol derogar la moratòria per permetre l'intercanvi de places, especialment pel que fa al lloguer vacacional. Val a dir que el passat març, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, va afirmar que s'eliminarien les places turístiques de la borsa a tota l'illa, i no només a les zones madures, com recomanava la Comissió Balear de Medi Ambient.

Els ecosobiranistes reclamen també que, així com van expressar-ho a les esmenes a la llei turística aprovada el passat maig, els menors de 12 a 15 anys computin com una plaça turística. Això, de facto, reduiria el nombre de places aprofitables. De la mateixa manera, exigeixen una major regulació del tot inclòs, augmentar el nombre d'inspectors fins que es passi dels 20 actuals que té el Consell de Mallorca a una cinquantena, i pressionar l'Estat per disminuir el trànsit aeroportuari, amb la consegüent redistribució dels vols restants de la temporada alta a la temporada baixa.

"No és intel·ligent tenir tots els ous al mateix paner, no ens podem permetre un model econòmic que relacioni el benestar de la gent amb circumstàncies que no controlam en absolut", ha subratllat el coordinador de MÉS, Lluís Apesteguia. "Fa anys, amb menys de deu milions de turistes, érem la primera comunitat autònoma en renda per càpita i ara, amb el doble, som la novena i continuam baixant", ha afegit per la seva banda el secretari general i candidat al Consell, Jaume Alzamora.

stats