Política 15/06/2018

Bel Oliver, la quota balear més important del govern de Sánchez

L’actual diputada i portaveu adjunta del PSIB al Parlament ocuparà la Secretaria d’Estat de Turisme

J. Ribas / C. Tudurí
4 min
Bel Oliver, la quota balear més important del govern de Sánchez

PalmaLa portaveu adjunta del PSIB ha estat designada secretària d’Estat de Turisme i dependrà del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, que dirigeix Reyes Maroto. El nomenament d’Oliver es va confirmar ahir al Consell de Ministres, juntament amb altres alts càrrecs del govern central, entre els quals també hi va haver la designació de la nova delegada del govern a les Illes Balears, Rosario Sánchez. Amb el nomenament d’Oliver, Francina Armengol col·loca en un lloc clau del govern central una persona de màxima confinaça.

Actualment, Bel Oliver és la portaveu adjunta dels socialistes al Parlament de les Illes Balears i no ocupa cap càrrec de gestió, de forma que el seu nomenament a Madrid no obligarà a fer canvis al Govern.

Bel Oliver (Campos, 1961) és llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat de les Illes Balears i funcionària de carrera del cos superior de l’Administració General de la Comunitat Autònoma. A més, Oliver és un dels pesos pesants del PSIB, ja que presideix la comissió executiva del partit.

Va ser consellera d’Economia i Turisme al Consell Insular de Mallorca entre 2007 i 2011, durant la presidència de Francina Armengol de la institució insular. En el primer Pacte de Progrés, sota el mandat de Franesc Antich, Oliver va formar part de l’equip de la Conselleria de Turisme que dirigia Celestí Alomar com a secretària tècnica. El projecte més destacat d’aquest període fou la primera aplicació de l’ecotaxa, llavors pionera, que va ser eliminada per Jaume Matas quan el PP va recuperar el Govern.

Així doncs, es tracta d’una persona amb experiència a l’hora de gestionar polítiques turístiques i, de fet, era un dels noms que va sonar amb més força per ocupar la Conselleria de Turisme de l’actual Govern de les Illes Balears, que finalment va caure en mans de MÉS.

El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, va assegurar que aquest nomenament permetrà “influir en les polítiques progressistes del nou executiu de Pedro Sánchez” i ha valorat que les Balears estan “recuperant espai de decisió en qüestions estratègiques com el turisme”.

El sector, content

Els agents del sector turístic també han reaccionat al nomenament de Bel Oliver com a nova secretària d’Estat de Turisme. El secretari general del sindicat UGT ha dit que el nomenament d’Oliver demostra que Sánchez “és sensible a les demandes de les Balears” i ha destacat dues qüestions “clau” de la política turística: mantenir l’ecotaxa i regular el lloguer turístic.

Les patronals també han fet una valoració positiva de la notícia. La presidenta de la CAEB, Carmen Planas, ha valorat que Oliver “coneix perfectament el món del turisme” i creu que “el nomenament serà molt important per al sector turístic de les illes”. Així mateix, la Federació Hotelera (FEHM) ja ha posat en relleu el seu interès per reunir-se amb Oliver i ha valorat que “és una bona notícia per al sector” que la responsable de la Secretaria d’Estat de Turisme sigui algú de les Illes Balears.

La vicepresidenta i consellera de Turisme, Bel Busquets (MÉS), ha valorat positivament el nomenament i ha dit que a la Conselleria esperen “comptar amb una aliada a Madrid” per poder implantar la política de la conselleria i “defensar els illencs i el nostre model econòmic, social i ambiental”.

Oliver s’imposa als candidats canaris

L’àrea de Turisme va compartir Secretaria d’Estat amb la de Comerç fins que Zapatero va decidir separar-la i col·locar-hi Joan Mesquida el 2009. Des de llavors, tots els secretaris d’Estat del ram han estat de les Illes Balears o de les Cànaries. La mallorquina Isabel Borrego (PP) va ocupar el càrrec entre 2011 i 2016 i la diputada per Las Palmas Matilde Asian (PP) ho va fer entre 2016 i 2018. Ara, Oliver s’ha imposat als candidats canaris i ha obtingut una important victòria per al PSIB, que no va aconseguir col·locar cap ministre.

Quasi deu dies han passat fins que al nou Govern de Sánchez algú s’ha adonat que el turisme existeix... i gràcies a aquest cop de clarividència han recordat que les Illes Balears també.

I qui es pot encarregar d’un negociat tan poc glamurós i amb tan mala premsa com el turisme? Només canaris i balears juguen totes les seves cartes per fer-se amb un càrrec tan estratègic per a les respectives economies. Per això, s’ha de reconèixer el mèrit d’Armengol de col·locar una persona de la seva confiança a Madrid.

Perquè està clar que, en aquesta loteria de càrrecs ministerials, mai no hem d’esperar menys que una Secretaria de Turisme, però el que no canvia, sigui quin sigui el president, és que tampoc no fa falta esperar més.

Rosario Sánchez Grau susbstitueix Maria Salom com a delegada del govern

Rosario Sánchez Grau és la nova delegada del govern a les Illes Balears en substitució de Maria Salom. Actualment, era directora general de Coordinació del Govern, al departament de Presidència dirigit per Pilar Costa.

La nova responsable és llicenciada en Economia i en Administració i direcció d’empreses per la Universitat Pompeu Fabra. A més, és funcionària de la Sindicatura de Comptes, ha treballat d’auditora a l’empresa privada (KPMG) i va ser directora de Gestió Sanitària de Mallorca (Gesma) i directora de Pressupostos del Consell Insular de Mallorca.

El 2015 va ocupar el càrrec de secretària general de la Conselleria de Salut fins que va ser nomenada directora general de Coordinació.

La nova delegada, que, entre d’altres funcions, té la responsabilitat de coordinar la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, és una persona de confiança de la presidenta Francina Armengol, que era molt partidària que el PSIB fos consultat a l’hora de trobar el relleu de Maria Salom, com finalment ha estat.

Salom, que ocupava el càrrec des de 2016, va dir la setmana passada que seguiria al Partit Popular com a militant de base i va assegurar que el canvi de govern a Madrid sortiria car als ciutadans de les illes i que crearia inestabilitat econòmica.

stats