Política 18/12/2018

El govern espanyol ajudarà a la implantació de renovables a Menorca amb 9 milions d'euros

D'altra banda, la Comissió Europea s'ha compromès a contribuir-hi mitjançant els fons FEDER

Iván Martín
2 min
Joan Groizard i Marc Pons han detallat avui a Menorca les ajudes en renovables que arribaran a l'illa.

MaóEl govern espanyol, a través de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (IDEE), ha obert tres línies d'ajuda per a la implantació de les energies renovables a Menorca que suposaran una inversió inicial de 9 milions d'euros. Ho han anunciat aquest dimarts el director d'Energies Renovables, Joan Groizard, i el conseller balear d'Energia, Marc Pons. És la primera passa per materialitzar el compromís adquirit a Brussel·les per part del Consell Insular de Menorca, el Govern balear, el govern espanyol i la Comissió Europea per fer de Menorca una illa pilot en el procés de transició energètica.

Les línies d'ajuda es distribueixen en 5 milions d'euros per a particulars i empreses destinades al foment de les instal·lacions d'autoconsum a partir de fonts renovables. L'IDEE subvencionarà el 50% de la inversió. És el mateix percentatge que els 4 milions d'euros en ajudes directes als ajuntaments de menys de 20.000 habitants per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques en aparcaments públics. En el cas de Menorca, se'n veuran beneficiats sis dels vuit municipis.

A més, en el marc d'una segona convocatòria d'una subhasta específica per a la generació d'energia renovable, es reservaran un mínim de 4 milions d'euros per a Menorca amb la finalitat d'instal·lar-hi parcs fotovoltaics que ocupin menys de 4 hectàrees de terreny. Aquesta convocatòria està condicionada que es presentin projectes per a la implantació de les infraestructures de generació, i es durà a terme l'any que ve.

El pròxim 30 de gener es desplaçaran a Menorca tècnics i funcionaris de la Direcció General d'Energia de la Comissió Europea per fixar, juntament amb la resta de les institucions, quins han de ser els projectes, qui els executa i quina administració n'assumeix el cost econòmic. La Comissió Europea s'ha compromès a contribuir-hi mitjançant els fons FEDER.

stats