Política 25/05/2021

Armengol lleva importància a l'admissió del recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos estatals: "Admetre a tràmit és una formalitat"

La presidenta del Govern felicita els serveis jurídics del Parlament per haver fet arribar la iniciativa en temps i forma al Tribunal Constitucional

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, en el ple del Parlament

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, no ha donat gaire importància al fet que el Tribunal Constitucional (TC) hagi admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat que va presentar el Parlament el 30 de març després que una majoria de 30 diputats d'El Pi, MÉS per Mallorca, Més per Menorca, el PP i Cs tirassin endavant la iniciativa a la Cambra. "Admetre a tràmit és una formalitat" ha dit després que la portaveu d'El Pi, Lina Pons, li hagi demanat una valoració en el ple del Parlament d'aquest dimarts. "Com a presidenta, la meva valoració de qualsevol procediment judicial és de respecte. El mateix que amb totes les iniciatives sorgides d'aquest Parlament", ha dit Armengol. "Admetre a tràmit és una formalitat que indica que el recurs es va presentar dins el termini i en la forma escaient", ha continuat. "Aprofit per donar l'enhorabona als serveis jurídics d'aquesta casa", ha afegit amb ironia.

Ara bé, cal recordar que un dels arguments principals del PSIB per votar en contra del recurs –a finals de febrer i a començaments de març– va ser que el recurs no seria ni tan sols admès a tràmit –malgrat que es presentàs dins el termini i en la forma escaient. "Des del punt de vista jurídic, aquesta proposta no té la suficient solidesa per esdevenir un recurs davant el TC", va dir en un dels debats la portaveu adjunta dels socialistes, Sílvia Cano. "No tindrà recorregut jurídic", va afegir.

Armengol ha indicat que entrarà a fer valoracions "quan hi hagi el fons" del recurs i ha recordat als partits que han donat suport a la iniciativa que volen impugnar uns pressupostos que "són els que més recursos assignen a les Illes Balears". "Els necessitam com l'aire que respiram", ha afirmat, a més de recordar que inclouen 438 dels 16.000 milions del fons covid no reemborsable del govern espanyol, 300 milions del fons React-EU i els 855 milions d'ajudes directes de l'Estat.

Per la seva part, Pons ha recordat a la cap de l'Executiu que "hi ha molts recursos que el TC no admet a tràmit encara que s'entreguin dins el termini i en la forma escaient". "No entenc per què hi varen votar en contra", ha continuat. A més, la portaveu regionalista ha subratllat que si les Illes "tenen una mica més" d'ajudes i fons europeus "és perquè estam pitjor que els altres".

"De vegades sembla que tenim dues presidentes. Una, a la nostra terra que lluita per solucionar els problemes. Però vostè és una altra quan mira cap a la Moncloa", li ha retret Pons a Armengol. Segons la portaveu d'El Pi, la cap de l'Executiu "ha d'estrènyer Pedro Sánchez" i "una manera era estar a favor del recurs". A més, Pons ha assegurat que Armengol hauria donat suport al recurs si el president del govern espanyol fos un altre.

stats