Política 16/05/2023

Amb 263 regidors a les Balears, el PP encara és el partit més fort a escala municipal

El 2011 tenia 439 representants als ajuntaments, però el desastre de Bauzá va provocar una pèrdua de la qual no s'ha recuperat

2 min
Evolució vot municipal 2011-2019

PalmaEl Partit Popular és avui la força més important en l’àmbit municipal a les Balears. Tot i ser a l’oposició a la majoria d’institucions importants a excepció del Consell d’Eivissa, la formació conserva una hegemonia històrica als ajuntaments que tot i haver minvat encara acumula amb 263 el major nombre de regidors, seguit del PSOE, amb 207. 

Curiosament, els socialistes aconseguiren el 2019 el seu millor resultat municipal en les darreres quatre convocatòries, mentre que per als populars precisament va passar exactament a l’inrevés. De fet, en nombre de vots van ser les candidatures socialistes les que millor resultat obtingueren a les municipals de 2019 amb un registre històric de 103.000 sufragis, per damunt dels populars, tot i que aquests van materialitzar els seus resultats en un major nombre de regidors.

En tercer lloc com a força municipal se situa MÉS, qui amb 86 regidors el 2019 va experimentar un considerable retrocés, en paral·lel als resultats autonòmics, després d’assolir 108 regidors i gràcies als més de 52.000 vots. El Pi, amb 79 regidors, ocupa el quart lloc pel que fa a importància municipal, tot i que també el 2019 va veure minvada la seva presència a causa de la pèrdua de prop de la meitat dels seus suports.

En tot cas, les forces municipals estan més igualades respecte dels resultats de fa només dues convocatòries. Llavors, el PP era realment una veritable màquina electoral, i construïa des de les seves candidatures municipals uns resultats autonòmics i insulars molt significatius. Així, l’any 2011, els populars assoliren ni més ni menys que el 44% del vot municipal, cosa que els va reportar 439 regidors a totes les illes. La legislatura de José Ramon Bauzá, plena de crispació i atacs al sistema públic i al català, va causar el 2015 un terratrèmol electoral fins al punt de perdre prop de la meitat del percentatge de vot, i quedà amb només 303 regidors. 

Pel que fa els partits estatals com Ciutadans, Podem i Vox, els resultats municipals demostren que tenen en comú que són formacions orientades a públics més urbans. De fet, els taronges aconseguiren només 30 regidors en les darreres eleccions, per davant de Podem, que, tot i ser una formació amb una considerable representació al Parlament de les Balears, tan sols en va obtenir 22. Vox, amb 17 regidors en totes les Iles, tanca aquesta llista de partits ‘urbans’. Ara, a les properes eleccions de dia 28 de maig, caldrà veure l’evolució del vot d’aquestes formacions en l’àmbit municipal, tenint en compte que han fet esforços per tenir llistes almenys a les principals poblacions illenques.

stats