Presidenta del Congrés dels Diputats
Política 18/08/2023

Armengol s'entrevista amb Felip VI per organitzar les consultes d'investidura

La presidenta del Congrés informarà el rei de la constitució de la cambra

ARA Balears
2 min
El Rei Felip VI rep a la nova presidenta del Congrés, Francina Armengol

PalmaLa presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha estat rebuda pel cap d'Estat, Felip VI, aquest divendres al Palau de la Zarzuela, i ha complert així el tràmit necessari per a l'organització de la ronda de consultes amb els partits amb vista a la investidura del pròxim president del Govern. La socialista ha estat rebuda pel monarca a les 10.30 hores amb la finalitat d'informar el cap d'Estat de la constitució del Congrés que es va produir aquest dijous després de ser elegida presidenta de la Cambra amb l'ajuda de 178 diputats: els del PSOE, Sumar, PNV, Bildu, Junts i ERC. Un cop finalitzada la reunió, la tercera autoritat de l'Estat ha tornat al Congrés per fer la primera reunió de la Mesa triada aquest dijous.

La novena ronda de consultes del rei es presenta diferent de totes les anteriors, ja que, per primer cop en els darrers anys, hi ha dos candidats que aspiren a demanar la confiança del Parlament: el 'popular' Alberto Núñez Feijoo i el socialista Pedro Sánchez.

L'article 99 de la Constitució estableix que, "després de cada renovació del Congrés dels Diputats, el rei, prèvia consulta amb els representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i a través del president del Congrés, proposarà un candidat a la presidència del Govern".

A més, la Carta Magna no determina que hagi de ser el candidat guanyador de les eleccions, simplement relata que serà investit president qui aconsegueixi la confiança del Congrés, ja sigui en una primera votació amb majoria absoluta o en una segona amb més vots a favor que en contra.

El Congrés tria, però el rei suggereix

Per tant, és el Congrés qui tria el nou president del Govern, però és el rei qui decideix qui se sotmetrà al debat d'investidura. Fins ara, la decisió era senzilla i hi havia un únic candidat sobre la taula, el més votat als comicis, i una altra cosa és que després de la seva candidatura prosperàs o no a la votació del Congrés.

Només un cop, el gener de 2016, el guanyador de les eleccions va comunicar al cap d'Estat que renunciava a ser candidat en considerar que no tenia els vots suficients: Mariano Rajoy. Aquest fet va obligar Felip VI a organitzar una segona ronda de consultes i acabar donant l'oportunitat a qui va quedar en segon lloc, Pedro Sánchez, que no va poder ser investit. En aquesta ocasió, tant el guanyador de les eleccions, Feijoó, com el que assegura tenir opcions de superar la votació d'investidura, Sánchez, s'han mostrat disposats públicament a assumir l'encàrreg de sotmetre's al debat d'investidura.

Una vegada complert el tràmit de rebre la presidenta del Congrés, el rei convocarà la ronda de consultes, que s'espera que sigui la setmana vinent. Cal afegir que s'espera que tres dels hipotètics socis de Pedro Sánchez no pensin acudir a la cita ,i per tant, no informaran directament Felip Vi de les seves intencions: ERC, Junts i Bildu.

stats