Política 02/03/2019

Pablo Casado es planta a Mallorca a l’auxili del PP balear

Ciutadans continua captant figures polítiques defenestrades pels partits de dretes i esquerres

Maria Llull
5 min
El president del PP, Pablo Casado, amb els dirigents populars balears.

Palma“Això és transfuguisme”. Amb aquestes paraules es va expressar ahir el president del PP estatal, Pablo Casado, en sentir parlar de la col·laboració de José Ramón Bauzá amb Ciutadans. La presència de Casado en els actes del Dia de les Illes Balears es va conèixer dijous al vespre, hores després que Albert Rivera i el mateix Bauzá confirmassin que negociaven la incorporació de l’expresident balear en el partit taronja. El mateix dia que es va saber que el PP de Calvià patia una important fuga de militants.

Casado va passar per Mallorca com un llamp, però les poques hores que va durar la seva visita varen ser suficients per deixar clar el seu suport a Company, “el millor candidat” en les seves paraules. I també li varen servir per organitzar un dinar amb representants del Partit Popular a Calvià. A les 17 h agafà un avió cap a Madrid després d’haver donat un cop d’efecte amb el qual els seus es varen mostrar molt satisfets.

“Instigar el transfuguisme no és bo. Hi ha persones que deixen els seus càrrecs per anar a altres partits. Cadascú és lliure de fer el que vulgui, però a nosaltres no ens fa falta pescar en els bancs de peixos dels altres”, va comentar Casado després d’assistir a l’acte institucional pel Dia de les Illes Balears.

Mercat de fitxatges

Mentre el PP lluita contra les fugues de cares conegudes i militants de base -aquesta setmana també ha estat convulsa per la partida del diputat menorquí, Antoni Camps, a Vox-, Ciutadans experimenta el procés contrari, i arreplega figures polítiques defenestrades tant pel PP com pel PSOE a dretes i esquerres. Si Bauzá abandonà el PP per diferències ideològiques, el mateix va fer l’exsocialista Joan Mesquida amb el PSOE. Tots dos varen fer referència a la deriva socialista de les seves formacions. Però, mentre que Bauzá va perdre unes primàries contra Biel Company després d’un sonat fracàs electoral a les anteriors autonòmiques, Mesquida ni tan sols va poder plantar cara a Francina Armengol per liderar el PSIB perquè no va poder aconseguir suports suficients.

Ciutadans ha absorbit figures polítiques fracassades fins i tot més enllà de les fronteres de l’Estat espanyol, com demostra la incorporació de l’ex-primer ministre francès, Manuel Valls, com a candidat a la batlia de Barcelona. Després de la caiguda de la presidència de François Hollande, Valls va ser derrotat per Benoît Hamon a les primàries dels socialistes francesos, i després va poder comprovar que Emmanuel Macron no tenia previst comptar amb ell.

Casualment, el número tres de la llista de Valls a la batlia de Barcelona és l’exministre socialista de Treball Celestino Corbacho, un altre repescat que la formació taronja presentà dijous passat.

Malgrat que Rivera va dir públicament que Ciutadans estava “encantat d’obrir els braços” a polítics com José Ramón Bauzá, aquesta calorosa benvinguda no s’ha produït a les Balears. “Bauzá no té res a fer a les Illes”, va insistir ahir el portaveu de la formació taronja al Parlament balear, Xavier Pericay. “El president del meu partit el pot voler per col·laborar, però no a les Illes Balears”, va tornar a dir.

El català, en el punt de mira

La visita de Pablo Casado a Mallorca també va servir perquè el president del PP repetís els habituals mantres de la seva formació envers el català. “Estic compromès amb un bilingüisme cordial”, va dir el líder popular just després que un ciutadà que passava per davant cridàs “Llibertat, presos polítics!”.

“Les llengües cooficials són una riquesa cultural, però no ho han de ser en detriment del castellà”, afegí Casado, que recordà que el castellà serà “la llengua vehicular” de l’ensenyament si la seva formació guanya les eleccions.

A més, el president del PP també va reclamar que el català “no sigui cap requisit per accedir a la funció pública”. “La llengua cooficial no pot ser cap requisit excloent a les oposicions públiques, perquè això va en contra de la igualtat d’oportunitats de tots els espanyols”, comentà Casado, que també es va declarar “compromès amb el mallorquí, el menorquí, l’eivissenc i el formenterenc”, sense fer menció que la llengua de les Illes Balears és el català. “Els espanyols no s’han d’enfrontar a costa de les llengües”, va sentenciar.

“Demanau pel REB!”, insistí en veu baixa el president del PP balear, Biel Company, als periodistes que recollien les declaracions de Pablo Casado. Dit i fet. El líder estatal dels populars valorà llavors el REB com una “mesura electoralista”, i explicà que aquest va ser el motiu de les crítiques del seu partit, que, malgrat tot, va donar suport en el Congrés al Règim Especial de Balears. Segons Casado, molts dels punts inclosos en el REB “ja havien estat acordats pel PP” abans.

El president dels populars va reconèixer que les regions insulars “han de tenir un sistema de finançament diferenciat i competitiu”, que les faci atractives “no tan sols per al turisme”, sinó també “per a les empreses”. Aquí va ser on Pablo Casado recordà una de les seves metes polítiques: “Que Espanya sigui la Califòrnia del sud d’Europa”.

Després de les disquisicions, el president del PP hagué de respondre a la pregunta concreta de si serà Marga Prohens qui encapçali la llista dels populars balears al Congrés les properes eleccions generals del 28 d’abril. Amb un somriure, i després de mirar durant uns segons Biel Company, Casado afirmà que la direcció estatal encara no havia “tractat aquest tema” i comentà que en volia “parlar abans amb Biel Company”. Mentrestant, Marga Prohens reia i gesticulava darrere el seu líder, el qual aprofità per carregar contra els ‘divendres socials’ del govern de Pedro Sánchez, insistir que cal una llei contra els ocupes i reiterar que vol “una Espanya plural i diversa”, encara que és imprescindible que també sigui “unida i invertebrada”.

Bunyols i olives: la passejada del president

Després de l’acte institucional del Dia de les Illes Balears i d’atendre els periodistes, Pablo Casado passejà per les paradetes del centre de Palma acompanyat per la plana major del PP balear. El líder popular comprà les paperetes que venia una colla de dimonis, i després demanà a un venedor de senalles si estaven fetes de cànem. “No! Són de garballó!”, li va dir el venedor. En una paradeta de vestits regionals, un senyor li va intentar vendre unes porqueres verdes al crit de “ new fashion!”. Però quan Casado va gaudir de valent va ser quan va tastar els bunyols de patata. En menjà un parell -mallorquí- mentre deia que eren boníssims amb la boca plena. Company li explicà com era la recepta, encara que el líder popular va estar més preocupat de menjar que d’escoltar. “Mira! Què nom?”, demanà una jove al seu pas. “No ho sé!”, exclamà la seva amiga. A la paradeta de les olives, Casado no s’ho va pensar dues vegades i es disposà a comprar-ne. “En teniu sense pinyol?”, demanà entusiasmat.

stats