Política 15/06/2021

Armengol, sobre l'absència del PP del Pacte de reactivació: "Fa molt de temps que els esperam a la taula"

Els populars demanen a la presidenta que deixi de banda les "polítiques d'anestèsia" de l'economia

3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, en el ple del Parlament d'aquest dimarts

PalmaSegon cara a cara entra la presidenta del Govern, Francina Armengol, i l'encara portaveu adjunt del PP, Toni Costa, en el ple del Parlament. Com sol ser habitual setmana rere setmana, la cap de l'Executiu ha tornat a recordar aquest dimarts que els populars s'han negat a formar part del Pacte de reactivació davant les crítiques de Costa a la situació econòmica de les Balears. "Fa molt de temps que els esperam a la taula i vostès s'han negat a participar-hi. Encara són a temps, els convid a treballar en positiu per aquesta terra, perquè hi ha polítiques que haurien de ser d'Estat", ha indicat Armengol, que ha tret pit de la gestió del Govern. "Hem aconseguit salvar la situació sanitària i hem fet les coses ben fetes. Ara començam a reactivar de manera segura. Som el territori més segur de la Mediterrània", ha destacat.

Per la seva part, Costa ha parlat de "desfeta econòmica" a les Balears per la "mala gestió" de l'Executiu. "La caiguda ha estat del 20% segons l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), mentre que a les Canàries ha estat del 12,5%, i segons vostè, la caiguda és del 23,7%", ha explicat el portaveu adjunt popular, que també ha fet referència a les previsions econòmiques d'enguany. "El BBVA calcula que el 2021 creixerem un 8%. És a dir, no recuperarem ni la meitat del que hem perdut", ha continuat. "Vostè presideix una comunitat que encara envia persones a les llistes de l'atur", ha afegit, a més de destacar que les Illes ha perdut 100.000 afiliats a la Seguretat Social de maig de 2019 a maig de 2020. "De què ha servit el seu pla de reactivació econòmica? Necessita un pla de veritat, deixar de banda les polítiques d'anestèsia i passar a les de reactivació, amb impostos baixos, inversió i eficiència", ha dit.

D'altra banda, Armengol ha rectificat Costa i ha subratllat que hi ha moltes persones en ERTO, no a l'atur. "Vostès varen arribar al 27,85% d'atur", ha subratllat. "La nostra posició ha estat protegir els treballadors i donar recursos a les empreses. Els esper amb propostes", ha sentenciat.

Política d'habitatge

D'altra banda, Armengol ha defensat la política d'habitatge del Govern davant les crítiques del diputat d'El Pi, Josep Melià, que ha reclamat més contundència pel tema de l'ocupació. "És una pràctica delictiva i no hi ha cap justificació. Cal tolerància zero perquè els propietaris se senten desprotegits", ha assenyalat Melià, en referència al decret llei d'habitatge del govern espanyol.

"En èpoques de crisi cal protegir les persones més vulnerables, les quals necessiten un habitatge", ha respost la cap de l'Executiu, que ha matisat que l'objectiu de la norma és que "es puguin evitar desnonaments injustos en habitatges de grans tenidors, no de famílies". "Hi ha persones que estan patint molt en aquests moments", ha afegit.

Melià, però, s'ha mostrat inflexible en els seus retrets. "No podem entendre la comprensió i la justificació d'una pràctica delictiva. És inadmissible", ha lamentat, a més de reclamar "un canvi normatiu" perquè el propietari pugui recuperar la seva casa. "El que han fet amb el decret és bloquejar la recuperació per part de qui pateix ocupació, amb propietaris que no poden fer ús legítim de la seva propietat", ha afegit.

Per la seva part, Armengol ha qualificat els arguments del diputat regionalista de demagògics. "No diguin mentides a la gent", ha exigit. "Si una persona arriba a casa seva o a la seva segona residència i està ocupada ha de denunciar perquè és una violació del domicili. Una altra cosa són els grans tenidors, que treuen al carrer gent que passa fam", ha argumentat.

stats