CONFLICTE COMPETENCIAL
Política 11/11/2017

Madrid impugna davant el TC la Llei de toros a la balear

El govern de Rajoy considera que la norma envaeix competències que són pròpies de l’Estat

R. Gallego/ M. Ramis
3 min
La plaça de toros de Palma va acollir aquest estiu passat una corrida a la qual va assistir la infanta Helena.

PalmaMadrid vol sang. Almenys, a les places de toros. La Llei de toros i protecció animal de les Illes Balears, coneguda com la ‘llei de toros a la balear’, va quedar suspesa. El govern de Mariano Rajoy va impugnar davant del Tribunal Constitucional la norma que el Parlament de les Illes va aprovar el mes de juliol perquè entén que envaeix competències que són pròpies de l’Estat. A partir d’ara, el TC té un termini de cinc mesos per confirmar la suspensió o aixecar-la.

El Consell de Ministres que tingué lloc ahir va aprovar la decisió basant-se en el fet que la legislació illenca “envaeix competències estatals que regulen les condicions bàsiques que garanteixen la igualtat de tots els espanyols en l’exercici dels seus drets i deures. També envaeix competències estatals en matèria de bases i coordinació de la planificació general de l’activitat econòmica; de la defensa del patrimoni cultural, artístic i monumental espanyol; i en matèria de seguretat pública”. Segons va explicar el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, “la regulació del Parlament de les Illes Balears incompleix determinats preceptes de lleis estatals, com les de patrimoni immaterial o les de tauromàquia”.

“Espoli” de la cultura espanyola

La llei de ‘toros a la balear’ establia, entre d’altres coses, que el bou no podia ser mort a la plaça, ni es podien utilitzar objectes punxants durant la corrida ni hi podien assistir menors d’edat. Es prohibia que la sang formàs part de l’espectacle. Es prohibia la tortura de l’animal. I això, segons l’informe que el Ministeri de Cultura va fer arribar al Govern el mes de juny, suposa “espoliar” la cultura espanyola. En aquell informe elaborat per la Direcció General de Belles Arts i Patrimoni Cultural, s’assenyalava que nou dels catorze articles de la iniciativa del Pacte podrien incórrer en inconstitucionalitat.

De totes maneres, aquesta impugnació no hauria estat possible sense una sentència anterior del TC i sense una llei aprovada gràcies al corró parlamentari que el PP tenia al Congrés dels Diputats el 2015. I és aquí on torna a aparèixer Catalunya. El TC va derogar la prohibició dels toros a Catalunya gràcies a una llei confeccionada per José Ignacio Wert, la llei per a la salvaguarda del patrimoni cultural i immaterial. Fins aquell moment, eren les comunitats les que regulaven el patrimoni immaterial, però el govern de Mariano Rajo va defensar que també és competència de l’Estat “preservar i posar en valor la cultura comuna”.

Respecte i sorpresa

Abans del Consell de Ministres, s’havia reunit el Consell de Govern al Consolat de Mar. Tot i que encara no es coneixia la decisió del Ministeri, s’esperava. En aquest sentit, la portaveu de l’Executiu del Pacte, Pilar Costa, va destacar que el Govern respecta la decisió però no la comparteix.

“Els recursos d’inconstitucionalitat hi són perquè si les administracions consideren que els han de posar, els posin. Si arriba aquest recurs d’inconstitucionalitat, en farem la defensa que pertoqui als tribunals”, va afirmar Costa. “No ho compartim, però respectam que el govern central presenti un recurs a la ‘llei de toros a la balear’”, ha sentenciat.

Mallorca Sense Sang, per la seva banda, mostrà sorpresa pel moment que ha triat l’executiu espanyol per fer pública la decisió de recórrer l’esmentada normativa. “Esperàvem que ho anunciassin al juliol i ens estranya que ara, amb el conflicte de Catalunya pel mig, ho hagin anunciat”, manifestava ahir un dels portaveus del col·lectiu, Guillem Amengual. Els animalistes recorden que si el TC no resol el recurs en cinc mesos, la llei balear tornarà a entrar en vigor, circumstància que cauria de ple just quan comencen les corrides a les Illes. De tota manera, Amengual espera una resolució ràpida del Constitucional atès “el context polític” actual, en el qual s’intenten protegir els símbols d’espanyolitat, presumptament amenaçats pel procés sobiranista. Tot i així, recorden des de Mallorca Sense Sang que qualsevol decisió del TC ha d’estar ben argumentada. En aquest sentit, Amengual considera que els magistrats “no ho tindran tan fàcil com amb la llei catalana, ja que en el cas de les Balears no es tracta de toros sí o toros no, sinó d’evitar la tortura de l’animal”. Pel que fa a la motivació del govern espanyol a l’hora de presentar aquest recurs, els animalistes asseguren que “no és que vulguin protegir la tauromàquia com a fet cultural, sinó els interessos particulars d’empresaris taurins pròxims al Partit Popular”.

stats