Política 30/03/2019

Xisca Mora: “Volem un lloguer vacacional regulat i que també es pugui fer en sòl rústic”

Entrevista amb la candidata d’El Pi al Consell de Mallorca

Kike Oñate
3 min
Xisca Mora: “Volem un lloguer vacacional regulat                                 i que també es pugui fer en sòl rústic”

PalmaXisca Mora (Porreres, 1971) és l’aposta d’El Pi com a candidata al Consell de Mallorca. El seu objectiu és traslladar la seva experiència de gestió municipal, primer com a funcionària i actualment com a batlessa del seu poble natal, a la institució insular.

Quin balanç feis d’aquesta legislatura en el Consell de Mallorca?

N’estic satisfeta, perquè personalment m’ha ajudat a conèixer una administració diferent de la municipal; però també professionalment, ja que he pogut veure de primera mà l’interior del Consell. Aquesta institució és molt opaca pel que fa als seus departaments i és complicat arribar a les seves interioritats.

Us penediu d’alguna cosa?

La major part de les iniciatives que hem duit a terme al ple han estat consensuades prèviament amb l’equip de govern i l’oposició, a més d’haver estat aprovades per unanimitat. El consens sempre l’hem cercat nosaltres, no el president del Consell, en aquest cas. Pel que fa a la Direcció Insular de Política Lingüística, vàrem instar que s’implantàs perquè era molt necessària i, tot i començar la legislatura, no s’havia engegat. Així i tot, cal reforçar-la i fer més feina, però va començar massa tard.

En vuit mesos s’han autoritzat 10.000 places de lloguer turístic a Mallorca. Com s’ha d’equilibrar aquesta activitat amb el dret de la població a un habitatge digne?

Defensam el lloguer vacacional perquè és un motor econòmic per als autònoms i ha permès que els propietaris recuperin finques rústiques de foravila en mal estat. Per això, nosaltres diferenciaríem entre la zonificació de l’activitat, urbanisme, i la necessitat de fer una llei d’habitatge consensuada, perquè cal un pacte de govern entre tots els partits que hi doni una solució ràpidament. Volem el lloguer vacacional regulat i que també es pugui fer en sòl rústic si compleix amb tots els requisits. Si està dins una ANEI, hi ha d’haver uns criteris de qualitat ambiental, però que siguin compatibles amb treure’n un rendiment econòmic. La zonificació s’ha fet des del Consell sense conèixer la realitat de cada poble, se’ls ha demanat l’opinió després. D’altra banda, els plantejaments urbanístics municipals no estan aprovats i fa deu o dotze anys que s’estan tramitant, de manera que no hi ha una base que permeti una regulació adequada. Quan la gent demana una llicència d’obres, veu que no hi ha unes directrius clares, fet que propicia que hi hagi més infraccions urbanístiques.

La venda ambulant és el que perjudica de veres el petit i el mitjà comerç o ho fan les grans multinacionals i la compra per internet?

Totes dues són un problema. S’ha de fer una feina contundent contra la venda ambulant, però també evitar les grans superfícies com la de les Fontanelles, a més d’actuar contra la venda per internet.

Us preocupa l’augment del suport de la ciutadania a l’extrema dreta, com ha passat a Andalusia?

Deixam de banda qualsevol extremisme, sigui d’esquerres o de dretes. El nostre és un projecte moderat i de consens.

Quines garanties té el votant de dretes regionalista que la vostra formació no pactarà amb el PP de Pablo Casado?

Som una dona de present amb objectius de futur i, ara com ara, no es pot donar cap garantia perquè ni tan sols coneixem els programes electorals dels altres partits.

Quines seran les línies vermelles d’El Pi en cas que sigui necessari pactar?

La defensa de la llengua catalana, la cultura, els drets de la dona, el petit i mitjà comerç i el turisme. Qui accepti aquestes línies d’acció, ens trobarà.

Reivindicau la importància que la política tingui “veu de dona”. Us considerau feminista?

Si això significa defensar el dret de les dones, posar fi a la violència masclista i promoure polítiques favorables al col·lectiu LGTBI, sí, ho som. També crec que hem de ser protagonistes de la nostra història i lluitaré perquè les dones tinguem el lloc que mereixem.

Com valorau la gestió que s’ha fet en igualtat?

S’ha fet feina ben feta, i això s’ha de reconèixer. Així i tot, nosaltres no hauríem gastat 60.000 euros en una campanya publicitària en tots els mitjans de comunicació; amb aquests doblers hauríem pogut pagar el sou de dos agents d’igualtat per fer una feina de conscienciació en escoles i ajuntaments.

Què representa El Pi com a projecte polític?

Som illencs que volem aportar un gra d’arena per a aquesta terra. La nostra essència és el municipalisme, recordar els valors del nostre passat i apostar per la modernització per continuar evolucionant. Coalició Canària és un referent; hem de reclamar allò que ens pertoca.

stats