La reforma de la sedició
Política 14/11/2022

El govern espanyol s'obre a introduir canvis en el delicte de malversació

Aragonès demana revertir la reforma que va fer el PP el 2015: "Ara toca obrir aquesta batalla"

3 min
Pere Aragonès i Pedro Sánchez conversant durant les jornades del Cercle d’Economia a Barcelona.

BarcelonaTres dies després que el PSOE i Unides Podem registressin al Congrés la proposta per derogar la sedició, la següent negociació que està en marxa és la de la reforma de la malversació, un delicte que també afecta condemnats, exiliats i processats en causes vinculades al Procés. Fins ara s'havia portat amb discreció, però aquest dilluns tots els actors implicats ho han reconegut obertament. El primer, el president de la Generalitat, Pere Aragonès: "Ara toca obrir aquesta batalla". El govern espanyol per ara s'hi posa bé, però no garanteix els vots del PSOE a l'espera de tancar un acord amb tota la seva lletra petita. La idea és que, mentre es tramiti al Congrés i al Senat la derogació de la sedició i els canvis en el delicte dels desordres públics agreujats, s'introdueixin esmenes per canviar també la malversació.

L'objectiu d'Aragonès i Esquerra, que és qui haurà de promoure les modificacions, és desfer els canvis en el delicte de malversació que el PP va impulsar el 2015 per penalitzar iniciatives polítiques com la consulta del 9-N. "El que no era delicte el 9-N passa a ser delicte l'1-O, això és el que hem d'intentar revertir", ha resumit el president en una entrevista a RAC1. El seu argument és que votar, organitzar un referèndum o estar compromès amb la independència "no és delicte" i que, per tant, s'ha d'acabar amb la "utilització perversa" que s'ha fet de la malversació.

En definitiva, la voluntat d'Esquerra és aconseguir que la malversació caigui d’aquells processos judicials en què es vincula amb el referèndum, com va passar amb alguns dels ja condemnats —com Oriol Junqueras— i passa encara amb diversos dels exiliats –inclòs l'expresident Carles Puigdemont– i tot un seguit de càrrecs intermedis del Govern pendents de judici per l'1-O. A diferència de la sedició, que es deroga, en aquest cas el procediment "no és senzill" perquè el delicte "té moltes connexions amb altres articles" del Codi Penal, ha reconegut el president. A més, fonts d'Esquerra defensen que ha de quedar meridianament clar que no es busca atenuar les penes per corrupció.

El més destacat de la jornada, però, és que la Moncloa també obre la porta a introduir-hi canvis. Ho ha fet una de les veus més autoritzades, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que és el principal interlocutor de Madrid amb la Generalitat. En declaracions a la SER ha dit que ara s'ha de veure "quines propostes es fan" i, a partir d'aquí, analitzar "si tenen una majoria". Una manera de dir que caldrà consensuar de nou entre el PSOE i ERC, com ha passat amb la sedició. El que continua fent el govern espanyol és armar-se de motius per intentar justificar tots aquests canvis del Codi Penal als ulls de la societat espanyola. Per a Bolaños, els canvis en la malversació també han de ser per "construir la convivència a Catalunya i a Espanya" que, segons ell, es va trencar el 2017.

De nou, Unides Podem i els comuns també tindran un paper en aquesta negociació. Com Aragonès, el seu líder al Congrés, Jaume Asens defensa que en la qüestió de la malversació també caldria diferenciar l'administració deslleial quan hi ha lucre personal o per a un tercer de quan no hi és. L'1-O entraria en aquest segon supòsit. El mínim és que hi hagi penes diferents per als dos casos, sostenen fonts de l'espai lila, informa Ot Serra.

Més enllà de la malversació, els comuns tenen un segon objectiu i és introduir millores en la redacció del delicte de desordres públics agreujats que s'ha modificat dins del paquet de la supressió de la sedició. Intentaran que es modifiqui el precepte quan parla de les penes per la invasió d'edificis i instal·lacions, que castigaria l'ocupació de bancs, per exemple, una pràctica habitual en les protestes del col·lectiu pel dret a l'habitatge. "És l'obligació de tots els grups parlamentaris evitar que hi pugui haver una interpretació [per part dels jutges] que no és la que tenen prevista els grups impulsors", ha dit el portaveu dels comuns a Catalunya, Joan Mena.

La proposta "de Manuel Marchena"

Cada dia que passa sembla més difícil que tota l'operació per canviar el Codi Penal tingui el suport de Junts. Aquest dilluns el partit de Laura Borràs ha insistit que la reforma "criminalitza la protesta" i que sembla talment com si l'hagués "redactada Manuel Marchena". El portaveu de Junts, Josep Rius, ha atribuït al PSOE la voluntat de portar l'expresident Carles Puigdemont a Espanya a través del canvi legal. També ha dit que hi presentaran esmenes perquè la derogació de la sedició sigui efectiva —a parer seu, ara no ho és— aclarint que els condemnats o processats per aquest delicte queden despenalitzats.

stats