Eleccions municipals
Política 16/05/2023

Arrimadas s'esfuma: Ciutadans no preveu que faci campanya a Catalunya

Des de la formació atribueixen la seva absència a un problema de calendari

2 min
Inés Arrimadas

BarcelonaLa líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, no farà campanya a Catalunya en aquestes municipals o, almenys, no està previst que en faci, segons detallen des de l'equip d'organització de la campanya. En canvi, sí que vindrà a Barcelona el portaveu adjunt del grup de Cs al Congrés, Edmundo Bal, que es va enfrontar amb la candidatura que va apadrinar Arrimadas a les primàries per refundar el partit. El nucli català del partit va trigar a donar suport a la candidatura d'Arrimadas, amb Patrícia Guasp i Adrián Vázquez al capdavant, i no ho va fer fins que es va assegurar autonomia per prendre decisions en els nous estatuts taronges. Guasp, de fet, sí que desembarcarà a Barcelona dijous vinent.

Des del partit atribueixen l'absència d'Arrimadas a la campanya a un fet de calendari, i recorden que ja va ser a Catalunya fa poc per celebrar la Fira d'Abril. Les mateixes fonts no descarten que amb algun canvi d'última hora pugui venir. Però, sigui com sigui, la seva presència en aquest territori no ha estat una prioritat del seu equip. La dirigent taronja va guanyar les eleccions catalanes del 2017, i aquest ha estat el principal triomf de Cs i de la seva carrera política: un èxit del qual la formació ha tret pit a tot l'Estat. Tot i això, des de l'arribada d'Arrimadas a la presidència el partit s'ha vist immers en una crisi interna que es va saldar amb una refundació de la formació en què Arrimadas va renunciar a qualsevol responsabilitat orgànica. La candidata per Barcelona, Anna Grau, que en aquesta campanya lluita per retenir la presència de Cs al consistori, no va prendre partit durant aquest procés i va optar per la neutralitat entre la llista oficialista i la de Bal.

Tot i que la victòria d'Arrimadas a les catalanes és un motiu d'orgull per als quadres taronges, una de les crítiques que se senten sovint entre les bases del partit a Catalunya és la seva decisió de marxar al Congrés a mitja legislatura. El gener passat Arrimadas va cedir el testimoni a la nova direcció, enmig de les crítiques creixents a la seva gestió. A l'abril es va mudar a Jerez, però va desmentir estar negociant el seu pas al PP, com havia assegurat l'exdirigent taronja i artífex de l'estratègia de fitxatges dels conservadors entre els quadres taronges, Fran Hervías.

Arrimadas no serà en campanya i tampoc Albert Rivera, fundador del partit el 2006, els inicis del qual Grau ha emulat enguany en el seu cartell electoral, amb una fotografia en què apareix amb les espatlles nues. Tot i això, Rivera s'ha desvinculat de Ciutadans des que en va abandonar la presidència a finals del 2019, després de la desfeta electoral que va deixar el grup parlamentari de Cs al Congrés amb només 10 diputats. En el seu últim llibre va deixar un paper residual a Arrimadas, i fonts properes a Rivera asseguren que és crític amb la gestió que ha fet la seva successora.

stats