Política 17/06/2019

Les exigències del PSIB posen en perill el pacte de govern

Les executives de MÉS i Podem consideren inacceptable l'oferta dels socialistes de dues conselleries per a cada formació

Maria Llull
3 min
Pilar Costa, membre de l'equip negociador del PSIB.

PalmaLes exigències del PSIB fan perillar el nou pacte de govern d'esquerres. MÉS per Mallorca i Podem han abandonat aquest dilluns la mesa de negociacions assegurant que l'oferta dels socialistes –dues conselleries per a cada soci de govern– és inacceptable i que ambdues formacions estan fora del Govern a hores d'ara. Tant l'executiva de MÉS com la de Podem han rebutjat les condicions plantejades pel PSIB.

En el cas dels ecosobiranistes, la darrera paraula serà de l'assemblea de militants, encara que els dirigents ecosobiranistes en cap cas defensaran un vot favorable. Quant a Podem, malgrat que l'executiva del partit morat és favorable a continuar endavant amb les negociacions, es dubta que hi hagi voluntat del PSIB de governar amb altres formacions.

Ni els ecosobiranistes ni els representants del partit morat no han acceptat un organigrama de govern format per dues conselleries per a cadascun i vuit per als socialistes. "Ens han fet una oferta que ens fa sospitar que prefereixen que estiguem fora del Govern", ha assegurat Mae de la Concha, secretària general de Podem Balears. "No coneixem el perquè d'aquest canvi d'actitud ni si hi està influint Madrid, però l'oferta és inacceptable", ha afegit.

La secretària general de Podem ha indicat que la seva formació no està en disposició d'acceptar dues conselleries. "Tenim sis diputats i havíem demanat tres conselleries de la nostra preferència; tenir-ne dues és impossible. Hem de defensar els vots que hem rebut per enllestir polítiques de canvi reals", ha comentat.

A més de criticar que el PSIB només hagi oferit dues conselleries a Podem, De la Concha ha valorat de manera molt negativa el seu contingut. "En realitat és una i mitja, perquè n'hi ha una de buida de contingut i de pressupost", ha explicat. Durant les negociacions, el partit morat ha proposat que hi hagi set conselleries per al PSIB, tres per a Podem i dues per a MÉS.

La secretària general de Podem ha valorat molt positivament el paper del seu partit durant les negociacions. "Hem treballat de valent per elaborar un programa conjunt amb el PSIB, perquè MÉS s'ha aixecat de la mesa de negociacions en repetides ocasions. Hem fet un treball seriós i vàrem presentar un organigrama molt pensat, que fins i tot va servir de base per a les negociacions. Ens mereixem governar", ha explicat.

La secretària general de Podem, Mae de la Concha, amb la resta de l'equip negociador.

Per part de MÉS, Miquel Gallardo ha indicat que l'oferta del PSIB no és el que "esperava" el partit ecosobiranista. A la pregunta de si a hores d'ara MÉS està fora del Govern, la resposta de Gallardo ha estat afirmativa. "El que ens han oferit no és suficient", ha sentenciat. El representant ecosobiranista també ha explicat que, en principi, no hi ha cap reunió convocada per a aquest dimarts, dia que l'assemblea de MÉS ha de votar una proposta tancada per entrar en el Govern.

"Les nostres sensacions són bastant negatives", ha continuat Gallardo, qui també ha considerat que la proposta dels socialistes no permet que MÉS tiri endavant les seves polítiques. "És més útil exercir una bona oposició que acceptar aquesta oferta", ha indicat.

La distribució dels càrrecs unipersonals disponibles –presidència del Parlament i senador autonòmic– també ha estat criticada per Podem. "Es deixa que MÉS triï i a nosaltres no se'ns ofereix aquesta oportunitat", ha assenyalat De la Concha.

Miquel Gallardo, Joana Aina Campomar, Fina Santiago i Josep Ferrà, de MÉS per Mallorca.

El PSIB no en fa valoracions

Per part seva, des del PSIB no s'han fet valoracions sobre l'actual situació de les negociacions. "Negociam amb l'esperit d'arribar a un acord final", ha afirmat la socialista Pilar Costa, qui ha explicat que estan previstos contactes telefònics amb els possibles socis de govern aquest dimarts. "Ells han de decidir si estan disposats a avançar", ha dit.

Pel que fa a l'acord programàtic, en el qual MÉS vol incloure l'Oficina de Drets Lingüístics, Costa ha assegurat que "no hi haurà cap problema" per aconseguir-ho.

El Parlament es constitueix aquest dijous

Aquesta crisi en les negociacions entre PSIB, MÉS per Mallorca i Podem arriba a només tres dies de la constitució del Parlament. La sessió constitutiva de la Cambra es durà a terme dijous a partir de les 10.00 hores. Serà llavors quan es conegui el nom del president del Parlament, un dels càrrecs unipersonals en joc en les negociacions del Pacte.

stats