Part Forana 25/04/2018

Santa Margalida planta cara a l'Estat pel veto a una consulta sobre la depuradora

L'Ajuntament presentarà un recurs contenciós administratiu contra l'acord del Consell de Ministres que no autoritza fer una consulta als margalidans sobre la depuradora i l'emissari projectats a Can Picafort

Jaume Ribas
2 min
Monjo assegura que hi ha alternatives per evitar construir una nova depuradora.

PalmaL'Ajuntament de Santa Margalida continuarà plantant cara al projecte de construcció de la depuradora i l'emissari submarí de Can Picafort. En un altre capítol d'aquest serial, avui s'ha sabut que el consistori plantejarà un recurs contenciós administratiu contra la decisió del Consell de Ministres de no autoritzar que l'Ajuntament organitzi una consulta popular sobre la construcció d'aquesta polèmica infraestructura.

El batle del poble, Joan Monjo (Convergència), ha convocat aquest dimecres tots els grups representats en el ple de l'Ajuntament en una comissió informativa que es farà aquest dilluns que ve, dia 30. Aquesta comissió servirà per convocar un ple extraordinari el dijous 3 de maig o el dijous 10 de maig, que tindrà com a punt més destacat donar el vistiplau per presentar el recurs contenciós administratiu contra l'Estat.

El tema de la depuradora és gairebé una "qüestió d'Estat" per a Santa Margalida, segons les paraules d'un regidor de l'oposició, així que, en principi, el batle no tindrà problemes perquè el ple municipal aprovi aquesta mesura la setmana que ve o l'altra. A més, la secretària de l'Ajuntament ha emès un informe que avala que s'iniciï aquest procediment judicial.

Una pregunta enrevessada

La pregunta que voldria formular l'Ajuntament als veïns del municipi és la següent: "Donau suport al fet que l'Ajuntament s'oposi per totes les vies legals al seu abast, inclosa la via jurídica, a l'aprovació del projecte d'una nova estació depuradora d'aigües residuals a Can Picafort i el seu emissari submarí, que vessa a la badia d'Alcúdia davant la platja de Son Bauló?".

La redacció complicada de la pregunta respon a la voluntat de l'equip de govern d'adaptar-se a la Llei de bases de règim local, que regula tota l'activitat dels municipis i que especifica que es "podran sotmetre a consulta popular aquells assumptes de competència pròpia municipal i de caràcter local que siguin especialment rellevants per als interessos dels veïns". Precisament per això, la consulta que Monjo vol plantejar fa referència a la posició que ha d'adoptar l'ajuntament margalidà, i no al projecte en general.

La sol·licitud per fer aquesta mena de referèndum sobre la polèmica infraestructura va ser tramitada a final del setembre passat per un acord unànime del ple de l'Ajuntament, que va elevar la demanda al Govern balear i, d'allà, al govern central i al Consell de Ministres.

stats