Política 15/10/2019

MÉS abandona el ple del Parlament en protesta per la sentència al Procés

Els diputats de l'extrema dreta intenten boicotejar les declaracions de Miquel Ensenyat a la premsa reclamant l'aplicació dels articles 155 i 116

Maria Llull
2 min

PalmaEls diputats de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, Josep Ferrà, Joan Mas i Joana Aina Campomar, han abandonat aquest dimarts el ple del Parlament en protesta per la sentència al Procés que es va fer pública aquest dilluns.

"Abandonarem aquesta sala i ho feim com a protesta davant d'una sentència que ens sembla totalment absurda i injusta", ha dit el portaveu de MÉS, Miquel Ensenyat, uns segons abans de sortir de la sala de plens. "Ningú pot menystenir els representants elegits per sufragi popular. No es pot fer callar la veu d'un poble. Des d'aquí denunciam el fracàs d'un estat que s'estima més aplicar la repressió que la política", ha afegit Ensenyat, abans de reclamar "l'amnistia dels condemnats injustament".

Els diputats de dreta i d'extrema dreta han protestat amb força perquè Miquel Ensenyat hagi aprofitat el seu torn de paraula en una moció sobre transport marítim per manifestar les opinions del seu partit sobre la sentència.

Una vegada que els diputats ecosobiranistes han sortit de la sala de plens, els tres diputats de Vox han intentat boicotejar les declaracions de Miquel Ensenyat als mitjans de comunicació, amb pancartes on es reclama l'aplicació dels articles 155 i 116 de la Constitució de manera immediata. L'article 116 serveix per aplicar els estats d'alarma, d'excepció i de setge.

Miquel Ensenyat parla davant dels mitjans de comunicació, amb els diputats de Vox al darrere

El senador de MÉS, Vicenç Vidal, també ha deixat constància a les xarxes socials de la maniobra dels representants de l'extrema dreta.

"La nostra protesta consisteix a no participar en cap debat ni votació de la moció i les dues proposicions no de llei que es debatien en el Parlament", ha explicat Ensenyat. El portaveu ecosobiranista ha considerat que la sentència és "un punt d'inflexió dins qualsevol sistema democràtic".

Ensenyat ha recordat que una de les condemnades és, precisament, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, "pel simple fet de deixar debatre una de les qüestions, la qual cosa afegeix molta gravetat" als fets. El diputat ha criticat que l'estat espanyol s'ha estimat més "aplicar l'autoritat" que arribar a acords, i que després faci un esforç per "justificar a escala internacional que això és una democràcia consolidada". "Per ventura no ho és, i fets com aquest ho posen en dubte", ha assenyalat.

"M'agradaria tenir més suport dels altres grups que formen part del Govern"

Sobre si l'actual situació altera la relació de MÉS amb el PSIB dins el Govern, Ensenyat ha comentat que l'actual cojuntura no permet "l'equidistància". "On són els partits que defensen la democràcia?", ha demanat el portaveu. "És hora que els democràtes surtin i expressin el que senten. Aixì com nosaltres ho feim, els altres també ho haurien de fer", ha continuat. El representant ecosobiranista ha reconegut que li agradaria tenir "més suport dels altres grups que formen part del Govern".

El portaveu ecosobiranista també ha fet referència a les dissensions del seu partit respecte de les manifestacions públiques del Govern balear per la sentència. "Així ho hem comunicat a la persona responsable: era un tuit fet amb un compte oficial del Govern que no representava el parer de tot el Govern", ha indicat.

stats