Política 10/06/2016

Units Podem supera el PSOE en vots i escons, i té opcions de governar

El PP es manté com a primer partit al sondeig del CIS i la suma de forces progressistes frega la majoria absoluta

Mariona Ferrer I Fornells
4 min

MadridUnanimitat en la majoria d’enquestes en l’inici de la campanya electoral. Units Podem, la suma del partit de Pablo Iglesias amb Esquerra Unida (IU) i les diferents confluències territorials, superaria el PSOE tant en vots com en escons si se celebressin ara mateix els comicis espanyols. És el que es desprèn del baròmetre preelectoral del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), publicat ahir i elaborat entre el 4 i el 22 de maig, quan Podem i IU ja havien segellat la seva aliança de cara al 26-J.

El PP es manté com a primera força, amb una forquilla d’entre 118 i 121 diputats (en perd fins a cinc respecte a la cita del 20-D).La coalició d’Units Podem i la suma de les confluències guanyaria fins a 21 escons i es consolidaria com a líder de l’oposició (entre 88 i 92 diputats), mentre que el PSOE de Pedro Sánchez en perdria més de 10 i baixaria a la tercera posició, amb una forquilla d’entre 78 i 80 diputats. Ciutadans (C’s) gairebé es manté respecte a les eleccions del desembre (llavors va obtenir 40 escons) i perdria un màxim de 2 diputats. Paradoxalment tant el PP com C’s guanyarien vots, però perdrien diputats respecte a fa sis mesos.

Els candidats dels partits estatals el 26-J: Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera.

Desfeta socialista

Fins a 34 escons estan en joc i poden canviar de color polític

La desfeta en escons del PSOE -en vots perd menys d’un punt- trastoca el mapa espanyol. Podem, gràcies a la suma dels vots d’IU, aconsegueix trencar la barrera electoral de les circumscripcions mitjanes i petites a les Castelles. Per exemple, tant el PP com el PSOE i el partit d’Iglesias empaten a Palència, Segòvia i Guadalajara. En total estan en joc fins a 34 escons que canviarien de color polític. Els mals resultats de Pedro Sánchez el portarien a guanyar en només dues províncies -Huelva i Sevilla-, mentre que gairebé es desintegraria a Euskadi, a les portes de les eleccions autonòmiques. Patxi López, fins ara president del Congrés, es quedaria sense escó davant l’auge de Podem, que iguala el PNB en un feu nacionalista com Biscaia. Bildu arrenca un escó al PNB i passa de 2 a 3. Podem fa el sorpasso, en aquest cas al PP, a les Balears, on la coalició amb Més els projecta com a primera força.

Sense majories absolutes

Podem i el PSOE sumen més diputats que el PP i C’s

Malgrat els mals resultats de Sánchez, hi ha un canvi de tendència respecte al 20-D: Podem i el PSOE sumen més diputats que no pas el PP i C’s. Tot i que en cap dels casos arriben a la majoria absoluta, les esquerres podrien formar govern amb només el suport dels cinc diputats del PNB. Els partits independentistes, per tant, no tindrien la clau del govern com va passar fa sis mesos. Perquè hi hagués un govern a la valenciana, com volia Iglesias, caldria l’abstenció d’Esquerra i CDC (que al 20-D es presentava amb la marca Democràcia i Llibertat).

Premi a la tercera via

Catalunya referma el viratge a l’esquerra: En Comú Podem creix

La política espanyola no ha donat en els últims sis mesos cap expectativa de solució al procés. En Comú Podem ha mantingut la reivindicació del referèndum. Una defensa que tindria recompensa a les urnes. La candidatura liderada per Xavier Domènech tornaria a guanyar les eleccions espanyoles a Catalunya. El baròmetre preveu que obtingui entre 14 i 15 escons, entre 2 i 3 escons més que en els anteriors comicis -escalant a Barcelona i Tarragona, on ja va ser primera força el 20-D-. I aquest augment seria a costa dels sobiranistes. ERC es mantindria com a segona força, però podria perdre un diputat, mentre que CDC passaria a només 6-7 escons, molt lluny dels 16 del 2011. El PSC aguantaria els 8 diputats malgrat el canvi de lideratge de Carme Chacón a Meritxell Batet i C’s també consolidaria els 5 escons, mentre que el PP en podria perdre un. L’enquesta no recull el xoc pels pressupostos, que podria atorgar més rèdit a En Comú Podem.

Poca participació

Un terç dels votants encara no saben qui votaran

Si el 20-D el 75,3% dels consultats asseguraven que anirien a votar, ara només ho especifiquen un 71%. La desafecció política ha augmentat en els últims sis mesos: un 80,7% dels enquestats asseguren que la situació actual és dolenta o molt dolenta. Amb tot, els espanyols ja tenen més clar qui votaran. El desembre quatre de cada deu ho van decidir durant la campanya electoral, ara hi ha un 32,4% d’indecisos. On hi ha més dubtes és en la tria entre la butlleta d’Units Podem o la del PSOE (11,4%), mentre que un 10% dubten entre el PP i C’s, i un 9,4% entre Rajoy i Sánchez. Pel que fa als partits catalans, un 1% s’ha de decidir entre ERC i En Comú Podem, i un 1,5% entre ERC i CDC, la frontera de vot més àmplia.

Tots els líders suspenen

Garzón continua sent el més ben valorat; Rajoy, el pitjor

La desafecció respecte a la classe política provoca que, de nou, cap líder polític aprovi. El més ben valorat és Alberto Garzón, d’IU, amb un 4,8. Els ciutadans valoren també bé la feina dels comunistes durant la legislatura més curta de la història. En relació al sondeig del 20-D, la valoració de Rajoy ha passat del 3,3 al 3,09; la de Sánchez, del 4,59 al 3,99; la d’Iglesias, del 3,87 al 3,41, i la d’Albert Rivera, del 4,98 al 4,17. El president espanyol en funcions és el més mal valorat.

Baròmetre preelectoral del CIS de cara el 26-J (PDF)
stats