Part Forana 16/12/2019

El Suprem denega la consulta popular sobre la depuradora de Can Picafort

L'Ajuntament de Santa Margalida va presentar un recurs contra l'Estat, però el tribunal ha dictaminat que haurà de pagar les despeses del procés

Ara Balears
2 min
MÀXIMA CÀRREGA
 La depuradora de la Platja de Muro està sobresaturada en aquest mes punta.

PalmaEl Tribunal Suprem ha dictat una sentència que denega a l'Ajuntament de Santa Margalida la seva proposta de fer una consulta popular sobre la conveniència de construir una nova depuradora a Can Picafort, segons ha informat Efe. El Consistori va presentar el recurs contra la decisió del Consell de Ministres de no autoritzar que l'Ajuntament organitzàs una consulta popular sobre la construcció d'aquesta infraestructura.

El govern municipal es va posicionar en contra de la iniciativa per l'impacte ambiental que suposaria el projecte a la costa, que també preveu habilitar un emissari submarí a la platja de Son Bauló per vessar les aigües depurades de la badia d'Alcúdia. El tribunal, però, ha dictaminat en contra del Consistori, que haurà de pagar les despeses del procés.

El Suprem ha considerat que la decisió de construir la depuradora d'aigües residuals és de "caràcter estatal" i que això va quedar "molt clarament" expressat a l'acord del Consell de Ministres impugnat per l'ajuntament mallorquí.

La pregunta que volia formular l'Ajuntament als veïns del municipi era la següent: "Donau suport al fet que l'Ajuntament s'oposi per totes les vies legals al seu abast, inclosa la via jurídica, a l'aprovació del projecte d'una nova estació depuradora d'aigües residuals a Can Picafort i el seu emissari submarí, que vessa a la badia d'Alcúdia davant la platja de Son Bauló?".

La redacció complicada de la pregunta responia a la voluntat de l'equip de govern d'adaptar-se a la Llei de bases de règim local, que regula tota l'activitat dels municipis i especifica que es "podran sotmetre a consulta popular aquells assumptes de competència pròpia municipal i de caràcter local que siguin especialment rellevants per als interessos dels veïns".

Així i tot, el Suprem ha ratificat que es tracta d'un projecte d'interès general que transcendeix l'àmbit municipal de Santa Margalida, perquè el govern espanyol i el Govern balear varen signar un protocol general per desenvolupar aquest projecte.

stats