Política 16/05/2019

La dreta s'aferra al mantra dels impostos al debat de candidats

Armengol surt airosa d’un debat en què les esquerres no s’han enfrontat entre si

Maria Llull
2 min
Foto de família dels candidats a les eleccions autonòmiques.

PalmaAbaixar impostos i construir més han estat dos dels punts principals que han defensat els partits de dreta durant el debat dels candidats autonòmics que s'ha fet a IB3 aquest dimecres al vespre. Els representants del Pacte d'esquerres han defensat la gestió dels darrers quatre anys i no han mostrat fissures. La presidenta de Govern, Francina Armengol, ha sortit airosa del debat.

Si hi ha hagut un perdedor del duel televisiu, aquest ha estat el candidat de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, que no ha anat més enllà del discurs contra el català i que ha estat desaparegut la major part del temps.

L'habitatge ha estat el gran protagonista del primer bloc. El líder del PP, Biel Company, no s'ha desmarcat del guió de campanya i ha proposat més construcció i facilitats hipotecàries. En aquest capítol, el cap de llista d'El Pi, Jaume Font, ha tret a col·lació l'ocupació i ha aprofitat per atacar Juan Pedro Yllanes, de Podem, per defensar-la. Per la seva banda, Pérez-Ribas ha aparcat per uns instants la defensa del castellà, i s'ha mostrat favorable a incrementar el nombre de construccions i a donar seguretat jurídica als propietaris. Per altra part, tant el PP, com El Pi i Ciutadans han fet referència a l'eliminació dels impostos de successions i donacions, i els han qualificat d'injustícia per a les classes mitjanes i baixes.

El candidat de MÉS per Menorca, Josep Castells, i la de Gent per Formentera, Sílvia Tur, han intentat aprofundir en el debat. Castells ha considerat que l'actual model turístic i de creixement és "insostenible" i Tur s'ha demanat quin és el cost d'abaixar la fiscalitat, encara que no han obtingut resposta dels rivals polítics.

El cap de llista de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha recordat que el Govern del Pacte va haver d'afrontar les retallades de Bauzá, que no varen fer més que "fomentar la sanitat i l'educació privades". I precisament aquí, en la frontera dels serveis públics i privats, el debat s'ha escalfat. Mentre que Company i Font han defensat l'aportació de la sanitat privada i l'educació concertada, els representants de l'esquerra han destacat que els serveis prioritaris han de ser els públics. Enmig de la confrontació, Pérez-Ribas ha clamat perquè el català deixi de ser un requisit en sanitat i perquè els nins puguin estudiar en "espanyol" a les escoles.

El candidat de Ciutadans ha anat a més en el capítol dels pactes, i ha desitjat que les Balears no es converteixin en una nova Catalunya, comunitat marcada, segons ell, per la "fractura social". Després d'insistir en aquest argument unes quantes vegades, Francina Armengol li ha demanat que "no utilitzi aquest argument per crispar", i Jaume Font li ha retret la seva "obsessió per aconseguir dos vots".

Biel Company ha intentat deixar clar durant tot el debat les conseqüències negatives del Govern del Pacte i s'ha centrat en la minva del creixement econòmic, en les prohibicions de l'Executiu d'Armengol, els problemes en la sanitat i les dificultats dels ciutadans. A més, el líder del PP ha aconseguit que tots els altres participants reaccionassin en contra seva quan ha proposat "dividir les cases de 300 metres quadrats que hi ha als pobles en 3 de 100 metres quadrats", mesura que no ha estat gaire ben acollida.

stats